Наемането на апартаменти за ваканциите през лятото или през зимата набира все по-голяма популярност през последните години и то не без основание. Причините за отсядане в апартаменти под наем, а не в хотелски стаи са няколко. Основната сред тях е тази, че уютните ваканционни апартаменти могат да предложат много повече пространство и комфорт, в сравнение с хотелите за същата цена. Освен това, не трябва да се подценява възможността за спестяване на излишни разходи от рум сървиз, пиколо, спа услуги, хранене в ресторант и други, които се начисляват по време на престоя в местен хотел.

Не на последно място, един ваканционен апартамент може да предложи повече "местни" преживявания. Практичните двустайни апартаменти с кухня са много подходящи за семейства с деца. Там те по-лесно ще се чувстват като у дома си, макар и далеч от собствения си дом. Условията за готвене ще ограничат иначе задължителното хранене навън, което с всеки ден ще утежнява семейния бюджет. В тях много по-лесно ще бъдат задоволени изискванията на малчуганите за собствен безопасен кът за игри и на възрастните за приятен пейзаж и разходки по залез слънце.

Да наемем апартамент за ваканция

В търсенето на по-добри домове под наем по време на ваканцията е възможно да се стигне до грешен опит заради наличието на множество компании, които предлагат подобни услуги. Трудно е да предположим кога нещо би могло да се обърка, особено ако нямаме опит с наемането на апартаменти за ваканциите. Ето защо информацията по-долу би била полезна за всички, които биха желали да си прекарат една чудесна почивка далеч от дома, отсядайки във ваканционни къщи или апартаменти.

Ето седем съвета, които ще ви помогнат да узнаете какво да търсите, как да избегнете често срещаните грешки и да се насладите на една добре заслужена почивка:

№1: Избор на подходяща първа дестинация.

Най-подходящите места за наемане на апартаменти за зимна или лятна ваканция за първи път са онези, на които има голяма конкуренция като установени ваканционни или курортни зони, където собствениците и агенциите за имоти под наем могат да бъдат по-ориентирани към услугите. Градовете, в които може да се карат ски, например,  са страхотни - дори и извън сезона - защото  са склонни да разполагат с огромен запас, както и инфраструктура, и дейности, които се грижат за почиващите. В началото е препоръчително да се залага на популярни дестинации, а след време, с натрупване на опит, могат да се откриват нови и не толкова познати места.

планиране-почивка-пари-самолет

Препоръчително е проучването да започне поне шест месеца предварително, за да се избегнат стреса и прекомерните разходи, които обикновено съпътстват опитите за осигуряване на временен дом по време на ваканцията, особено в пиковия сезон и в кратки срокове.  Макар, че това може да изглежда прекомерно на пръв поглед, не трябва да се забравя, че наемите за ваканционните жилища - или поне на най-добрите сред тях - обикновено се резервират бързо.

№2: Внимателно търсене.

Интернет предоставя неограничени възможности за търсене на ваканционни апартаменти през всеки сезон на годината. Съществуват множество сайтове, които предлагат жилища под наем за различен период от време и разнообразие от услуги. Онези, към които е най-разумно да се насочите са такива, в които има проверени отзиви на гости, базирани основно на действителни записи от резервации. Изборът на доказали се с времето собственици и хазяи, които отдават апартаментите си на туристи, може да облекчи процеса. Много от тях предлагат изобилие от разнообразие, включително курортни апартаменти и удобства в хотелски стил -  често добър избор за начинаещи.

Ако не сте сигурни от къде да започнете, обърнете се със запитване към агентите, чиято специалност са имотите под наем в избраната от вас дестинация. Обмислете начините да намерите контакти с популярни брокери, които имат голямо присъствие или потърсете индивидуални агенти, които са известни и уважавани в района, който искате да посетите.

Да наемем апартамент за ваканция

№3: Прочитане на дребния шрифт.

Детайлите са много важни след като са решени времето и мястото на ваканцията. За съжаление, хората често са толкова щастливи, че са открили ваканционния дом, който са искали и са толкова нетърпеливи да започнат да се забавляват в него, че пренебрегват значението на договора. Но този документ не трябва да се неглижира, тъй като той обяснява с какво точно сте се ангажирали. Той ще очертае не само графика за плащане, но и вашата отговорност в случай на щети или, ако е необходимо, допълнително почистване. Уверете се, че сте разбрали добре кой ще плаща сметките за комунални услуги, интернет, телевизия, телефонни услуги и т.н. Имайте предвид, че разходите за климатик или отопление на ваканционните имоти могат да бъдат доста големи, така че не забравяйте да ги прибавите към бюджета си, ако собственикът вече не ги е включил в наемната цена. Също така, трябва да сте наясно с политиката на наемодателя по отношение на домашните любимци. Важно е да получите списък с това, което е включено в наема. Например,  дали плажните столове и грила, например са част от сделката. Ако са, това може да ви спести пари.

Да наемем апартамент за ваканция

Необходимо е да се проучи точно какъв депозит се изисква за наемането на апартамента. Някои собственици искат процент; други предпочитат да получат цялата сума предварително. Някои от тях няма да възстановят нито стотинка, ако решите да анулирате резервацията, докато други са по-гъвкави в това отношения. Ако нещо в дадената оферта ви изглежда малко неразумно, може би това не е вашият апартамент под наем за тази ваканция и трябва да потърсите отново. След това идва въпросът как искат да им бъде платено. Ако настояват предварително да им бъде преведена голяма сума, по-добре не го правете, тъй като това може да се окаже измама. Като цяло, потърсете някой, който ще приеме кредитни карти за всичко, независимо дали става въпрос за депозит за резервацията, салдо или депозит за щети. Независимо дали имате работа с агенция или физическо лице, придържайте се към недвижими имоти под наем, където наемате от отзивчив, учтив агент или собственик. Ако някой не се свърже скоро с вас след първоначалното ви запитване, потърсете ваканционни апартаменти  другаде.

№4: Положете усърдие, но не прекалено.

Важно е да се консултирате от различни източници, когато търсите подслон за ваканцията си. Потърсете начини за общуване с много различни хора с цел да научите повече за района, който ще посещавате, а междувременно може дори да намерите и по-добра сделка. Оставете опциите си отворени, като говорите с няколко агенции за недвижими имоти и се консултирайте с няколко уебсайта.

Ако не живеете твърде далеч от вашата ваканционна дестинация, може да помислите за изследователско шофиране из кварталите, където искате да наемете апартамент, за да видите какви развлечения има по това време на годината там, както и да се запознаете с наемодатели, които не използват услугите на агенция. Въпреки, че тази стратегия може да се окаже доста ангажираща, намирането на квартира по този начин може да бъде по-евтино в дългосрочен план, тъй като няма да има такса за посредничество.

Да наемем апартамент за ваканция

Колкото по-трудоемко се оказва наемането на ваканционни апартаменти, толкова по-малко си заслужават усилията. Местата с добра репутация работят в услуга на клиентите си, за да поддържат високото си ниво и да не бъдат изместени от конкуренцията. Ето къде трябва да насочите усилията си: Проучете местоположението. Може би сте се влюбили в снимките на мястото, които са публикувани, но чудесният декор не би ви бил от полза, ако най-близкият магазин за хранителни стоки е на един час път. Направете търсене в интернет по адреса или поискайте списък с основните неща, които се намират наблизо (включително медицински услуги). Попитайте какви комунални услуги са на разположение и дали можете да ги използвате.

№5: Не забравяйте за депозита.

Апартаментите под наем за сезона обикновено изискват голям първоначален депозит. Не забравяйте да включите това в бюджета си. Също така, имайте предвид процеса, по който ще се връща депозита ви. Разберете какви условия трябва да бъдат налице (като например апартамента да бъде върнат почистен и всички плащания за наем да бъдат изпълнени), за да получите депозита си обратно. Това ще ви помогне да предотвратите неприятни спорове в края на периода.

апартамент за ваканциите

№6: Настанете се.

Като общо правило, преди да подпишете договора за наем за ваканционния си дом, трябва да обмислите да го разгледате заедно с компетентен и лицензиран адвокат или оторизирано лице, на когото имате доверие, за предпочитане специалист по недвижими имоти. Това със сигурност трябва да се направи, ако не сте наясно относно който и да е аспект от договора. Докато адвокатите могат да бъдат скъпи, харченето на пари за преразглеждане на договора има смисъл, ако това ще постави ума ви в състояние на спокойствие и ще ви позволи да се насладите пълноценно на почивката си.

Отделете нужното внимание и на последната, но най-важна стъпка в процеса. Учтиво настоявайте този, който ви предостави ключовете на ваканционното ви жилище да влезе заедно с вас. В негово присъствие проверете дали интернета е свързан и попитайте как се включват печката, телевизора или климатика, например. Проверете набързо дали няма някакви счупени уреди или вещи, повредени от предишните наематели и при установяване на такива непременно се уверете, че всички вече съществуващи щети са документирани - за щастие всеки разполага с фотоапарат към мобилния си телефон, което улеснява изключително процеса с няколко ясни снимки в близък план.  Поискайте да видите списък с инвентара и отделете време за четенето му, за да сте сигурни, че е актуален. Ако ви се откаже, опитайте по-късно. Настоявайте да получите телефонния номер на собственика, за да държите контакт с него, в случаи на аварии. Безскрупулните агенции и собственици на имоти са известни с това, че се опитват да натрупват разходи за щети и загуби на нищо неподозиращите наематели. Не бъдете едни от тях.

Да наемем апартамент за ваканция

№7: Преди да си тръгнете направете един последен оглед.

Преди да изнесете багажа си, преминете през помещенията със собственика или наемодателя на апартамента. Уверете се, че той или тя не вижда проблем със състоянието на имота. Това може да предотврати неприятни изненади или неочаквани сметки в бъдещите седмици. Това също така може да ви спечели време, за да отстраните проблема, ако своевременно е открит такъв.

Наемането на апартаменти за ваканцията не трябва да бъде стресиращо. Задълбоченото и предварително планиране може да направи  почивката ви по-приятна и да гарантира, че ще можете да резервирате дома, който желаете, на цена, която можете да си позволите.

Автор: Габриела Тодорова