Компост – безопасните съставки за домашно производство.

В тази статия

     Компост е естествено произведеният тор, който подобрява състава на почвата, която често е изтощена от употребата на изкуствени торове. Чрез него се добавят необходимите за растежа и развитието на растенията хранителни вещества в съотношение, което е близко до оптималното за тях.

    Как се прави компост?

    Компостирането прави разграждане на органични материали чрез аеробен или анаеробен биологичен процес. В резултат на този естествен екзотермичен процес се получава  подобен на хумус материал. Хората, които знаят как се прави компост разчитат на смесването на различни отпадъци от селското стопанство, от бита и от хранително-вкусовата промишленост, подложени на специална обработка. Събраният на куп материал се оставя на въздействието на бактерии, насекоми, гъбички и червеи, които разграждат кухненските и градински отпадъци до  подобен на почва материал.

    домашен-компост-съставки

    За домашно производство на компост е необходимо да се съберат органичните битови отпадъци в един дълбок и голям съд в градината, след което да се изчака разлагането на биологичните материали. Процесът протича в среда, наситена с кислород и без неприятни миризми, и обикновено отнема около 8 седмици.

    Един от най-често задаваните въпроси на начинаещите относно въпросното домашно компостиране е какво точно да се постави в приготвения за компост контейнер, за да се получи хранителен, но безопасен за растенията продукт.

    Има два основни типа материали за компост, наречени най-общо "зелени" и кафяви", което означава богати на азот и богати на въглерод. Има определени неща, които спадат към двете групи, макар не всички хора да са склонни да използват всичко възможно. Някои градинари, които например са притеснени от вредителите в компоста си, ще решат да се откажат от компостиране на зърнени храни като ориз, тестени изделия и хляб. Други ще решат, че биха предпочели да рециклират вестниците, вместо да ги компостират.

    компост-домашен-съставки

    Обмислете компонентите от този списък като отправна точка, където да получите идеи за това, което можете  да компостирате безопасно и безплатно.

    "Зелени" неща за компост

    "Зелените" съставки са богатите на азот добавки към компостната купчина.Те са склонни да имат много влага, да се разпаднат бързо и да осигурят затопляне на сместа. Ето няколко идеи какво да използвате, за да си направите компост:

    компост-домашен-съставки

    • обелки от зеленчуци и от плодове;
    • утайка от кафе;
    • листа или използвани пакетчета чай;
    • кори от цитруси;
    • кори от пъпеш;
    • плевели;
    • стари зеленчуци;
    • премахнати части от домашни растения;
    • окосена трева;
    • свежи листа;
    • прецъфтяли цветове от растения;
    • увехнали растения, които нямат заболявания по листата или стъблата;
    • морски водорасли;
    • стар хляб;
    • сготвен обикновен ориз;
    • сготвена обикновена паста;
    • стъбла от броколи;
    • яйчени черупки;
    • царевични люспи;
    • царевични кочани;
    • стари и вече изветрели билки и подправки. 

    "Кафяви" неща за компост  

    Това са богатите на въглерод материали във вашия компост, които добавят проветряване към купчината и структурата на почвата. Те се разпадат по-бавно, така че е добра идея да ги нарежете на съвсем малки парчета, ако има възможност за това. Ето някои "кафяви" елементи, които да поставите във вашия контейнер за компост:

    компост-домашен-съставки

     

    • настъргани на шредер вестници и хартия;
    • разкъсани обикновени гофрирани картонени кутии без гланцови покрития;
    • шишарки;
    • лико;
    • слама;
    • черупки от ядки без орехови, тъй като те могат да възпрепятстват растежа на растенията;
    • нарязани вейки и малки клони;
    • постелки за хамстери, морски свинчета, зайци;
    • паднали листа;
    • използвани салфетки;
    • тоалетна хартия, хартиени кърпи или твърди рула от тоалетна хартия;
    • паднали птичи гнезда;
    • борови игли;
    • хартиени филтри за кафе машина;
    • накъсани на парчета кори от яйца;
    • стърготини (само от необработена дървесина);
    • кафява хартия от пазарски пликове, накъсана на малки парчета;
    • останал торф.

    Тези списъци са добра отправна точка за безопасни, общи неща, които можете да компостирате. Както можете да видите сами, има много домакински отпадъци, които можем да използваме за компост, вместо да хвърляме в кошчето за боклук.

    Ще забележите, че няколко елемента като месо, млечни продукти и мазнини липсват от списъците.  Макар, че можете технически да компостирате всички тези неща, те не присъстват тук, защото може да не са толкова безопасни, колкото останалите.

    компост-домашен-съставки

    Що се отнася до пропорциите,  като цяло е добре да има от 4 до 20 пъти повече "кафяви", отколкото "зелени" компоненти, в зависимост от това доколко бързате. Когато искате да направите компост, който да е готов за употреба по-бързо, тогава спазването на пропорциите ще бъде ключов фактор за постигането на целта. Но ако просто искате да направите компост, който да използвате след време и да не изхвърляте органичните вещества на боклука, тогава наистина не е нужно да отделяте стриктно внимание на това съотношение.

    Автор: Габриела Тодорова