Квартири под наем могат да се отдават през агенция, но това има както своите предимства, така и своите недостатъци за хазяите. Понякога негативите от наемането на брокер за запълването на свободните стаи под наем могат да се окажат повече, отколкото предполагате.

Макар ползите от листването на квартира с използването на опитен брокер най-добре да могат да удовлетворят вашите желания, винаги трябва да имате едно на ум. Счита се, че включването на отдаваната от вас квартира под наем в задълженията на специализиран посредник ще предостави повече възможности за оглед и предлагане сред потенциалните наематели, а това би спестило време и усилия на вас като наемодател.

Докато използването на агенти при отдаването на имоти под наем с цел намиране на квартиранти  е най-добрият избор за някои наемодатели, това не е правилният избор за всички, така че няма как да се обобщи като правилен или грешен подход. Както всяко едно друго решение, това си има както своите предимства, така и своите недостатъци. Научете кои са минусите при използването на услугите на агенция, независимо дали става въпрос за отдаване на цяла къща под наем, на отделна стая под наем или на апартамент под наем, за да прецените ситуацията за себе си:

Квартири под наем

  • Ще се наложи да разделите приходите си

При отдаване на квартири под наем брокерът взима комисионна, което означава, че използването на помощта му не е безплатно. Комисионната му обикновено е в размер на 50% от стойността на месечният наем. Именно поради тази причина ще трябва да прецените дали разходите за услугите на посредник ще си струват инвестицията.

Ако разчитате на брокер да намери наематели за вашата квартира под наем, но в продължение на няколко месеца той не успее да го направи, вие не само ще губите доходи всеки месец заради липсата на наематели, но и все още ще му дължите пари за комисионната му, когато най-накрая успее да запълни вакантните места. Загубата на приходите от наем, съчетана с комисионната може да изчерпи всяка потенциална печалба, която има вероятност да генерирате за годината.

  • Отдаваният от вас имот под наем може да не бъде приоритет за брокерите

Всички брокери, които работят в агенции за недвижими имоти, изкарват парите си от комисионни, които зависят от стойността на всяка недвижима собственост, с която се ангажират. Процентът печалба за тях ще бъде различен, ако става въпрос за наем от 300 лева или за наем от 1300 лева. По тази причина те ще имат по-голям интерес да предлагат предимно по-скъпите апартаменти под наем, отколкото по-евтините квартири, за спечелят повече за себе си.

С акцентът върху представянето на по-скъпите квартири под наем, агентите могат да неглижират вашата обява и дълго време да останете без наематели. Възможно е да разчитате на посредника, за да запълни свободните ви помещения, но месеците може да минават и все още да разполагате със свободно място и да нямате очакваните приходи от наем.

Квартири под наем

  • Възможно е да им липсва експертиза в скрининга на наематели

Брокерите може и да намерят потенциални наематели за вашия имот, но може да не знаят как да отсеят сред тях най-добрите за вашия имот. Целта на работата им ще бъде попълването на свободното място възможно най-скоро, независимо с кого. Това може да доведе до намирането на някакъв наемател, а не на "най-добрия" за вида на мястото, което отдавате и за условията, които предоставяте. Макар това принципно да запълни празната квартира, след време може да доведе до проблеми. Ако се наложи да изгоните наемателя след три месеца, наемането на агент ще бъде загуба на време и пари.

  • Сайтовете улесняват търсенето на квартира

Още един от недостатъците при листването чрез агенция е, че интернет е  чудесно средство за наемодателите, които лесно могат да свършат всичко от дома си само в рамките на няколко минути. Преди ерата на онлайн обявите наемателите се търсеха чрез обяви във вестниците, с листовки и табели по прозорците. Въпреки, че всички тези възможности все още съществуват, интернет се оказва един от най-лесните начини за намиране на наематели. Можете да публикувате обяви за квартири, които да достигнат мигновено до търсещите хора в цялата страна. Именно по тази причина може да се окаже, че наемате брокер, който да свърши всичко това, което и вие самите можете да направите и то за много по-малко пари. Ето защо това спада към списъка с недостатъци.

Квартири под наем

  • Загуба на време

Можете да възлагате всичките си очаквания на брокера си, но той просто да ви губи времето, когато се концентрира върху отдаването на скъпите  жилища, за да може да направи голямата си комисионна. Макар, че може да сте го наели с надеждата, че ще положи старание и тежък труд в продължение на дълги часове в опити да намери наематели за обекта ви, това може съвсем да не спада към приоритетите му.

Заради вярата ви в неговите умения и способности, вие самите няма да полагате особено старание да си намерите квартиранти и в крайна сметка след няколко месеца може да се окаже, че няма никакво развитие по въпроса и всичко си стои в началната фаза.

  • Удобствата на вашия имот могат да  се предлагат сами

Истината е, че принципно може и да не се нуждаете от услугите на агент по недвижими имоти, който да съдейства за наемането на квартири под наем. Ако жилището се намира на хубава локация и в близост до знакови за града или квартала места, може просто да пуснете няколко обяви, вместо да харчите парите си за брокери.

Ако вашият имот има чудесно местоположение, като например близък обществен транспорт или предлага чудесен изглед, ако е добре обновен или има други желани удобства, той може да се наеме бързо и без услугите на агенция. Въз основа на тези фактори ще трябва да определите дали брокерите са най-добрият начин за попълване на свободното  място, с което разполагате и от което искате да получавате доходи.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева