Отварянето на плувен басейн не е изключително трудно начинание, но изисква определени познания, последователност на действията и наистина доста труд.

Най-лесното решение за подготовка и отваряне на басейн за летния сезон е да се наеме специализиран обслужващ персонал, който да се грижи както за чистотата, така и за оборудването на плувния басейн и безопасността на къпещите се в него. Разбира се, ако чувствате, че бихте могли да се справите сами с всички задължения, ще си спестите много пари от наемането на служители. Спестяванията може да похарчите за допълнително оборудване и да инвестирате за в бъдеще като собственици на басейн с много екстри.

басейн-подготовка-почистване

Вероятно една от най-пренебрегваните стъпки в подготовката на един плувен басейн за сезона е насочена към района около него. Убедете роднините си да ви помогнат с "мръсната работа" и обърнете внимание на следните неща:

  • Почистете практически всичко, което има потенциалa да произведе отломки, които да замърсят района около басейна - растителните остатъци около платформата, вътрешния двор, близките лехи за засаждане и т.н.
  • Подрежете дърветата и живите плетове, които неимоверно са се увеличили през последните месеци и може да висят над басейна ви. Цветовете на някои цъфтящи растения падат през лятото и могат да се окажат замърсяващи водата във вашия плувен басейн. Опитайте се да засадите зелени храсти или сукуленти, от които няма да падат клонки и цъфтежи и ще помогнат за поддържането на басейна ви хубав и чист.

пачистване-плувен-басейн 

Почистване на покривалото на басейна

Почти винаги поставеното покривало за басейн, което сте използвали, за да предпазите от натрупването на листа, клони, вода и други субстанции дъното на празния плувен басейн, сега е натрупало всичко това върху себе си. Почистването му, обаче, би трябвало да бъде по-лесно.

Ако натрупаната неприятна на вид и мирис лепкава субстанция е в течна форма, използвайте капака на помпата, за да премахнете мътната вода, която се е събрала в горната част на покривалото.

Видът на натрупаните изсъхнали остатъци трябва да ви зари чрез поадва, тъй като те са по-малко неприятни и лесни за отстраняване. Те могат да бъдат премахнатчистване с метла с дълга пръчка, последвано от бързо разпръскване с маркуча. Истинското и по-основно почистване на басейна ще се случи, след като премахнете изцяло покривалото.

почистване-плувен-басейн

Премахване на покривалото

Опитайте се да прецените добре времето, по което ще сваляте покривалото, за да не бъдете сами. Добре е да измете помощник, тъй като от двете страни на плиткия край двама души трябва едновременно да хванат по един ъгъл, за да започнат заедно отстраняването на покривалото, като се движат в синхрон. Има няколко начина за премахване на капака, в зависимост от типа му. Тези методи включват: 

  • Твърдите зимни покривала за басейни се сгъват на прегъвки от 90-150 см.
  • Мрежестите покривала за плувни басейни първо изискват отстраняване на пружините или закопчалките им от котвите с подходящ за целта инструмент  или с гаечен ключ. След това покривалото се нагъва хлабаво като акордеон.
  • Почистване и прибиране на покривалото

След като свалите покривалото е добре да го пренесете до алеята или върху друга широка равна и твърда повърхност - за предпочитане на наклон, за да се оттече по-лесно водата след измиването му. Изтъркайте го добре и използвайте почистващо средство или препарат, на който върху етикета на производителя пише, че е подходящ за подобни материи. Преди да го приберете за съхранение, оставете покривалото навън на въздух и слънце, за да изсъхне напълно. След това плътно го навийте и го завържете отгоре с въже или използвайте лента, за да го стегнете здраво. Съхранявайте покритието на басейна някъде на закрито или в гараж - непременно далеч от насекоми, гризачи и влага.

почистване-на-плувен-басейн

Инспектиране, изваждане и подмяна

Огледайте добре стените и дъното на басейна. Тъй като това ръководство е за всички, които имат увереността, че сами ще успеят да се справят с подготовката и отварянето на своя плувен басейн за летния сезон, значи може да се очаква  да приложите вашите познания за всички малки ремонти, които трябва да бъдат направени.

  • Махнете тапите. Отстранете разширителните запушалки от повърхностните скимери и възстановете насочващите фитинги. Изпразнете водата от водните туби (ако басейна ви разполага с такива). 
  • Проверете състоянието на филтъра и на използваните помпи за басейн от миналата година. Уверете се, че сте ги проверили внимателно за евентуални повредени или износени части и при необходимост купете нови за подмяна.
  • Проверете за новообразувани пукнатини. Басейните от фибростъкло и бетон трябва да бъдат изследвани за пукнатини навсякъде - дори и върху плочките. Потърсете и за нови обелени участъци в мазилката или вдлъбнатини на платформата. Моментът е подходящ и да премахнете натрупванията от калций и всички петна от плочките с подходящ за целта почистващ препарат или с малко сода бикарбонат и четка. За по-упоритите петна, опитайте да използвате пемза.
  • Огледайте осветителните тела. За да се предотврати напукването на лампите в местата, където те замръзват през зимните месеци, подводните осветителни тела  се отстраняват от корпусите им, като жиците остават още са свързани. Завийте жиците в нишата и отново поставете осветлението на басейна.
  • Повторно инсталиране на оборудването

Това може да включва ръчни, грайферни или обезопасителни релси, пързалка, стълби, дъски за гмуркане или по-новите и по-безопасни модели дъски за скачане. Ще бъде по-лесно да почистите тези части от основното оборудване за басейн с помощта на хромиран почистващ препарат или лустро преди да ги инсталирате обратно по местата им. Затегнете плътно и напръскайте болтовете със  смазка за метал.

 Добавете вода и  почистете повърхността на басейна

Вземете градинския маркуч и запълнете басейна с вода до средата на водната линия на плочките. След като сте достигнали желаното ниво,  можете да почистите листата, клонките и остатъците от дъното на басейна, като използвате дълга  дръжка и четка за под. Това е и подходящото време да изчистите прахта от четката за почистване на водорасли и от прахосмукачката за басейна. Използвайте ги, за да почистите стените и пода, и да премахнете от там всякакви следи от неприятни водорасли във всичките им форми и цветове.

почистване-на-плувен-басейн

Поставяне на помпата

Ако сте закупили нова помпа, нагревател или филтър за подмяна на повредените от миналото лято, сега е подходящ момент да ги инсталирате. Можете също така да смените дренажните запушалки, клапаните и манометрите, които са били свалени при зазимяването на вашия плувен басейн.

Проверете инструкциите на производителите, които са приложени към новите части или оборудването, или потърсете необходимата информация от уеб сайта на фирмата.

Захранване на басейна

Напълнихте ли помпата с вода, с надеждата тя да се зарежда правилно? Клапите  в отворено положение ли са? Въздухът  прочистен ли е от водопровода и оборудването? Ако е така, значи вече можете да включите захранването.

С помощта на функционираща циркулационна система проверете басейна за течове, пукнатини и сцепени маркучи. Ако откриете каквито и да е повреди, изключете захранването и се обърнете към специализирана фирма за обслужване за плувни басейни. Заемете се сами с отстраняването на проблемите единствено, ако наистина знаете какво правите.

почистване-на-плувен-басейн

Проверка на водата

Пуснете филтъра да работи в продължение на 12 до 24 часа, за да смеси добре новата и старата вода преди да тествате състоянието на водата и да добавите химия за басейни. След това използвайте комплект тестери за вода. Преди да го използвате се уверете, че всичко вътре е в срок на годност и при нужда подменете необходимото. Четирите основни параметъра за тестване са: нивото на рН на водата, съдържанието на хлор, алкалността и калциевата твърдост.

Следващата ви стъпка е да извършите шоково третиране с хлор, за да се унищожат  досадните водорасли и микроорганизми от водата.

В зависимост от резултатите, получени от пробите с комплекта за тестване на басейна, както и от вашите предпочитания или заради съветите на специалист по басейни, може да искате да добавите и други препарати към водата. Те могат да включват стабилизатор, омекотител за твърда вода или алгицид, например.

басейн-плувен-летен

След третирането с необходимите препарати за басейн, пуснете отново помпата да завърти водата за още едно денонощие, преди да позволите на някой да се къпе вътре.

Насладете се на басейна си

Ако сте следвали всички тези указания и водата във вашия плувен басейн е кристално чиста, всичко по оборудването работи добре и тестването на водата след третирането й е отчело добри показатели, значи е време най-накрая да скочите вътре.

Наслаждавайте се на лятото и не забравяйте да си настроите графика за поддръжка по време на сезона на плуване.

 Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева