Грешки при почистването вероятно допуска всеки, въпреки старанието си да премахне всички замърсявания, бактерии и микроби от дома си. Независимо дали тази работа ви е приятна или не, тя е необходима, ако искате да обитавате една безопасна и приятна за живеене среда.

В натовареното ни ежедневие всеки от нас си мечтае да може да свърши всичко необходимо с почистването и подреждането на жилището си за възможно най-малко време, с полагането на минимални усилия и разбира се - качествено и ефективно. Понякога осъществяването на всичко това е трудно, но винаги има начин да се организират нещата по-добре.

Вижте кои са грешките при почистването, които много хора допускат поради небрежност или незнание и помислете дали и вие не спадате към тази група. При необходимост направете някои промени в начина, по който вършите нещата и ще се убедите как всичко ще става по-бързо и приятно за вас. По този начин ще имате повече време да се наслаждавате на идеално почистения си и красив дом.

грешки-при-почистване

№1:  Започване от неправилно място в стаята

Никой не иска да губи излишно времето си, но една от най-често срещаните грешки при почистването води именно до това. Ако започнете от грешното място в стаята, в която извършвате цялостно почистване, има голяма вероятност да се наложи да се върнете  и да повторите действията си отначало.

Най-добре е първо да огледате и да определите какво има да се свърши. Махнете всички неща от стаята, които нямат място в нея. Подредете ги по местата им или ги изхвърлете. Няма нужда да отделяте време за почистване около тях.

Когато мястото е готово за почистване, започнете от горе в посока надолу. Ако стартирате с почистването на пода и след това преминете към избърсването на праха от таванния вентилатор, почистването на паяжините и забърсването на мебелите, например, ще трябва да се върнете и да почистите пода отново, след като прахът се утаи по него.

По същата логика, когато почиствате банята, вратата и стените на душ кабината, започнете от горе-надолу и няма да се налага да се връщате, за да се погрижите за капките.

грешки-при-почистване

№2: Отлагане на почистването

Веднага ли забърсвате петната от падналата храна по плота на кухнята или изчаквате да минат няколко дни, преди да имате настроение и сили за това?

Дори и да бързате много, по-добре избършете изцапаното, тъй като освен, че по-късно ще ви отнеме повече усилия да го почистите, това може да привлече мравки. В крайна сметка е за предпочитане да отделите 20 секунди да забършете падналото на земята сладко, отколкото след това да пропилеете 30 минути в почистването му и решаването на проблема с пълзящите гадинки.

Този принцип важи почти за всяко нещо, което изисква почистване. Няколко минути, прекарани в изчистването и подреждането на стаите всеки ден, правят трудното цялостно почистване много по-лесно. Местата за приготвяне на храна в кухнята трябва да бъдат дезинфекцирани, мръсните дрехи да са поставени в коша за пране, мивката в банята и стените на душ кабината -избърсвани след всяка употреба, а натрупаните хартии като поща, вестници и разписки - да се преглеждат и сортират ежедневно.

грешки-при-почистване

№3: Използване на неподходящи почистващи продукти

Използването на почистващ продукт, който не е достатъчно силен, за да изпълни задачата, за която се използва, е следващата от списъка с грешки при почистването. Това означава, че след всички положени усилия и отделено време резултатите няма да бъдат задоволителни, както се очаква да бъдат.

Ако ви се случи да изперете някои дрехи и да установите, че петната по тях остават, това означава, че използвате неподходящ перилен продукт. Прочетете внимателно етикетите и следвайте указанията, за да постигнете най-добри резултати.

Проверката на етикетите може не само да ви спечели време, но и да ви спести пари. Използването на неправилен почистващ продукт може да повреди окончателно някои тъкани и повърхности. Ето защо не можете безопасно да използвате например почистващ прах върху мебели или каменни плотове.

Ако се опитвате да намалите количеството химикали, които използвате в дома си, естествените или така наречени "зелени" продукти за почистване могат да бъдат също доста ефективни, ако се използват правилно. Алтернатива на някои почистващи продукти може да се окаже и кислородната вода. Вижте за какво още можете да използвате водородния пероксид в дома.

№4: Използване на мръсни уреди за почистване

Не допускайте и тази от обичайните грешки при почистването, тъй като инструментите, които използвате, могат да влошат нещата и да разпространят бактерии около вас. Ако не се третират правилно, кухненските гъби могат да се окажат места за размножаване на колоидни бактерии като Salmonella или E.coli. Пералната машина, която не е почиствана редовно от друга страна, може да натрупа утайки от замърсяванията и да остави неприятна миризма в барабана. Пълната торбичка на прахосмукачката може да разпръсква прах в стаята при всяко включване на уреда.

Отделете време за редовно изпиране на кърпите и гъбичките за почистване, за главите на моповете за пода, за почистващите четки, както и за почистване на филтъра на прахосмукачката след всяка употреба. Инструменти за еднократна употреба като дезинфекциращи кърпички, електростатични платове и препарати за почистване са чудесни, но не и ако се опитате да използвате само един, за да почистите цялата къща. Измивайте или изпирайте всеки от помощниците ви в почистването след всяка употреба, за да може при следващото почистване да работите с чисти уреди.

грешки-при-почистване

 №5: Не учите децата  да помагат в домакинските задължения

Макар да не очаквате, че е възможно някои грешки при почистването да са свързани с поведението на децата ви, всъщност по един или друг начин те са свързани с нещата, тъй като могат да бъдат както част от проблема, така и част от решението му.

Перфектното време наследниците ви да започнат да взимат участие в домакинската работа е докато още са малки. Имайки в предвид, че малчуганите обичат да повтарят всичко, което родителите им правят, това не би било много трудно и само малко внимание и поощряване от ваша страна могат да направят чудеса. Започнете с прости неща, с които могат да помогнат хлапетата като сгъване на кърпи, поставяне на мръсни дрехи в коша за пране, изхвърляне на боклука, почистване с мопа, отсервиране на масата, почистване на прозорците и т.н. С напредването на възрастта им сами ще преценявате доколко да ги натоварвате. Тяхната съпричастност ще ги накара да бъдат по-внимателни, по-организирани и по-подредени.

Създайте таблица на домакинските задължения и научете децата как да я разчитат. Покажете им принципите, които трябва да следват и им обяснете, че всеки ден правите няколко малки задачи по почистването на жилището, като по този начин улеснявате цялостната работа. Малките деца започнете да ангажирате с почистването на натрупания прах по плоските повърхности и почистването на прозорците с нетоксични почистващи препарати като смес от дестилиран бял оцет и вода, и постепенно ги включвайте във всички домакински задължения. Възможно е в някои моменти да не приемат задълженията с ентусиазъм, но от своя страна вие ще бъдете спокойни, че освен, че ще ги научите на труд и взаимопомощ, ще ги подготвите за грижите им за техния собствен дом, в който ще се преместят след време.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева