Използването на препарати за басейн е от съществено значение, когато искате да се наслаждавате спокойно на приятни мигове край водата. Вероятно си мислите, че почистването и поддръжката на плувен басейн не са част от забавлението и предпочитате някой друг да се ангажира с тях. Преценете, обаче, колко харчите на месец за тези услуги, след като потенциално може и сами да се справите със задачите. Повярвайте в собствените си умения и инвестирайте спестените пари в част от оборудването на басейна. Запретнете крачоли и смело навлезте надълбоко в света на поддръжката и почистването на басейни.

Няма спор, че в началото всичко изглежда доста сложно - комплекти за тестване на водата, вакуумни подочистачки, помпи за басейн, водопроводни инсталации, циркулационни и напорни клапани... Всички тези непознати термини не трябва да ви плашат, защото има достатъчно информация за това как сами да се ориентирате сред безпорядъка и да се справите с поддържането на чист и безопасен плувен басейн. Ето кои са най-важните и основни неща, които всеки собственик на басейн е добре да знае:

Кои препарати за басейн да използваме

Как се използва тестер за басейн?

Комплектите за проверка на качеството на водата не изискват особени познания по химия. Използвайки инструкциите върху опаковката всеки би могъл да се справи и да провери нивата на основните параметри - рН на водата в басейна, общ хлор, общ бром, нужда от киселина и обща алкалност. Необходимо е само да се вземе проба от водата, но не от повърхността й, а от 15-20 см дълбочина. След това части от пробата се изливат в отделни контейнери, които индикират показателите.

Как се почистват стълбите и парапетите?

Възможно е вече да сте забелязали, че парапета или стълбата на вашия басейн са корозирали или ръждясали на места. Причината за това е ясна -  всички стоманени съоръжения могат да ръждясат или да се оцветят в зависимост от това с какви химикали влизат в контакт. Качеството на неръждаема стомана, използвана за вашите стълби или парапети, няма да пострада, когато водата е балансирана. Това е още една причина да поддържате нивата й под контрол.

Небалансираната химически вода и някои други причини като лошо електрическо заземяване, изливане на химикали в близост до релсите и др. могат да причинят оцветяване или ръжда.

Как се почиства филтърът на басейна ?

Научете правилния начин за почистване на пълнителя на филтъра. Той включва три стъпки: почистване на замърсяванията и изплакване; накисване на филтъра в почистващ пълнител и повторно изплакване. Този метод на почистване е отличен и за филтрите с диатекумозна пръст в края на плувния сезон.

басейн

Как се почистват плочките на водната линия?

Вероятно ще установите, че най-приятният за вас начин да почиствате плочките, върху които нивото на водата е оставило своите следи, е докато сте потопени в басейна. Открийте най-лесния и най-екологичен начин да атакувате онези упорити петна върху плочката на водолинията на вашия басейн. Използвайте подходящ почистващ препарат за басейн, който да премахне отлаганията от хлор и варовик.

Какви видове почистващи машини за басейн има?

Роботи, налягане,  засмукване... има толкова различни почистващи средства за басейни и вакуум подочистачки, сред които да избирате. Препоръчително е да се консултирате с някой, който разбира от тези неща или да потърсите подробна информация в интернет конкретно какъв вид почистващо средство би било най-подходящо именно за вашия басейн.

Препарати за басейн

Има както препарати за първоначално третиране на водата, така и за ежедневно третиране, както и препарати за басейн, които се използват при зазимяването.

Препаратът за понижаване или повишаване на Ph  е важен, тъй като pH на водата трябва да е в границите  между 7.0 - 7.4. Когато pH е извън нормалните граници, ефективността на активния хлор значително намалява.

басейн

  • Хлорът се използва като дезинфектант срещу гъбички и бактерии и в зависимост от вида на хлора, той се дозира и поставя в басейна по различен начин.
  • Алгицид се използва при налични водорасли в басейна, както и за предотвратяване на появата на нови.
  • Коагулантът, който може да се срещне и с наименованията  флокулант или накратко флокс служи за избистряне на водата.
  • В зависимост от големината на басейна трябва да се изчисли какви количества препарати за басейн и с каква концентрация трябва да се използват.
  • Полезни приложения и онлайн калкулатори за басейн със солена вода

Ако имате генератор на хлор или солен басейн трябва да знаете как да проверявате нивата на солта, за да сте сигурни, че плувате в безопасна за здравето си среда. Удобните мобилни приложения и онлайн калкулатори са лесни за употреба и ще ви помогнат да изчислите точното количество сол, което трябва да добавяте според размерите на басейна си.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева