Идеи за спалня, които смятаме за необходими естетически или функционално, на практика може да се окаже, че вредят на здравето ни по начин, за който не подозираме.

Помислете си дали ви се случва да се събуждате уморени, макар да сте спали осем часа, дали не ставате с главоболие от леглото си сутрин, дали не усещате носа си запушен, а гърлото – пресъхнало и леко болезнено. Трудно ли ви е да си спомните последния път, когато се наспахте добре или се събудихте, без да се чувствате схванати и да усещате някаква болезненост по тялото си? Ако отговорите на някои от тези въпроси положително, има голяма вероятност обстановката в спалнята ви да ви разболява, макар и без да го осъзнавате. Ето всяка една идея за спалня, която потенциално може да оказва негативно влияние върху здравето ви:

Почиствайте прозорците в спалнята

Прозорците

Дизайнерските идеи за спалня включват избор на добре изглеждащ прозорец и красиви пердета, завеси или щори. Нещата съвсем не свършват до тук, тъй като както стъклата им, така и всичко около тях, трябва да се почиства редовно, тъй като събира и натрупва прах, който след това се вдишва с престоя в спалнята.

Ако прозорецът на стаята е постоянно затворен, по този начин „запечатвате“ в нея широк спектър от замърсители, включително прах, изпарения от почистващи продукти, цветен прашец, пърхот, както и газове от килими, мебели и бои, а ако използвате мястото и за разкрасяване и макиаж, във въздуха вероятно се носят и химикали от тоалетни принадлежности като лак за коса, дезодорант и лак за нокти.

Според Агенцията за опазване на околната среда, въздухът в затворени помещения може да бъде от два до пет пъти по-замърсен от външния въздух. Когато метеорологичните условия навън и съображенията за безопасност ви позволяват, отворете прозорците на спалнята си и оставете чистият въздух да се движи през стаята колкото е възможно за по-дълго време.

Спалня

Овлажнителят за въздух

Овлажнителят за въздух до леглото е една от функционалните идеи за спалня, от които очакваме да бъдат полезни за здравето ни.  Той определено е чудесен начин да облекчите симптомите, причинени от сухия въздух като изсушена и сърбяща кожа, но ако забравяте да сменяте ежедневно водата в него или да пренебрегвате редовното му почистване, може да се окаже, че имате здравословни проблеми и алергични симптоми поради растежа на мухъл в овлажнителя. Не забравяйте всеки ден да сменяте водата в него и да го  почиствате добре поне веднъж седмично.

Хубав матрак за спалнята

Матракът

Като се има в предвид, че средно хората прекарват една трета от живота си в сън, останалите върху матрака кожни люспи, телесни течности, прахови акари, бактерии, прах и мръсотия могат да го докажат.

Също като останалата част от вашата спалня, матракът изисква редовно почистване. Защитното покритие, което е непропускливо за прахови акари, течности и малки частици върху него, може да ви бъде от полза за поддържането на чистотата му.

Другите здравни проблеми идват от загубата на опора в застаряващия матрак. Ако този, който използвате е на повече от 5 години, ако е деформиран на местата, на които предимно лежите поради тежестта на тялото ви, ако се събуждате редовно с болки в гърба, значи е време да започнете да се оглеждате за нов матрак. За най-добра опора и качество на съня е препоръчително да го сменяте на всеки 5-10 години.

Килим в спалнята

Килимът

Килимите са най-предпочитаните подови настилки за спалните, защото са меки и приятни на допир с босите крака. Всъщност, неприятната страна на това са целия прах, цветен прашец, животински мъх и общи мръсотии от обувки и крака, които съдържат, а освен това дори могат да станат дом на бълхи, ако вашите домашни любимци са заразени.

За да  поддържате чист и безопасен за здравето ви килим в спалнята си, не забравяйте да го почиствате с прахосмукачката поне веднъж седмично, както и да го перете на всеки няколко месеца. Ако алергиите или астмата са проблем за вас, ще се почувствате по-добре, ако се отървете от килима си и вместо това инсталирате паркет, дърво или ламинат като подово покритие. Много по-лесно е да се поддържат чисти тези настилки.

Спалня

Възглавницата

Всички обичаме да отпуснем глава на възглавницата и да си починем, но рядко се замисляме, че възглавниците бързо натрупват прекомерни количества не-здравословни бомби като бактерии, спори от плесени и прахови акари, които причиняват симптоми на алергия, като възпалено гърло, главоболие и запушен нос.  Ако не могат да се перат, те трябва да се сменят поне веднъж годишно. Използвайте антиалергично покритие, за да защитите възглавницата си и сменете калъфката й на всеки няколко дни.

Когато нямате проблем с признаци на алергични реакции, но страдате от главоболие, схванат врат или болезнени рамене всяка сутрин, вината за това отново може да се търси във възглавницата ви.  С течение на времето тя губи формата и опората си, като по този начин оставя главата ви на различно от гръбнака ниво. Ако не връща оригиналната си форма, след като е била сгъната наполовина или е от моделите с мемори пяна с трайно оформила се вдлъбнатина на мястото, на което поставяте главата си върху нея, значи е време да си купите нова.

Стайни растения в спалнята

Стайните растения

Множество идеи за спални включват декориране с жива растителност, която освен, че пречиства въздуха в стаята, внася и цветен интерес в нея. Макар да знаете, че когато прекалите с поливането на саксийните цветя корените им ще започнат да гният, вероятно ще се изненадате да научите, че тяхната почва ще се превърне в дом за зарастване на спори, които могат да предизвикат алергични симптоми при тези, които са податливи на астма или носещи се алергии във въздуха. Решението е просто – винаги поливайте растенията само, когато  горната част на почвата е суха и никога не ги оставяйте с наводнени подложни чинийки.

Куче в спалнята

Домашни животни

Макар никоя от вашите идеи за спалня да не включва наличието на домашни любимци там, много често пухкавите приятелчета обичат да лежат в леглото на стопаните си и да се гушкат при тях. Колкото и да ви е приятно да правите това, най-добре би било животните да си имат свои удобни места за сън, където да си спят. Присъствието им в постелята ви не само ще наруши почивката ви, но кожата им е пълна с алергени, като пърхот, прах, прашец, спори от плесени и бактерии. Осигурете на своите четириноги приятели техни собствени легла до вашите и всички вие вероятно ще спите много по-добре.

Ароматни свещи в спалнята

Свещи

Романтичните спални непременно включват свещи, които освен, че създават предразполагаща към почивка сетивата атмосфера, внасят и декоративен елемент.

Оказва се, че ако палите често ароматни свещи в своята спалня, рискувате здравето си по начин, който съвсем не е романтичен. Ароматизираните парафинови свещи могат да отделят вредни химикали като бензен и толуен във въздуха, докато  горят, а самият аромат е дразнещ за хората с химическа чувствителност. Можете да сведете до минимум риска, като избирате такива от пчелен восък или соя, а също така не внасяте в дома си свещи с метален център на фитила и  държите отворен прозорец, докато свещите горят.

Почистване на спалня

Прахосмукачката

Въпреки, че вашият прахосмукачка е най-лесният начин да се справите със замърсяванията, ако използвате модел без филтър HEPA, може да се окаже, че докато всмуквате с нея прах и мръсотия, всъщност тя ще върне обратно всичко  във въздуха.

За да обитавате една наистина здравословна среда, потърсете прахосмукачка с HEPA филтър, която ще задържа дори най-малките частици. Ако уредът използва торбичка също се уверете, че тя е изработена от материал HEPA.

Препарати за чистене

Продукти за почистване

Несъмнено искате спалнята ви да блести от чистота, но не за сметка на породени след почистването й дразнене на очите, респираторни проблеми или главоболия. Именно това предизвикват много търговски почистващи продукти на хората, които са чувствителни към аромати,  летливи органични съединения и други дразнещи съставки. Вместо това използвайте натурални продукти, които са без вредни химикали. Може дори да си приготвите домашен препарат с бял оцет, с който да поддържате стаята си чиста.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева