Спалнята с акцентна стена е много популярна, тъй като само с боядисването на една от стените в различен от останалите цвят може по лесен и ефективен начин да се освежи и обнови пространството. Също така, в зависимост от избрания за стената нюанс, може да се заблуди зрението и оптически помещението да изглежда по-голямо или по-широко, отколкото е в действителност. Ако вече обмисляте идеята да се сдобиете с акцентна стена в спалнята си, тук ще откриете съвети коя от стените  да изберете за акцент и как да определите подходящия стенен цвят за нея.

Когато става дума за избор на подходяща стена, която да се подчертае като акцентна в спалнята, както и да се избере най-добрия цвят за боядисването й, е препоръчително да се обмисли изложението на стаята, както и да се проучи основната теория на цветовете, според която те се разделят на топли и студени.

Акцентна стена на спаля

Теория за топлите цветове

Според тази теория, топлите цветове като оранжево, жълто и червено имат склонност да "издърпват" стената към очите на наблюдателя, което прави пространството да изглежда по-малко. Ако решите да използвате топъл цвят върху стената с акцент в спалнята си, изберете такава, която би могла да си позволи оптическото скъсяване. Най-подходящото място за поставяне на топла акцентна стена е в дълга и тясна спалня. Боядисването на крайната стена ще създаде повече балансираност в пространството.

Теория за студените цветове

Студените цветове като зелено, синьо и лилаво са склонни да "избутват" стената далеч от очите, което означава, че имат силата да направят малката спалня да изглежда по-голяма. С помощта на студен цвят, използван върху крайната или страничната стена на спалнята, можете да уголемите оптически пространството или да направите тясната стая да изглежда по-широка. Друг вариант е да използвате тавана вместо акцент на стената. Боядисвайки ниския таван в студен цвят ще създадете илюзорното впечатлението, че таванът е по-висок, отколкото е в действителност.

 Акцентна стена спалня

Определяне на визуалната температура на стаята

Има още едно съображение при избора на подходящата за акцентиране стена в спалнята и определянето на най-добрия възможен цвят за нея и то включва дефинирането на визуалната температура на стаята. Това, разбира се, не означава да се измери действителната температура на въздуха в стаята, а по-скоро да се установи психологическият ефект на естествената светлина на помещението и избраната палитра.

Ако не можете да определите дали стаята ви изглежда твърде студена или топла, помислете върху тези лесни указания:

Спалните с източно или северно изложение имат склонност да се усещат и да изглеждат по-хладни, следователно изборът на топъл цвят върху акцентната стена там ще добави така необходимата топлина към стаята.

Спалните с южно или западно изложение от друга страна имат тенденцията да се чувстват и изглеждат по-топло, следователно при тях хладният цвят визуално ще понижи температурата в стаята.

Акцентна стена 

Намиране на стена, която ще изпъква

Най-добрата  за акцентна стена е онази, която се откроява в спалнята. Това е стената, към която сте привлечени веднага след като влезете в стаята. Най-често това е тази, на която е опряна таблата на леглото ви. Ако, обаче, искате да използвате различна стена или ако не сте в състояние да определите коя точно изпъква в спалнята ви, помолете приятел или член на семейството ви да влезе в стаята с ясната цел да установи коя стена привлича вниманието му непосредствено щом прекрачи прага. Стената, която избере, ще бъде вашата акцентна стена. Разгледайте какъв декор за стени можете да направите, за да впечатлите всички.

 Акцентна стена

Използване на стена, която няма да бъде помрачена или твърде открита

За да създадете един добре балансиран дизайн е важно да планирате разположението на мебелите около стената, която ще бъде акцентна. Има вероятност през по-голямата част от времето таблата на леглото ви да бъде срещу нея, но ако не това е решението ви, бъдете внимателни. Избягвайте затъмняването на стената с някой голям обект, като например тежки завеси от тавана до пода, прозорци или огромен гардероб. Ако стената е покрита в мрак, тогава ще загубите драматичното й въздействие. Не на последно място, не забравяйте да не оставяте акцентната си стена твърде гола, тъй като стаята ще се усеща като небалансирана.

След като сте определили коя стена ще бъде акцентна, а също така сте решили в какъв цвят дабъде боядисана, е време да вземете решение каква ще бъде нейната завършеност. Тя може да бъде под формата на специално външно покритие над боята или на декоративни елементи.