Бани, вдъхновени от дзен или зен течението в махаяна будизма, изглеждат като успокояващи и  хармонични среди за медитация, които ни позволяват да успокоим умовете си и да подмладим телата си. Това е така, защото в дзен будизмът именно осъзнаването на текущия момент се поставя на централно място. Концентрирането върху случващото се в момента може да ни помогне интуитивно да преодолеем трудностите по пътя си според тази будистка школа.

Изхождайки от разбирането на източната философия, че човек трябва да е в мир със себе си и със света, банята е идеалното място за пресъздаването на интериор, вдъхновен от дзен. Именно поради тази причина идеи за бани в този стил са особено популярни в последно време. Без съмнение дзен баните са отпускащи, приятни и успокояващи сетивата и тялото, което се дължи на вдъхновените от природата цветове в тях и красивата им атмосфера.

Ако идеята за създаването на дзен баня ви звучи интригуващо, в галерията със снимки по-долу ще се убедите сами в силата на въздействието на такава обстановка. Следвайки разбирането за пустотата като същинска природа на реалността, което изповядва дзен будизма, ще успеете да оцените повлияния от изтока интериор на бани.

Дзен баня зелени растения

Просторна дзен баня

Големите помещения предоставят много възможности за създаване на впечатляващ интериор за бани. Тази, например, включва два душа и вана, които предоставят прекрасна гледка към пейзажа навън, благодарение на огромните прозорци, стигащи от пода до тавана. Семплата пейка с допълнителни кърпи в ляво контрастира на колекцията от декоративни огледала в дясно. Дзен елементите тук включват изчистените линии, подовите настилки от естествен камък и изгледа към градината.

Спа баня дизайн

Дзен убежище в банята

Тази баня следва много от характерните черти на дзен пространствата въпреки своята разкошност.  Използването на естествен материал под формата на камък е видно, а кръглата вана има изчистена, семпла линия, която е много дзен. Липсата на гледка към градината отвън е компенсирана с едно саксийно растение, което добавя малко естествена зеленина.

Баня в лукс

Луксозни щрихи в дзен банята

Тази баня притежава интересни дзен вибрации, макар в нея да не присъстват всички характеристики на този стил. Това се дължи предимно на доминиращото бяло, както и на семплата свободно стояща вана, разположена върху декоративни речни камъни. Дървеният  полилей също отеква в дзен направление, макар да не е типичен за този вид декор. Меката кръгла табуретка  добавя луксозни нотки, които не са в сблъсък с дзен усещането за пространството, дори напротив - хармонизират си с него.

Дизайн на баня Буда

Проект на бани със семпъл дзен дизайн

Семплият дизайн на бани е една от основните характеристики на този стил.  В банята, вдъхновена от дзен, са често срещани простите цветове, семплият интериор и простите линии.

За подобен интериор бани може да използвате идеята на Caisson Studios и да заложите на класическата комбинация в черно и бяло, много прозрачно стъкло и изчистена самостоятелна вана. Всяка линия тук е необходима и на мястото си - няма както нищо в повече, така и нищо в по-малко.

Идеи за баня

Рустик дизайн за баня - дзен

Естествените материали се използват за изработването на мебели за бани в дзен декора, като по този начин се извлича красотата от обикновените неща в природата около нас. Тук, например, едно голямо парче грубо дърво играе ролята на  плот за двете мивки. Дървото е просто шлифовано и запечатано, за да се избегне появата на цепнатини, но като цяло остава в естественото си състояние.

Идеи за баня

Дзен баня с отворено пространство

Като цяло дзен пространствата обикновено са доста отворени и предоставящи гледка към външния пейзаж. Ако имате достатъчно късмет, за да разполагате с по-голяма баня, помислете как можете да сведете до минимум натрупването на неща в нея и да запазите помещението възможно най-отворено.

Големите прозорци в тази баня я правят да изглежда луксозно голяма. Профилът на ваната е минимизиран със зона за оставяне на принадлежностите, а мястото за съхранение на вещите е позиционирано в близост до стените.

Модерна баня

Дзен модерна баня

Вдъхновените от дзен бани не трябва да бъдат само традиционни. Принципите на модерния декор също са подходящи за този стил заради фокусът върху изчистените линии без излишества.

Тази красива ниша се отличава с проста самостоятелна вана, няколко дървесни клона с напъпили цветчета и много бяло в интериора. Това семпло пространство е идеално за отдих далеч от хиперстимулацията на заобикалящия ни свят.

 Идеи за баня - дзен

Традиционна японска баня

Традиционната японска архитектура ще ви даде много идеи как да подобрите вида на банята си. Това пространство изглежда впечатляващо със своите големи прозорци от пода до тавана, подови настилки от естествен камък и стенни плочки. Невъзможно е човек да не се отпусне, докато се къпе в такава баня.

Баня дизайн

Съвременна баня с дзен нотки

За да усетите дзен вибрациите не е необходимо да създавате изцяло източен декор. Тази модерна баня, например, съчетава вида на една по-скоро традиционна вана с тази на един определено дзен стол, като успява да ги балансира по приятен начин. Използването на тъмна твърда дървесина върху пода също допринася за постигането на естествения дзен стил на тази баня.

Идеи за баня

Неутрална баня

Тази баня не предоставя красива гледка навън, но в нея има други от характерните за дзен особености. Декоративните бамбукови пръчки и плотът под мивката, например, могат често да бъдат срещнати в други дзен пространства. Използването на естествено дърво също допринася за усещането в източен стил на това помещение.

Баня от мрамор

Баня в мрамор

В тази красива баня е използван много мрамор. Декорът е запазен доколкото е възможно семпъл, с изчистени правоъгълни линии и много естествена светлина. Под огромния прозорец е поставена удобна пейка, а флоралните аранжировки са типични за дзен пространствата. Черно-бялата цветова схема е идеална за мраморните плочки за баня.

Идея за баня

Баня в дзен стил

Ето още една хибридно декорирана баня, която в този случай съчетава дзен декор с плажен стил. Светло зелените дъски на стената определено са морски, а ваната е малко по-декоративна, отколкото изисква дзен стила. Въпреки това табуретката, изработена от грубо издялан дървен материал, който е в съответствие с дзен принципите и твърдата подова настилка определено са вдъхновени от източния декор. Липсата на изглед към градината заради местоположението е компенсиран с наличието на много естествена светлина.

Зелена баня дзен

Дзен баня за отпускане и подмладяване

Достъпът до природата е основна характеристика на дзен естетиката. Това пространство е проектирано така, че огромните прозорци, които гледат към вътрешния двор, да предоставят възможност на външното пространство визуално да се слее с вътрешното.

Автор: Габриела Тодорова