Имоти под наем с удобства, които наемателите търсят, могат да се наемат много бързо и за дълъг период от време, а това би генерирало значителна печалба на наемодателя.

Когато наемателите търсят недвижим имот под наем, има някои неща, които предпочитат да намерят в новото място, което ще наричат свой дом. Притежаването на имот, който съдържа тези желани характеристики, може да помогне да разграничите отдаваната от вас квартира от предлаганите сред конкуренцията. Научете какви удобства ще ви помогнат бързо да наемат имота ви и се опитайте по възможност да ги предоставите.

имоти-под-наем

  • Местоположение

Мястото винаги е било и винаги ще бъде най-важната характеристика на имотите за наемане или за продан. Ако сте на правилното място, можете да искате по-високи цени за наем, без да се налага да правите или предоставяте много други неща, на които наемателите обикновено държат.

Обновяването на квартирата и квадратурата й остават на втори план. Хората са много по-склонни да правят компромиси с други удобства, ако са на място, което е желателно за тях по някакъв начин. Те са склонни да плащат много по-високи цени, за да бъдат в сърцето на значимите за тях неща - в близост до места с удобен транспорт, до такива, в които бързо могат да пазаруват, да се хранят и да се забавляват.

Именно по тази причина трябва да обмислите локацията в три случая:

 - Когато пласирате имот под наем -  - мястото е ключова характеристика, която ще искате да подчертаете в своята обява под наем, за да впечатлите потенциалните наематели.

 - Когато купувате имоти - местоположението е едно от малкото неща, които не можете да промените в даден имот. Локацията е сред най-важните съображения при закупуването на нова инвестиция.

 - Когато ремонтирате и освежавате вида на отдаваните имоти под наем - може да не се налага да извършвате обширни ремонтни работи, ако районът вече е желан.

имоти-под-наем

  • Наличен паркинг 

За наемателите с автомобили паркирането е невероятно важно при наемането на квартирата. Паркирането извън улицата е още по-желателно. Ако сте в състояние да предоставите на наемателя парко място в алеята или в близък до жилището гараж, ще се радвате на бързо наемане на обекта.

В крайградските зони паркингът е по-лесно достъпен и не е толкова голям проблем, за разлика от централната градска част и големите квартали. Докато наемателят има място за паркиране в непосредствена близост до квартирата си, дори и да е на улицата, той ще бъде щастлив.

За наемателите с коли в по-градските райони паркирането ще бъде по-голям проблем. Ако не е посочено място за паркиране, включено в наемната ви цена, трябва да помислите да преговаряте със съсед, който да ви съдейства да осигурите място за паркиране или поне да сте в състояние да насочите наемателя към най-близкия паркинг гараж. Ако този гараж е твърде далеч от имота ви, на повече от пет или шест блока разстояние, това може да провали сделката.

имоти-под-наем

  • Обновления

Каквито и удобства наемателите да търсят, те винаги ще се впечатлят от всичко онова, което изглежда или се усеща като ново.

Макар всеки наемател да знае, че същността на отдаването под наем предполага някой друг да е живял в пространството пред тях, той не иска да го вижда или да го чувства. Наемателите искат да се чувстват специални за своите апартаменти под наем и затова ремонтните дейности са толкова ефективен начин да се отдават бързо ремонтираните и обновените жилища. Кухните и баните с подобрения са особено привлекателни за квартирантите.

  • Места за съхранение на вещи

Всеки наемател има вещи, които трябва да постави в гардероба и в килера, независимо дали става въпрос за дрехи, прахосмукачка или празнични декорации. Ако в отдавания под наем апартамент няма достатъчно място за съхранение на принадлежности и лични вещи, помислете дали има достатъчно място в прилежащите към имота сутерен, гараж или склад, където можете да позволите на наемателя да съхранява вещите си.

  • Уреди от неръждаема стомана

Потенциалните  наематели ще се впечатлят от вида на уредите от неръждаема стомана. Ако не можете да си позволите такива, купете неръждаеми уреди, които са по-евтини. Следващият важен фактор, независимо от покритията на уредите, е да се уверите, че вашите уреди съвпадат по цвят. Черната печка, бадемовият хладилник, сивата пералня и бялата съдомиялна машина няма да са най-атрактивно изглеждащите уреди в една кухня. Освен това не подценявайте привлекателността на съдомиялната машина. Тя осигурява докосване на лукса за някои и е необходимост за други.

имоти-под-наем

  • Достатъчно естествена светлина

Никой не би искал да живее в пещера и да си плаща за това. Защо мислите, че брокерите от агенции за недвижими имоти отварят всички прозорци и вдигат щорите при показването на имот? За да изглежда пространството, което предлагат, толкова естествено осветено, колкото е възможно. Естествената светлина ще направи имота да изглежда по-топъл и по-привлекателен.

  • Отворен план на етажа

Наемателите обичат квартирите с отворен план. Откритият план на пода може да помогне на по-малкото пространство да изглежда по-голямо. Мнозина смятат, че кухня, която е отворена към жизненото пространство, позволява повече забавление.

Преди да подпишат договор за наем на недвижим имот много наематели се вълнуват дали квартирата им е снабдена с климатик. Макар наличието му да е повече необходимост, отколкото лукс, той се счита за допълнителна екстра в отдаваните имоти под наем. Наличието му предоставя комфорт през топлите летни дни, както и топлина през студените зимни вечери със сравнително ниски разходи за електроенергия, така че помислете за това, ако все още не сте инсталирали климатик в отдавания от вас жилищен обект под наем.

  • Пералня, хладилник, печка

Обзаведените апартаменти държат по-високи наеми именно заради наличието на работещи електроуреди. Наличието на легло и маса не е достатъчно основание за искане на по-висока месечна такса за обитаване на жилището.

имоти-под-наем

  • Балкон, тераса или достъп до двор и градина

Имоти под наем с тераса или възможност за използване на външно пространство в града също са привлекателни за наемателите. Ако наемателите разполагат с място, на което да запалят барбекю или да седнат и да прочетат вестник или книга с чаша ободряваща напитка в ръка на чист въздух, това е бонус и за тях, и за вас. Дори, ако това не е частен двор или балкон, но има някакъв вид открито пространство, наличието му може да ви помогне да представите по-привлекателен за наемане имот или да ви позволи да искате по-висок наем, особено в градската зона.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева