Градински цветя и растения могат да се засадят и отглеждат от резници и това е чудесен начин да се напълни градината с буйни цветя, билки и други растения, без да се харчат пари. Лесното размножаване чрез вкореняване на резници е любим начин за сдобиване с нови цветя за градината на мнозина.

гредински-цветя-издънки

Размножете първо своите красиви цветя, а след това попитайте приятелките и съседките си да ви дадат от техните издънки и отрязъци, за да си размените от растенията. Възможни са три начина да се сдобиете с нови цветя чрез отчупване на част от голямо и вече добре оформено растение: размножаване чрез стъблени резници, размножаване чрез коренови резници и размножаване чрез листни резници. Това означава, че от различни части на растенията могат да пораснат нови.

Растенията са групирани в четири основни категории: мека дървесина, зелена дървесина, полутвърда дървесина и твърда дървесина.

Научете кои са най-добрите видове растения и цветя за градина, които може да използвате за размножаване чрез резници:

граниски-цветя-издънки

Резници от меко дърво

Отрязъците мека дървесина са от свежите клонки от новия растеж, обикновено през пролетта или началото на лятото. Растения, като цъфтящ дрян, например поникват добре от такъв тип резници. Ето и други:

  • Летен люляк - този ароматен храст реагира много добре на вкореняване на резници
  • Рози - най-класическото цвете за градина, което се размножава чрез резници е розата. Възможно е да попадне и в друга категория - тази на твърдата дървесина; 
  • Хризантема - това градинско цвете съществува в разнообразие от пъстри цветове включително златисто, бяло, белезникаво, жълто, червено, бордо, розово и лилаво;
  • Салвия - тези  годишни и трайни насаждения изглеждат като море от цветове. Срещат се в червено, бяло,  розово, лилаво,  бордо и оранжево.
  • Хортензия - тези градински цветя цъфтят върху клони, които са на възраст поне една година;

градински-цветя-от-издънки

 Резници от зелено дърво

Тревистите резници са от растения, които нямат дървесни стъбла. Всички годишни растения, например, са тревисти, тъй като те не са дървесни видове.

  • Чемшири - това са вездесъщите градински и дворни храсти, известни със светло-зелените си листа и закръгления компактен растеж;
  • Далия - има около 30 вида далии и над 20 000 сорта от тях;
  • Гардения- това са красиви, вечнозелени храсти или дребни дръвчета с бели  цветя, които са сред любимите растения на много градинари.

градински-растения-цветя

Резници от полу-твърда дървесина

Полу-зрелите резници са по-жилави и по-зрели. Обикновено от тях се чупят клонки за посаждане от средата на лятото до есента. Растения като камелия и орлови нокти често се хващат добре и с дълбоки корени от полу-узрели резници.

  • Камелия - тези прекрасни градински цветя са познати с големите си и ярко оцветени съцветия; 
  • Орлови нокти или люцерна - това е популярен декоративен храст с ароматни цветове;
  • Азалия -  това е цъфтящ храст от рода на Рододендрона, който е  сред най-популярните цъфтящи растения.

градински-цветя-от-издънки

Резници от твърдо дърво и от  други растения

Отрязъците от твърда дървесина включват широколистни храсти, пълзящи растения (като лозя), плодове (като цариградско грозде) и дървета.

  • Бругманзия - това са белите цветя с формата на тръба, които растат на лозите.

Съществуват и други градински цветя и растения, които попадат в една или в повече от една от четирите категории и които също се възпроизвеждат добре от резници. Те включват динтанните растения (цъфтящи растения от род, който включва розовите и карамфилите), наричани също "розови", които принадлежат към семейството на карамфилите, както и здравец, нефрит, лавандури, пенсетемон, розмарин и вероника.

градински-цветя-от-издънки

Препоръки и съвети

Растението, от което отчупите клонка, от която да си посадите ново,  се нарича "растение майка". Потърсете такова, независимо дали стайно или градинско, което да бъде здраво и красиво. То трябва да е достатъчно голямо, че премахването на едно или повече клончета  да не го увреди или да го убие. Растенията с недървесни стъбла са най-лесни за развъждане и размножаване.

За вземане на резници изберете зелени, не-дървесни стъбла. Новият растеж е по-лесен за вкореняване от дървесните стъбла. Намерете стъбло, което има възлова точка - това е място на стъблото, където има или е имало листо. Именно там е областта, която ще генерира нови корени. Използвайте ножици или остър нож, стерилизирани в алкохол, за да направите чист разрез точно под възела. Не трябва да режете голямо парче - едно разклонение с няколко листа ще бъде достатъчен.

градина-растения

Подготовка на резниците

След като отрежете част цветята, от които искате да си насадите, поставете парчето върху плоска твърда повърхност. Направете чист резен през средата на възела. Растенията произвеждат новите си корени от стволовите възли. Това ще увеличи шанса ви за успешно вкореняване на отрязаното парче.

Премахнете всички листа от резника, с изключение на едно-две. Той се нуждае от растежа на новите листа, за да продължи фотосинтезата, тъй като не може да приема никаква храна от корените, които все още няма. От друга страна наличието на твърде много листа ще отнеме от  енергията, която ще полага за усилията си в създаване на нови корени. Ако листата са много големи, пропорционално на стъблото, препоръчително е да ги изрежете наполовина.

градина-растения

Засаждане на резниците

Вземете малка нова саксия и сложете в нея чиста почвена смес, в която да посадите няколко разсада от младото стайно или градинско цвете. Не използвайте стара градинската почва. Освен, че няма да се отцежда толкова добре, тя съдържа спори и други патогени, които биха могли да убият растението още преди да пусне корени. Не е препоръчително на този етап да използвате голяма саксия или много количество почвена смес, тъй като когато образуват корени и се захванат добре, така или иначе ще ги преместите в друга,  по-голяма саксия.

Вземете тънък и остър предмет, наподобяващ молив, с който да направите дупки в сместа. По този начин се гарантира, че коренният хормон остава върху рязаното стъбло на растението, а не върху повърхността на почвата. Това ще подобри шансовете за вкореняване на цветето. Внимателно поставете резниците  в отворите, които сте направили в сместа и задръжте почвата около тях. Можете да поставите няколко резници в един контейнер, но ги сложете на място така, така че листата им да не се допират едно до друго.

Възможно е да опитате да засадите няколко броя от едни и същи градински цветя и растения, някои от които да загинат без да успеят да образуват коренова система, така че бъдете търпеливи и упорити. Ако следвате всички тези съвети шансовете ви за успех ще бъдат значително по-високи.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева