Нуждаете се от ремонт на покрива? Не се притеснявайте не сте единствени, повечето хора рано или късно достигат до този момент в живота си. Може да ви се струва много объркващо първоначално, но когато започнете едно по едно да отмятате нещата и да се информирате, със сигурност ще си отдъхнете. Ние сме ви предоставили като информация някои от основните аспекти отностно ремонта на покриви, за които смятаме че ще ви бъдат от полза.

 

ремонт на покриви 

В тази статия ще разгледаме: 

Видове покриви 

Ремонт на покрив

  • Скатен покрив (наклонен)

Скатните покриви  дават опция за различно позициониране, като могат да променят изцяло облика на сградата и да бъдат перфектният завършек за една прекрасна визия. Техният наклон е задължително по-голям от 7 % и могат да бъдат двускатни, четирискатни или с много разклонения в зависимост от изградения проект. Видовете покрития за тях са разнообразни –  традиционни керемиди, гладки или профилирани ламарини, слама и тръстика.

За да се предвиди от какъв покрив се нуждае определена сграда се взима предвид количеството валежи на мястото където се намира. Скатните покриви се използват за места с голям процент валежи, тъй като наклона позволява оттичане на дъждовната вода или снежната маса и предотвратяване на последващи неприятни проблеми с течове и задържане на влага. При тях обаче има риск от това свличанията на големи маси да нарушат улуците на стрехите и казанчетата. И за това е много важно да се включат системи за снегозадържане при изграждането на покрива като скоби, снегозадържащи керемиди, решетки или комбинация от изброените.

Външното отводняване при скатните покриви позволяват контролиране и насочване на дъждовната вода, което дава възможност за последващо използване на водата.

Естествената вентилация на пространството между керемидите и дъсчената обшивка на скатния покрив осигурява благоприятен микроклимат през всички сезони, без опасност от задържане на влага.

Друг положителен аспект при този вид покриви е опцията за обособяване на допълнителни обитаеми площи, които могат да се ползват като ателие, спалня или офис и да се дават под наем като източник на допълнителен доход.

 

Плосък покрив 

  • Плосък покрив

Плоските покриви също имат наклон, който служи за насочване на водата към определените за това места, той е между 1 и 7 %. Тяхното покритие трябва да бъде така нареченото “безшевно” или непрекъснато.Този вид покриви отново биват съобразени с мястото където се намира сградата и количеството валежи. Не се препоръчват за планинските райони, най-често използвани са при места с по-мек и топъл климат като Черноморието. При тях водата се оттича бавно и съответно снега се задържа много по-дълго, което не е желателно. Поддръжката им е много по-сериозна в сравнение със скатните покриви, тъй като се нуждаят от постоянно следене на отводнителните системи. Евентуалното задържане на боклуци във водосточното казанче може да доведе до запушване и течове в сградата. Пространството на плоският покрив може да се използва като голяма тераса или градина, която да бъде с красиво озеленяване от най-различен вид цъфтящи растения до вечнозелени храсти. Разбира се, за да се възползвате от тази допълнителна функционалност трябва да бъдат използвани специални настилки, които да отговарят на определен набор от условия.

 

Видове керемиди

Видове керемиди

Ремонт на покрив с керамични керемиди

Източник: inchbuild

Керамични керемиди  

Това са едни от най-използваните и предпочитани керемиди за ремонт и изграждане на скатни покриви. Известно за тях е, че са много трайни и цената им е сравнително ниска. Голямо предимство е че влагата и водата не се абсорбира.

Ремонт на покрив с бетонни керемиди

Източник:stroidirect

 Бетонни керемиди (Цигли)

Тези керемиди са изработени от цимент, вода и пясък, наричат се още “керемиди от следващо поколение”. Често се добавя и оцветител в сместа, за да удовлетвори желанието на потребителите за разнообразие в цветовата гама. Експлоатацията им се определя като дълга във времето.

  

Ремонт на покрив с битумни керемиди  източник: stroymarket 

Битумни керемиди

Използват се често в ремонтите на покриви.Те са предпоставка за по-добра хидроизолация, тъй като са силно импрегнирани. Използват се за покриви с по-сложна геометрична форма. Но за сметка на това не са много издръжливи на атмосферните влияния.

.Ремонт на покрив с метални керемиди

Източник: keremidinet 

Метални керемиди

Ползват се за покриви с различен наклон. Често се срещат като ламаринени плоскости, също за много предпочитани за използване в ремонтите. Практически са много удобни заради леката им конструкция, но за сметка на това са много по-малко здрави и издръжливи в сравнение с останалите видове керемиди.

 

 Ремонт на покрив с полимерни керемиди

 източник: korona-varna

Полимерни керемиди

Тези керемиди, в сравнение с циментовите са осезаемо по-леки и имат добра поносимост на удари. Хидроизолационните им свойства са много задоволителни и не реагират на влияния от микроорганизми.

 

Стъпки в ремонта на покриви

Основните стъпки, в които протича ремонта на керемиден покрив:

  1. Първата стъпка е разпокриване на покрива  

  2. Втора стъпка е почистване на натрупаната през годините мръсотия, която може да бъде от ронещи се керемиди, циментови замазки или парчета от изолацията. Тази стъпка е нужна, за да се освободи пространство за работа.
  3. Трета стъпка е подмяната на изгнилите части от носещата конструкция или изграждане на нова. 
  4. Четвърта стъпка е полагане на хидроизолацията.
  5. Пета стъпка полагане и наковаване на вертикални и хоризонтални летви.
  6. Нареждане на новите керемиди.
  7. Подмазване на капаците на билата с варо-циментов разтвор.
  8. Почистване на строителния отпадък.

Поправка на теч на покрив

Поправи си сам теча на покрива

Опитайте се да проследите от къде идва теча на водата. Имайте предвид, че мястото от което избива водата, в повечето случаи не е същото с това което е повредено. Ако покривът е скатен проверете местата, на които има леко повдигане на покрива. Друг вариант за проверка е да вземете маркуч и да пускате вода на различно място за около 1-2 минути. Повикайте на помощ приятел или член от семейството да следи от вътрешната страна на покрива, кога избива водата. Така ще се ориентирате много по-лесно къде е проблема.

Проверете дали няма огъване, изместване или счупване при някоя от керемидите. Ако това е проблема лесно може да се реши с подмяна на повредените керемиди или уплътняване на пространството с предназначен за това изолиращ силикон или друг материал за тази цел. Когато установите проблема, точната локация на теча и повредените материали (керемиди, хидроизолация, метални шапки и други) им  направете списък и се насочете към познат Строителен хипермаркет или железария за да си набавите необходимото.

Никога не се качвайте на покрива ако не сте обезопасени и в никакъв случай не правете това ако вали или покривът е мокър/влажен. Използвайте здраво въже задължително!

 Ако проблемът е по-сериозен и нямате опит най-добрият вариант е да се доверите на специалисти.

 

Как да изберете фирма за ремонт на покрива

Как да изберете фирма за ремонт на покрива?

  • Започнете с отсяването на фирмите по тяхната дейност. Различните фирми извършват определени услуги и трябва да прецените дали ситуацията с вашия покрив влиза в техните компетенции.

  • Разберете коя фирма работи във вашия район, прегледайте тези, които са най-близо до вас. Дори фирмата да е далеч от вашия град и се съгласи да изпълни проекта имайте предвид, че транспортните разходи също се включват в крайната цена, а те не са никак за подценяване като стойност. 
  • Внимавайте когато преглеждате офертите с цените. Стратегията на някои фирми е изкуствено завишаване цената на услугите си, с цел привличане на клиенти. Точно така, правилно прочетохте.Идеята е да се внуши на потребителите, че качеството на продуктите и услугите е по-високо отколкото е реално.Бъдете и мнителни за прекалено привлекателни оферти с ниска стойност. Там проблемите могат да са много. От “Нискокачествени материали”  до допълнителни разходи. Целете се вида и марката на материалите, труд , транспорт и всичко необходимо да е предварително уточнени в офертата.
  • Проверете онлайн за мнения отзиви за фирмите, които сте набелязали. В днешно време благодарение на Интернет нищо не остава скрито, така че разровете се добре в мрежата. Прегледайте и социалните мрежи, повечето фирми вече имат профили и там. 
  • Попитайте близки, роднини, приятели и съседи. Може да не са експерти в ремонта на покриви, но със сигурност тези от тях които са минавали през това могат да ви дадат ценни съвети и препоръки. 
  • Не се доверявайте на първият майстор, който срещнете. Повечето се възползват от ситуации, в които ремонта е спешен и собственикът е принуден да действа бързо. Може да ви излъже или с цената или с материалите, не допускайте това да се случи. Информирайте се колкото е възможно повече.
  • Когато изберете фирмата, която искате да извърши ремонта, задължително изисквайте договор, в който да са посочени неустойки при несвършена работа и поискайте писмена гаранция за материалите и извършения ремонт на покрива. За да има от кой да потърсите отговорност ако евентуално нещо протече или се пропука. 
  • Проверете в търговския регистър дали фирмата съществува като такава, както и от колко време. Към новосъздадените фирми трябва да се подходи с по-голямо внимание, особено ако представителя и твърди че са от 10 години на пазара! Може да направите справка на фирмите тук- http://www.brra.bg/
  • Флат БГ препоръчва да се доверите на доказани фирми, които работят с качествени материали.

Първо се обследва покрива и след това се подменя всичко повредено или счупено. Flat.bg не препоръчва собственик на жилище да се качва на покрива, още по-малко да се опитва да го поправи или замени. Ако не знаете какво се прави можете да направите много повече щети на вашия покрив и на себе си.
Препоръчително е да се подмени всичко включително и дървената конструкция при скатни покриви ако има нужда. При плоските се подменят всички слоеве на хидроизолацията.
За по-малките ремонти на покрив е на изразходвани материали и труд. За основен ремонт на покрив е на квадратен метър.
За по-малките ремонти на покрив е на изразходвани материали и труд. За основен ремонт на покрив е на квадратен метър.
Обезопасявате се !!! Идентифицирайте възможни места от които покрива тече. Набавете си всичко нужни материали според вида на покрива. Подменете всичко което ви се струва старо или счупено!
За плоски покриви е в диапазон от 17 лв. – 35 лв. без ДДС. За скатни покриви ( силно увредени от 70 лв. до 150 лв. ) Без ДДС. Домакинствата плащат средно от 600 до 1500 лв. Това изключва малки ремонти или луксозни материали!

-

Автор: Виктория Радева