Малките вечнозелени храсти са част от основите на озеленяването. Често хората си представят, че тези храстови сортове са ниски зелени туфи в пейзажа, които са по-скоро безинтересни, отколкото декоративни. Истината е, че има много сортове компактни храсти с колоритни персонажи, но това може да се установи само, след като се разучат. Целта на списъка, който следва по-долу е именно да ви запознае с някои видове храсти, които заемат малко място, но дават богат цвят и имат интересна визия.

няколко сорта вечнозелени храсти

Червена ерика - зимен цъфтеж сред пустошта

Градинарите, които за първи път отглеждат тези малки вечнозелени храсти, бързо се впечатляват от тях и се наслаждават на техния прекрасен цъфтящ период. Червената ерика  (Erica x darleyensis) предоставя красив цвят през най-неочаквания сезон - през зимата. Ако климатът и условията са подходящи за този вечнозелен храст, те могат да цъфтят през половината част на годината и през цялото това време да красят градини и дворове. Ето това е причината това вечнозелено растение да заема първото място в списъка.

червени цветове на вечнозелени храсти

Minuet Laurel - Малък вечнозелен храст с голямо въздействие 

Планинският лавър (Kalmia latifolia) е широколистен евъргрийн, който е избран за цветето на Кънектикът.  В горите могат да се видят много големи екземпляри от този сорт вечнозелени храсти, но култивираният  'Minuet' е джудже. Това е плюс за градските или крайградските пейзажи, където хората, които ги отглеждат, може да не разполагат с много свободно място. Този компактен храст предлага и друго предимство пред своите диви роднини и това са  по-цветните му цветове.

малки храсти юка

Юка - вечнозелени и грациозни

Когато растенията юка се обединят, формират впечатляващ изглед по време на техния цъфтеж. Типовете със златиста листа като ‘Garland’s Gold’ и'Golden Sword' са по-добър избор, ако искате нещо колоритно в градината си, защото те осигуряват ярки цветове дори когато не са в разцвета си.

вечнозелени храсти малки звезда

Blue Star Juniper

Синята джуджеста смрика е кръгла хвойна и е силно зимноустойчива, но обича слънчевите участъци. Не цъфти и се използва в градинските пейзажи заради красивите си листа. Ако ви харесва например синьото смърчово дърво, но нямате достатъчно място за нещо толкова голямо в градината си, просто посадете синя хвойна. С късите си сини игли, тя изглежда особено добре, когато е засадена до храсти със златисти листа.

малки храсти зелени

Чашкодрян "Лунна сянка"

В този сорт се забелязва зелено-златистата шарка на разнообразието върху листата. На някои от тях, златистия цвят се заменя с бял, когато настъпи вегетационният сезон. Пролетната зеленина показва бляскаво злато в центъра на листата. Именно пролетта е сезонът, в който тези вечнозелени растения изглеждат по най-добрия си начин.

Чашкодрянът "Лунна сянка" е най-доброто решение за земно покритие в малко пространство сред всички свои роднини. Листата му растат на гъсто и са пъстроцветни. Не расте на височина и се нуждае от малко подрязване. За разлика от "Смарагдова веселост" проявява много малко наклонност да се върне обратно към изцяло зелено състояние.

малки вечнозелени храсти

Фортунов чашкодрян

Нецъфтящите вечнозелени храсти имат нещо общо, защото всеки от тях показва някакво разнообразяване в листата си. Двуцветните листа на този сорт наистина имат цветове на смарагд и на злато. Издържа на ниски температури и изисква засаждане на слънчеви или полусенчести места. Използва се основно в малки градини и за композиции в контейнери.

храсти вечнозелени

Чашкодрян "Смарагдова веселост"

Този чашкодрян предлага различна цветова комбинация от тази на фортуновия и листата му са оцветени в зелено и бяло. Примесите с бяло на листата му дават на този малък, вечнозелен храст, цялостно ярък вид, който може да помогне да се обясни името му.

 храсти вечнозелени малки

Английски чемшир - джудже

Вечнозеленият чимшир 'Suffruticosa' не е толкова цветнолистен, колкото останалите вечнозелени храсти в този списък, но неговите класически листа са привлекателни сами по себе си.  Подходящ е да се засади както на преден план, така и за фон на други растения. 

Ето една идея, която да обмислите в този контекст: засадете бордюр от червена салвия,  зад тях оставете бели сладки алисиум цветя и жив плет от чимшир. Богатият зелен фон  ще подобри оценката на зрителя за червените и белите цветя.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева