Обикновените нощни шкафчета изглеждат като малки масички до леглото, обикновено с чекмедже или рафт, върху които могат да се поставят нощна лампа, книга, ваза с цветя, бижута, крем за ръце, снимки в рамки, чаша вода, лекарства, часовник с будилник, декоративни или ароматни свещи и т.н. Предназначението им е да могат да се поставят върху тях най-основните неща, които биха ни били нужни преди да си легнем или веднага след като станем. Оказва се, че има много креативни идеи за вещи, които спокойно могат да се използват като впечатляващо нощно шкафче, като освен това вкарват неочакван интерес в спалнята. Ето някои от най-впечатляващите решения за нощни шкафчета, които може да използвате за вдъхновение, ако търсите нещо непредвидено за спалнята си, което да внесе акцент в помещението:

Нощни шкафчета в спалнята

Модули за съхранение на вещи

Модулните елементи са проектирани да отговарят на различни нужди и да се поберат във всяка стая в дома, а защо не и да се превърнат в нощни шкафчета? Тези трудолюбиви малки класици на съвременния дизайн имат много почитатели. Те са малки, ненатрапчиви и осигуряват изобилие от места за съхранение на вещи, за да се избегне визуалното затрупване.

Нощни шкафчета

Винтидж куфар с нова роля

Старинните куфари се радват на голяма популярност като част от декора, но ето, че могат да се използват и като нощни шкафчета. Могат да се превърнат във фокусна точка в спалнята, ако обзавеждането е семпло или във винтидж стил. В зависимост от свободното място, наличието на по-голям куфар би предоставило повече възможности и площ за поставяне на лични вещи и декоративни елементи със сантиментална стойност. Да не говорим, че вътрешността му била могла да съхрани допълнителни възглавници, завивки, спално бельо и други вещи.

Нощни шкафчета от столове

Столове вместо нощни шкафчета

Кой да предположи, че старите столове могат да се използват вместо нощни шкафове? Колко ли още неща използвани извън оригиналното си предназначение могат да послужат за оригинален нощен шкаф? Ако се замислите, така или иначе всеки стол е един вид семпло нощно шкафче, тъй като по същество представлява нещо като малка маса с облегалка. Не може да предложи толкова площ, колкото се очаква за нуждите на местоположението си и е препоръчително да се монтират нощните лампи на стената поради факта, че някои  седалки не са напълно плоски.

Нощни шкафчета

Барабан за музикален нощен шкаф

Освен, че изглежда забавно и дръзко, барабанът може да покаже музикални наклонности и предпочитания към този инструмент. Има вероятност да се открие в магазин за преоценени стоки и по този начин да излезе по-евтино от закупуването на традиционна мебел. Някой оставен в наследство барабан от роднина или от ученическите години след време може да се превърне в сантиментална вещ с практично приложение до леглото.

Нощно шкафче от стълба

Малка дървена стълба с цветя и книги

Безспорно стълбите са практична вещ във всеки дом, но вместо да заемат място на тавана или в мазето, те може да се превърнат в част от декора в една спалня в рустик стил, например. Холът също би ги  "приютил", ако се появят в него, наметнати артистично с одеяло или декоративно покривало.

Нощно шкафче

Бар количка, но без алкохол

Една красива бар количка, която рядко се използва с идеята за основното си предназначение, а по-скоро като декоративна вещ, може да влезе в употреба като подвижно нощно шкафче на колела. Подобна идея е подходяща за малки пространства и функционално обзавеждане.

Необичайно нощно шкафче

Варел със закачлив дизайн

Старият ръждив варел на двора може да се трансформира в масивно и стабилно нощно шкафче. Възможностите за пребоядисване и украсяване могат да го превърнат както в цяло буре парфюм, така и в нещо тематично за стаята или персонално за собственика си.

 Плетена Кошница до леглото

Кокетна плетена кошница

Използването на кошница като нощен шкаф изглежда доста необичайно като решение, но това би било забавен, странен избор в която и да е стая, където четенето на книги е любимо занимание. Монтираната на стената нощна лампа и тук би била добра идея, тъй като поставянето на лампа в кошницата може да изглежда малко странно.

Идея за нощно шкафче

Куп списания или стари прочетени книги

Така или иначе повечето нощни шкафчета се използват за поставянето на книги или списания, които се четат преди сън, така че идеята от натрупване на библиотека във вертикално разположение може да е както практично и необичайно, така и функционално. Подходяща е за спални, в които няма много място или средства за купуване на мебел. Освен това идеята определено може да се възприеме като декоративен трик за внасяне на интерес в пространството. Изобретателността и простотата в това нощно шкафче са интригуващи.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева