Квартира под наемили собствен дом? Мненията по въпроса се разделят на два полюса, като аргументите и на двете страни звучат логично и убедително.

На купуването на собствено жилище се гледа като на признак за зрялост и стабилност, но от друга страна то е обвързано със сериозна инвестиция и дългогодишен ангажимент за поддръжка. Има много причини, поради които необходимостта от притежаване на собствен апартамент е неоснователна и хората предпочитат да се наслаждават на своята неангажираност с не-притежаването на недвижима собственост. Независимо дали обстоятелствата, които са довели до това решение включват липса на финансови средства, на семейство или на решителност, те изтъкват няколко причини какви са предимствата от обитаването на квартира под наем пред закупуването на собствен имот. Ето кои са те:

Апартамент под наем

  • Не е необходимо обитаване на едно единствено място.

Притежаването на дом обуславя обитаването му за постоянно или поне за първите пет години според статистиките, като междувременно могат да се случат различни неща - да се изострят отношенията със съседите, да се смени местоработата, да се родят деца, които да ходят на детска градина в другия край на града, да се разболее някой роднина, който живее надалеч и да се наложи преместване в близко до неговото жилище... С многото причини, голяма част от които извън нашия контрол или дори от въображението ни, е трудно да си представим, че може да се наложи заради необходимост или желание да отидем някъде другаде, така че е малко объркващо да изберем да бъдем обвързани на едно място.

Обитателите на жилища под наем нямат никакъв проблем и лесно могат да заменят една квартира с друга, която отговаря повече на начина им на живот или на променилите се обстоятелства в личния или професионалния им живот.

  • Не се носят отговорност за ремонтните дейности и поддръжката на квартирите под наем.

Собствениците на жилища трябва да са готови да поемат ръководството и  разходите за всяко нещо, което се обърка. Не става въпрос само за вещите, които се чупят или разпадат, за спирането на течовете под мивката или отпушването на канализационната тръба, която се е срутила под земята, а също така и за замяната на неща, които имат само ограничено време живот като бойлер, климатик, покрив, дограма, кухненски електроуреди и т.н. Списъкът е дълъг и ремонтите не са евтини.

Поддръжката е също така основен разход. Трябва да се предвидят средства за озеленяване, за смяна на външните крушки, за контрол на вредителите и ремонт на оградата,  плюс всички инструменти за извършване на тези неща или да се плати на  някой друг, който да ги направи. Живущите в квартири под наем нямат подобни ангажименти.

Ремонт на апартамент под наем

  • Няма натиск за извършването на подобрения или ремонтни дейности.

Друга очевидна причина, поради която хората се стремят да притежават жилището, което обитават, е възможността да го направят "своето място". Това може да включва както събарянето на стени, така и поставянето на уникален гръб за кухня, боядисването на стаите в причудливи цветове или изборът на мебели. Трябва да се има в предвид, обаче, че свободата да се правят всички тези неща коства допълнителни средства. Безспорно, ако се живее е един дом наистина дълго време или се купи старо жилище, актуализирането му вероятно ще стане задължителен разход, когато настъпи времето да се продаде.

От друга страна, дори и в една квартира под наем могат да се направят малко промени и подобрения, които да накарат обитателите й да се почувстват "като у дома си". Всъщност, тогава нещата ще се случват без натиск за събаряне, изграждане и модифициране на наличното пространство. Това дава възможност на наемателите да се наслаждават на  свободата в ограничението си и цялото творчество се свързва с нестандартните опции, които имат за персонализация на мястото.

  • Противно на очакванията, не се "хвърлят пари на вятъра" за квартира под наем.

Макар често да се смята, че именно наемането на квартири е безсмислена инвестиция, това е причина и да не се купува. Въпреки, че някой може да се почувства добре да  прави ежемесечно ипотечно плащане, за да натрупва вноски за нещо, което след 25-30 години ще бъде негово, закупуването на къща или апартамент все още включва наливане на добра сума пари. Разходи, имуществени данъци, лихви, хонорари за нотариус, брокери, обвързване на доходите, първоначална сума, да не говорим за парите, които трябва да се плащат за ремонт и поддръжка - всичко това са  финансови средства, които се инвестират със закупуването на недвижимата собственост.

Ежемесечните разходи за квартира са далеч по-малки, а освен това не включват поддръжка. Ето защо живеенето в квартири е много по-малко стресиращо.

Под наем жилище

  • Наличие на повече скъпоценно време.

Притежаването на собствен имот отнема голяма част от свободното време, докато квартирантите разполагат с много повече безгрижие и време за себе си, хобитата и интересите си. На тях не им се налага да работят по поддръжката или ремонтите на жилището, което обитават, да косят тревата или да разполагат с бюджет за всичко това.

  • Запазване на капитала.

Сумите, които трябва да бъдат внасяни редовно по ипотеката в продължение на години или за поддръжката на жилището могат да бъдат спестени или инвестирани в нещо друго от наемателите, които живеят в свободни квартири.

Купувайки дом гарантирано се прощавате с голяма част от доходите си всеки месец в продължение на много години. Приемате, че вие сте отговорни за изплащането и доброто състояние на мястото, което притежавате и разчитате на себе си, а не на някой друг. Това е още една от причините купуването на собствен апартамент или къща да не допада на всеки.

  • Няма  дългосрочна обремененост с дългове.

Само онзи, който няма дългове, може да оцени свободата, която има и това е основен факт, който спира мнозина да си купят дом и ги кара да живеят в квартира под наем. Защо трябва да влизат в дългогодишен ангажимент и да изплащат стотици хиляди левове? Зачитането на свободата и оценяването й не трябва да се предава така лесно, макар и прикрито като нещо, наречено "мечтата на всеки".

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева