Време ли е за смяна на настоящатаквартираи дали преместването в нова може да разреши сегашните неприятности? Какви са плюсовете и минусите при преместването в ново жилище под наем? Нима всичките опити за подобряване на вида на временно обитавания недвижим имот ще останат напразни?

Ако си задавате тези въпроси, значи нещо не ви удовлетворява в жилището, което обитавате в момента и съзнателно или не търсите изход от положението. Може би е настъпило подходящото време да обмислите нещата и да "претеглите" позитивните и негативните страни на ситуацията с това страшно на пръв поглед решение - да се изнесете. Задайте си тези 6 въпроса, за да знаете със сигурност дали сте готови да предприемете решителната стъпка или все още може да потърсите начини да се почувствате по-добре там, където живеете в момента.

Време ли е за нова квартира

Дали просто не се нуждаете от някаква промяна?

Всяко време за задаване на въпроси относно ситуацията в живота ви към момента е подходящо. Ако смятате, че се намирате в застой, смяната на настоящото ви жилище не е лоша идея, тъй като със сигурност ще предизвика не само раздвижване, но и нови вълнения и действия. Най-добрият начин да се срещнете с непознати хора и да се насладите на възможностите, които новите квартали предоставят, е да се заемете сериозно с бъдещите си планове и да се преместите да живеете на някое различно място за което винаги сте мечтали или което може да ви донесе повече приятни преживявания. Лесното преместване е едно от предимствата на временните квартири, така че се възползвайте от тази гъвкавост, за да опитате нещо ново.

Има ли неща в настоящата ви квартира, които няма как да промените, но наистина ненавиждате?

Макар да съществуват много начини за промяна на естетическия вид на квартирата, има някои неща, които за съжаление няма как да се променят. Ако мразите липсата на достатъчно светлина, съседите си, местоположението, изложението, липсата на търговски обекти или спирки в близост и т.н., значи е време да се настроите, че преместването е факт, който ще се случи в близко бъдеще. В крайна сметка ще бъдете много по-щастливи, ако намалите негодуванието си, вместо да прекарвате всяка минута в намразване на характерните неща за вашия временен дом. Настойте се, приемете смело неудобствата, свързани с изнасянето на преместването на багажа в името на нещата, с които няма да се налага да правите компромиси за в бъдеще.

Управлението на сградата причинява ли ви неудобства?

Лошото управление винаги може да развали сделката. Никой не трябва непрекъснато да се тревожи за безопасността на сградата, в която живее или да знае, че основната поддръжка винаги ще бъде една борба. Не е нужда да прекарвате време на място, на което не се чувствате спокойни и в безопасност, тъй като страховете и стресът едва ли ще ви се отразят добре.

Време ли е за нова квартира

Има ли достатъчно място за всеки член на семейството ви?

Ако планирате разрастване на семейството си трябва да прецените дали ще има достатъчно място за всичките му членове в обитаваната квартира. Ако жилището няма достатъчно стаи и удобства за отглеждане на дете, знайте със сигурност, че е по-добре да го смените своевременно преди ситуацията да излезе извън контрол.

Колко време всъщност прекарвате в квартирата си?

Няма смисъл да плащате скъп наем за настоящето си място, ако почти никога не можете да прекарате достатъчно време там. Ако просто нямате възможност да се задържите на едно място заради служебни или лични ангажименти, вероятно е време да се замислите дали да не освободите квартирата си за по-малка и по-евтина или да си намерите друга, която да се намира по-близо до местата, на които прекарвате по-голямата част от времето си.

Нуждаете ли се от място в по-добър квартал?

Мнозина търсят идеалният за тях апартамент под наем, без да съобразят или проучат потенциалните си нови квартали. Страхотният апартамент може да бъде наистина чудесен, ако  квартала, в който се намира, е безопасен и ви дава лесен достъп до това, от което се нуждаете. Затова си струва да се преместите да живеете някъде, където искате да прекарвате спокойно и приятно времето си.

Ако сте отговорили положително на един или повече въпроси от зададените по-горе, значи осъзнавате, че е време да направите това, което трябва да направите. Безспорно опаковането на багажа, преместването и разопаковането не са много приятни, но в дългосрочен план си заслужава да намерите мястото, в което ще се чувствате по-щастливи и да живеете по-добре в него. Не отлагайте, защото го заслужавате!

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева