Течащият кран е неудобство, с което всички рано или късно се сблъскват. Освен че дразнят, падащите капки повишават сметката за вода, която просто си изтича в канала. Звукът на непрекъснато капене е достатъчен, за да подразни всеки наоколо, но за щастие, фиксирането на течащ кран е сравнително проста задача, която можете да свършите сами, без да се налага да се обаждате на водопроводчика.

Като начало е добре да установите потенциалните причини за изтичането на дразнещия кран. Те може да бъдат: корозия на подложката на клапана, износени уплътнения и O-пръстени, натрупване на части от клапаните или на препарати както и хлабави части.

Отделяйки елементите на течащото кранче за мивка, можете да идентифицирате проблема и да извършите необходимия ремонт. Следвайте тези прости стъпки, за да спрете обезпокоителното капене на кранчета в дома си и да  отреагирате бързо на създалите се проблеми с водопровода.

Как да поправим течащ кран

Необходими материали  за поправка на течащ кран

Дори и да поправяте кранчета за мивка за първи път, важно е да си подготвите всички необходими инструменти и материали, преди да започнете. Работата би трябвало да ви отнеме около час.

Материалите, необходими за ремонт на изтичащ кран включват: регулируем гаечен ключ, плоска отвертка, бял оцет, смазка, почистващ тампон и резервни части.

Инструкции за поправка на  крана

Дори и един неопитен човек може да се справи с ремонта, а освен, че ще придобие нови познания, ще си спести и малко пари. Вероятността всеки да разполага с необходимите инструменти, за да направят ремонта в дома си, е голяма.

Следвайте тези последователни стъпки, които ще ви ръководят през процеса от началото до края:

Спиране на водата

Няма как да се работи с течаща вода, така че е важно тя задължително да се спре преди да се прави каквото и да е. Ако прескочите тази стъпка и се опитате да разглобите кранчето, може да се окажете с наводнена кухня или баня. Намерете спирателните клапани под мивката, за да спрете водата до приспособлението.

Ако имате затруднения може алтернативно да изключите основното водоснабдяване за цялото жилище. Тествайте да пуснете кранчето след това, за да проверите дали водата е изключена и да освободите налягането. Покрийте отвора на мивката със запушалка, за да избегнете загубата на малки части през дупката.

Как да поправим течащ кран

Извадете дръжките

Използвайте плоската отвертка, за да премахнете декоративните дръжки от кранчето. След това  извадете винтовете, държащи дръжките на мястото им. Ако винтовете или други части на дръжката са корозирали или са трудни за отстраняване, използвайте смазка, за да ги смажете и разхлабите. Оставете всички свалени части настрана и си отбележете за къде са и как да ги инсталирате отново.

Обстоен преглед на частите на крана

Използвайте гаечния ключ, за да разхлабите гайката и да разкриете основата на кранчето. След това можете да завъртите или да издърпате стъблото на клапана. Огледайте добре гайката  и стеблото за признаци на натрупвания или корозия. След това проверете О-пръстена и шайбата на подложката на клапана дали са в добро състояние. При необходимост почистете частите, за да отстраните от тях всякакви натрупвания. Оставете ги настрани.

Почистване на клапаните

След като всички части от кранчето са отстранени,  можете да проверите клапаните. Много е вероятно върху тях да има отлагане на минерали или други натрупвания.

Излейте малко количество бял оцет над засегнатите области и оставете всичко да се накисне за няколко минути. Това ще помогне да се разтворят утайките, за да се улесни премахването им след това. Използвайте тампона за почистване на повърхностите. Извадете запушалката от канала и излейте чиста вода върху клапаните, за да изплакнете замърсяванията и остатъците.

Как да поправим течащ кран

Сглобяване на крана

Поставете всичко обратно по местата. Опитайте се да следвате обратния ред на свалянето на елементите. Ако забележите, че някоя от частите е прекомерно корозирала или повредена, непременно я  сменете с нова част. Пуснете водата и проверете дали  все още има течове.

Кога трябва да се подмени стария кран?

С течение на времето състоянието на крановете се влошава както всичко останало. Това означава, че е в реда на нещата от време на време да се налага подмяна. Помислете дали кранчетата, които използвате, са много стари.  Не е ли време да ги смените с нови?

Повечето кранчета имат потенциала да работят без необходимост от ремонт на водопроводни инсталации за около десет години. Обмислете подмяната на стария водопроводен кран, ако забележите някоя от следните предпоставки: обширна корозия, течове от няколко области, трудно намиране на части или ако кранчето се разпадне по време на разглобяването.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева