Както знаете, най-добрия начин за справяне с коронавируса е да избягвате излизането навън. Ограничаването на контактите и стоенето вкъщи може би ви се струва истинско изпитание. Но вижте как да обърнете нещата във ваша полза. Ние сме ви подбрали дейности които са добри за вас и вашето семейство! Искате ли да погледнете от положителната страна на коронавируса? 

Приемете, че светът си е взел почивка. Колко пъти сте искали да си останете вкъщи, но сте нямали тази възможност, е сега я имате! Възползвайте се от това време за самоусъвършенстване, забавление, релакс и бъдете спокойни. Коронавируса ще отмине, но докато това стане трябва да сте отговорни към себе си, близките си и околните! Останете си вкъщи!

Как да си направим маска без да шием?

Коронавирус остани вкъщи

Ще разгледаме следните групи занимания:

COVID-19

Лично самоусъвършенстване

Тренировки

Всички знаем колко е важно движението за човешкото тяло. Сега, когато нямате възможност да излизате навън заради коронавируса, не означава, че не можете да тренирате вкъщи. В онлайн пространството има множество клипове с тренировки у дома, само трябва да потърсите подходящата за вас тренировка. Доказано е, че когато тренирате тялото отделя "хормона на щастието".

Коронавирус предизвикателство

Нивото на стреса намалява за сметка на доброто настроение, в същото време горите калории и отслабвате. Вероятно справянето с вируса ще отнеме поне месец. Ние ви предизвикваме за 30 дена - 30 тренировки! В следващите 30 дни правете по една тренировка на ден, разграфете си таблица с 30 полета и отбелязвайте постигнатото. В края на периода ще се чувствате изключително доволни от себе си! Също така, ще сте в много добра форма!

Здравословно хранене

Сега повече от всякога би трябвало да обърнете внимание на храненето си! Ако искате да засилите защитните сили на организма и да се предпазите максимално от този коронавирус, помислете за вашето хранене. Намалете млечните продукти, захарта, преработените храни. Напълно изключете пържената храна и като цяло намалете мазнините.

Хранене при коронавирус

Наблегнете на пресни плодове и зеленчуци, като ги измивате много добре, а зеленолистните накисвате във вода с лимон или оцет за 15-20 минути преди консумация, за да се отделят вредните пестициди и нитрати. Ако не сте алергични към мед, препоръката на много лекари е задължително да консумирате поне по една лъжица на ден! Не забравяйте за природните антибиотици като чесъна и лука, техните сили не са за подценяване!

Експериментирайте с нови рецепти

От кога искате да разнообразите менюто си с нещо ново, но не ви остава време? Развихрете се в кухнята, изпробвайте нови рецепти или създайте ваши такива. Ние ще ви предложим нашата любима здравословна рецепта за свежа зеленчукова паста: 

 Здравословно коронавирус

За 2 порции са ви необходими:

  • 4 краставици
  • 2 авокадо
  • 2 скилидки чесън
  • 1 лимон
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 шепа пресен босилек (по желание)
  • сол и черен пипер на вкус

Метод на приготвяне:

  1. Обелете кората на краставиците, след това продължете с белачката да "белите" краставицата, за да получите така наречените "нудли от краставица" (това е в случай, че нямате специален уред за тази работа). Поставете "нудлите" в голяма купа.
  2. За соса ще ви е необходим пасатор или блендер. Сложете авокадото, чесъна, лимона и останалите подправки заедно и пасирайте докато стане кремообразна смес, ако е много гъсто добавете малко вода.
  3. Смесете соса с нудлите от краставица и се насладете на свежия им вкус.

Онлайн курс

 Запишете се на онлайн курс по изучаване на нов език или ново умение. Много от платформите за такива курсове предлагат безплатни уроци в подкрепа на хората, които са отговорни и си остават вкъщи по време на паднемията с коронавируса.

Онлайн обучение по време на коронавирус

Прочетете я вече тази книга

Със сигурност имате една книга, която се каните да прочетете от много време, ако пък сте прочели всичките си книги и искате нещо ново, заложете на аудио книгите. Има приложения, които предлагат стотици популярни и интересни аудио книги. Потърсете в Интернет, ще останете очаровани от избора.

Коронавирус-остани вкъщи

 Забавление

 Настолни игри 

Тези игри никога не остаряват, те са образователни, интересни и предизвикват ума. Монополи, Не се сърди човече, Дама, Скрабъл са едни от най-популярните. Чудесен начин да прекарате време със семейството. Игрите действат разтоварващо и повдигат настроението. А в моменти като този всички имат нужда от това.

Коронавирус-остани вкъщи

Любими филми и сериали

Имате ли любими филми и сериали, които можете да гледате с часове? Най-вероятно отговорът е да!Планувайте си филмов маратон, и без това когато пандемията с коронавирус приключи, едва ли ще имате време да поседите вкъщи. Направете си купа домашни пуканки, загасете лампите и се насладете на домашното си кино, поне няма да има никой на предния ред, който да ви пречи. 

Коронавирус остани вкъщи

Игра с децата

 Играйте с децата, какво по-хубаво от това! Имате достатъчно време да им обърнете нужното внимание. Четете книжки заедно, разговаряйте, правете планове за бъдещето с тях. Винаги има какво да научите от децата! Техният свят е чист и непринуден, а малка доза от това е полезна за всички възрастни!

Коронавирус - остани вкъщи

 Страхотна идея е да си направите палатка вкъщи! Използвайте коледните лампички, голям чаршаф, въже и сте готови. А децата много ще се забавляват, гарантирано! 

Игра с домашните любимци

 Можете да сте сигурни, че домашните ви любимци са най-щастливи от цялата ситуация с коронавируса. Просто защото вие сте вкъщи заедно с тях. Колко пъти сте се чувствали виновни, когато трябва да излезете и затваряйки входната врата виждате тъжните им погледи? Те живеят, за да бъдат с вас, да ви се радват, да играят с вас и да ви обичат.

Остани вкъщи коронавирус

Ценете времето си с тях, тяхната любов, привързаност и лоялност е безгранична! Ако нямате домашен любимец и обмисляте да си вземете, тук можете да видите кои са Най-подходящите породи кучета за апартамент. Ако пък искате куче за двора, погледнете нашата селекция от Породи кучета подходящи за отглеждане навън. Окуражаваме силно и осиновяването на куче от приют!

 Релаксация

 Отпускаща топла вана или душ

 Ако разполагате с вана, няма по-подходящ момент от този да се възползвате от нея! Запалете си ароматни свещи, приглушете светлината, пуснете си успокояваща музика на фон и просто се отпуснете. Справянето със стреса е важна стъпка към преодоляването на ситуацията. Ако нямате вана, топлият малко по-продължителен душ също ще ви отпусне и релаксира тялото ви. Идея за СПА в банята!

Коронавирус - вкъщи

Медитация

 Няма как да не сте чували поне веднъж за препоръките и ползите от медитацията. Не е задължително да сте в някоя сложна поза от йога, за да практикувате медитация. Казано накратко, това е техника за успокояване на ума, чрез дълбоко дишане и отпускане на тялото. Важното е да сте сами в стаята и по възможност да няма странични шумове като телевизор. Можете да си пуснете тиха музика, която не ви ангажира. Потърсете в Интернет, има много примери за изпълняване на медитация.

Медитация - коронавирус

Масаж

От векове наред, хората са открили, че масажа действа много положително на тялото. Единици са хората, които не го предпочитат. Помолете някой от семейството да ви направи масаж, след това му върнете услугата. Ползите ще са за всички. 

Остани вкъщи

 

Градина

 Засадете си подправки

Свежите, току що откъснати подправки придават на храната неописуем вкус и аромат. Дори да нямате градина, в която да ги посадите, винаги можете да го направите в саксии. Изборът е голям като често предпочитани са босилека, ментата, магданоза и мащерката.

Вижте тук - Кои са билките и подправките, които можете да си засадите от семена?

Дейности вкъщи - коронавирус

Направете си кълнове

Полезните свойства на кълновете са неизброими. По време на вирусна пандемия, те ще заредят тялото ви с изключително ценни вещества. Най-лесен за покълване е суровият слънчоглед.

За целта: измийте добре семената, накиснете ги във вода за 4-5 часа. След това отцедете водата и отново ги измийте хубаво. Поставете ги в празен буркан и прикрепете отгоре марля с ластик, за да ви е по-лесно отцеждането. 

След това поставете буркана на 45 градуса върху удобен за вас съд, така че излишната вода, останала от семенцата да може да се изтича.

Промивайте семената 2-3 пъти на ден. Дръжте буркана на тъмно. В рамките на 1-3 дена ще имате суперхрана готова за похапване. А най-хубавото е, че вие сами сте си я направили!

Кълнове

Засаждане на летни зеленчуци

Ако имате двор с градина, помислете върху идеята да си засадите любимите летни зеленчуци. Домати, краставици, пипер, люти чушки и тн. Ако до сега сте се оправдавали, че нямате време да се занимавате с градински занимания, то в момента нямате такова извинение. Включете всички членове от семейството в засяването на градината, така и работата и храната ще е по-сладка! 

Градина

За работещите от вкъщи

 Обособяване на домашен офис

Работата от вкъщи може да е предизвикателство, ако нямате обособено място, където да се концентрирате. Помислете как да си направите кътче, което да представлява домашният ви офис. Помислете върху следните неща:

  • подходяща светлина
  • разположение на контактите в къщата
  • използването на слушалки, за да не притеснявате останалите членове от семейството
  • декор на стена, който да подобри продуктивността ви

  Работа вкъщи-коронавирус

Призоваваме ви да останете положителни по време на коронавирус пандемията! Бъдете спокойни, обичайте, смейте се и не се отчайвайте! Всичко ще мине и ще отмине! Бъдете отговорни, използвайте предпазни средства като маски, ръкавици, дезинфектанти и редовно измивайте ръцете си! 

Автор: Виктория Радева