Искали ли сте да имате свое SPA убежище, което да използвате по всяко време, когато изпитате нужда да се избавите от стреса? Не си мислете, че само обитателите на големи и уникални домове, които изглеждат като извадени от дизайнерски каталог, могат да си позволят да имат специално помещение за лични SPA процедури.

 

SPA баня

Сами ще можете да се убедите, как едно малко подобрение на дома ви може да превърне скучната баня в един собствен оазис за релакс. Разгледайте как интериорният дизайнер Деидре Оливър от Колорадо превърна една реликва от 90-те години в модерен спа център с луксозно осветление, елегантни детайли от дърво, висококачествена водопроводна инсталация и красиви покрития.

Оливър преконфигурира оформлението на главната баня с площ от 40 квадратни метра, за да използва по-добре центъра на стаята, който преди това бил едно празно, изгубено място. Оригиналното оформление се състояло от L-образна тоалетна маса,  холивудски лампи над огледалото и кварцови плотове.

 SPA баня

Заедно с модерна самостоятелна вана в центъра на пространството е инсталиран красив двоен душ с два входа и пейка от гранит.

Стените са пребоядисани в светло сиво, а подът - в по-тъмно сиво за контраст. Оливър смята, че сивите стени с по-тъмно сиво върху декоративните елементи осигуряват красив визуален контраст.

Добавен е още един прозорец, който да внесе повече естествена светлина през деня, а навсякъде, дори и в душ кабината, са инсталирани нагряващи се керамични плочки, напомнящи за дърво, за да запазят топлината и уюта в банята по време на студените дни в Колорадо. Стената около душа  е покрита с големи плочки , за да се получи чист и безпроблемен вид.

СПА баня

За да не се получи усещане за хлад с всички плочки и стъкло в банята, се контрастира с внасянето на топли дървени елементи за баланс. Дървесината осигурява перфектен органичен контрапункт на чистите линии на стените и плотовете.

Новата дървена врата с матирано стъкло придава уединение на къпещите се и приветства естествената светлина, а червените дъбови шкафове са монтирани за тоалетна маса, създавайки "дрешник" за хавлии и тоалетни принадлежности.

СПА баня

Полираният никел комплиментира кранчетата, използвани за мивката, ваната и душа. Всеки детайл е внимателно подбран, за да допълни усещането за лукс и изтънченост.

СПА баня

Декоративните огледала придават блясък на тоалетната маса, а аплиците са окачени на височината на лицето за оптимално осветление за моментите, когато обитателите се разкрасяват пред огледалото.

СПА баня

За да превърнете собствената си баня в лично SPA убежище, следвайте следните съвети:

  • Планирайте осветлението си. Не можете да разчитате на един източник на светлина в една стая. Понякога се нуждаете от заобикалящата ви от всички страни светлина, а в други случаи имате нужда от определено осветление, за да видите лицето си. Късите светлини са добра опция и за постигане на заобикалящо ви отвсякъде осветление.
  • Изберете широкоформатни стенни плочки за банята. Те позволяват наличието на по-малко линии за фугиране и дават на душа по-чист, по-актуален вид, като също така  са много по-лесни за почистване от малките.
  • Ако имате стар дъбов перваз, го боядисайте. Бялото е най-често срещания избор, но ако сте малко по-смели, помислете за пребоядисването му в по-тъмен от цвета на стената нюанс.
  • Балансирайте твърдите и меките материали. Всеки път, когато можете да контрастирате на твърдите елементи - като камък, плочки, плотове и керамика - с някои дървени елементи, вие предоставяте красив контрапункт на нещо, което е свежо и хладно.  Дървото наистина затопля пространството и го кара да се усеща като по-привлекателно.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева