Корк може да се използва по много различни начини в домакинството и декорирането. Този екологичен материал се радва на триумфалното си завръщане и в момента е много модерен. Стилният елемент е възобновяем и рециклируем, което го прави идеалният избор за любителите на интелигентните декори, които искат да помогнат за опазването на планетата.

Любителите на неутралните дизайни в интериора ще оценят корка като чудесно допълнение, което осигурява малко рустик привлекателност, но без да създава претрупаност в пространството. Вижте няколко чудесни начина за използване на корк във всяка една стая в жилището и с различно предназначение:

корк-начини за декориране

Корк за стени

Когато търсите нов и интересен начин, по който да подновите външния вид на стените си, тогава нанасянето на нов слой боя в дързък цвят не е достатъчно. Използването на корк за стена може да внесе уникален визуален интерес, като по естествен начин предостави текстура и топлина. Освен известна шумо- и топло-изолация, мекото корково покритие ще осигури перфектен фон за останалите мебели и аксесоари в обзавеждането на помещението.

корк-начини за декориране

Корк за таван

Когато белите тавани ви изглеждат скучни или просто осъзнавате, че напукания ви и неравен таван има нужда от сериозна работа, за да изглежда наистина добре, тогава може да поставите коркови плоскости на най-високото и неочаквано място в стаята ви. Таванът ви незабавно ще направи изявление по един уникален и в същото време непринуден начин. Топлият му неутрален цвят ще се съчетае почти с всяка цветова палитра, която е решена в интериора.

Можете лесно да възпроизвеждате този вид, като използвате коркови плочи и просто ги залепите директно върху тавана. В тази шик стая, например, кралското синьо, което властва в декора и удивителните мотиви допълват финия, но интересен корков таван по един забавен начин.

корк-начини за декориране

Корк за под

Използването на корк за подова настилка е популярно вече повече от столетие. Също както всички останали настилки за под и тази си има както своите предимства, така и за съжаление – своите недостатъци, но определено може да бъде чудесен избор за активните семейства заради способността й да се поправя често и заради ниската си цена. Корковата настилка осигурява естествена звукоизолация, освен това може да устои на растежа на мухъл, което е „в плюс“ за предразположените към алергии в жилището.

Използването на корк за пода може да се окаже много добро решение за съвременните дневни стаи или кътчета за четене, които могат да изглеждат още по-успокояващи с него. Мнозина предпочитат да го използват за верандата или в стая, в която имат много големи прозорци, защото без усилие успява да слее външната с вътрешната среда.

корк-начини за декориране

Корк в детската стая

Макар корковите табла за бележки в света на големите да не са забавни, в детската стая те могат да служат като рамки за художествените произведения на малчуганите. Те предоставят възможност всяко творение да получи заслужено внимание на „стената на славата“, а също така и лесна взаимозаменяемост при създаването на всеки нов шедьовър. Нещата биха могли дори да достигнат на едно още по-високо ниво, когато различните коркови дъски се оцветят в различен цвят, за да предоставят пъстър фон на окаченото върху тях.

корк-начини за декориране

Коркова табла за легло

Ето една забавна и уникална идея за табла за легло от корк, която може да бъде подходяща почти за всяка спалня. Звукоизолиращите способности на материалът ще се окажат от изключително голямо значение, ако наличието на силен околен шум пречи на съня на лежащите в леглото

За мнозина е важно да се чувстват спокойно в спалнята си, а тишината в стаята е предпоставка за бързо и лесно заспиване. Именно по тази причина поставянето на евтина и практична коркова табла на леглото може да се окаже неочаквано лесно, но изключително добро решение.

корк-начини за декориране

Коркова стена

В работните пространства често присъстват коркови дъски, върху които се поставят бележки с напомняния, графици или документи. Понякога тези дъски се оказват твърде малки и претрупани от цялата информация, която е поставена върху тях. Ето защо идеята да се направи стена с корк, която да служи като декоративен и функционален елемент, може да се окаже едно практично и естетично решение.

корк-начини за декориране

Коркови саксии

Ето още един лесен начин да си направите аксесоар от корк, който освен ефектен на вид, да бъде и функционален. Издълбайте търкалящите се из кухнята ви коркови тапи и ги превърнете в миниатюрни саксии за сукуленти или Тиландсия, които не са капризни, но определено ще внесат някаква зеленина в стаята. След това прикрепете по един малък магнит към тях и ги залепете на хладилника или на някое друго подходящо място. Тези магнити за хладилник определено ще бъдат най-забавните, които приятелите ви са виждали.

корк-начини за декориране

Коркова постелка за баня  

Ако търсите причина да пиете повече вино, ето ви един стимул да събирате корковите тапи – за да си направите от тях една мека постелка за банята, която освен, че ще изглежда интригуващо, няма да ви позволи да се подхлъзнете с мокрите си крака.

корк-начини за декориране

Коркова карта

Тази забавна карта от корк служи както за удивително произведение на изкуството над камината, така и за място, върху което могат да се отбелязват посетените вече места или онези, които остава да се видят. Тя също би могла да съдържа най-любимите снимки от въпросните дестинации, като по този начин да показва незабравими моменти от почивките, да задържа приятните спомени и да предизвиква тема за разговор сред гостите. 

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева