Красивата табла за легло може да превърне скучната и предизвикваща прозявка спалня в стилно светилище.

Тези 25 проекта за табла за легло направи си самще ви помогнат да внесете индивидуалност и интерес в стаята си за почивка. Всяка една от идеите ще събуди измореното пространство, без да разрушава бюджета ви. Още по-хубавото освен спестяването на пари е това, че изработването на някои от тези проекти ще отнеме по-малко от един час.

табла-за-легло

Табла за легло от фалшив месинг

Най-семплите табли за легло са идеални за този проект. Необходими са още: залепващ се метален винил за вътрешно/външно приложение, резец, ножици и широка твърда гумена плоскост за изпъване и премахване на въздушните балончета.

Започнете с измерването на таблата за леглото, за да отрежете парче винил с тези мерки. Оставете по няколко допълнителни сантиметри от всяка страна. Отлепете винила от едната страна и го залепете върху таблата. Отлепвайте на малки участъци и внимавайте за образуването на въздушни балончета. След като покриете цялата повърхност на дъската с винил, изрежете с макетното ножче излишните парчета.

табла-за-легло

Табла за легло от дървесина с геометрични форми

Ако разполагате с резачка за дървен материал, значи лесно ще се справите с този от проектите с предложения за собственоръчно изработени табли за легла. Това ще бъде основният инструмент, който ще използвате. Освен него ще се нуждаете и от материали като шперплат, лепило за дърво, пружинна скоба, около 10 бели и 10 небоядисани парчета дървени летви.

В зависимост от размерите на леглото определете ширината на плоскостта, която ще изработите за дървена табла за легло. Изрежете летвите под наклон с ъгъл от 45 градуса. Сложете всичките дървени парчета за рамката върху шперплата, редувайки белите и естествено кафявите летви. Направете шарката на модела, като играете с изрязаните под наклон летви. Използвайте лепило за дърво, за да прилепите парчетата към шперплата и ги закрепете на място, а след това оставете да изсъхна за 24 часа. По желание може да добавите тапицерия около краищата. Използвайте лепилото и скобите за залепване на тапицерията.

табла-за-легло

Направи си сам табла за легло от юта

Всеки по-сръчен ентусиаст би могъл да си сложи такава табла за легло в бохо стил. За да направите това, просто закрепете три комплекта за маса, включващи кръгли подложки и тишлайфер, изработени от юта, на стената зад възглавниците си.

табла-за-легло

Табла под формата на канални туфи

Този проект е безобразно лесен, макар да изглежда толкова стилно. Подгответе си такер, ножици, подходящ плат в цвят и размер по ваша прецента, винтове за дърво, отвертка, миши опашки, дървени дъски, вата, дълги пръчки кръгла пяна.

Първо направете панелите. Опънете на пода парче плат с големина, която може да покрие една от дъските изцяло с лицевата част надолу, отгоре положете вата. Вземете едно парче кръгла пяна и го позиционирайте на около 10 см от края на плата. Върху него сложете летва. С помощта на такер прикрепете краищата на плата към гърба на дъската.

Съберете всички "тапицирани" плоскости с мишите опашки една към друга. Уверете се, че подравнявате краищата на панелите си, така че когато всичко е сглобено да няма стърчащи участъци.

табла-за-легло

Табла от кедър

Само за няколко часа може да си изработите такава табла. В зависимост от големината на стаята, размерите на леглото и вашите предпочитания, може да определите колко висока искате да стане таблата ви. След това се заемете с изрязването на парчета от кедър, които по-късно  да прикрепите към стената.

табла-за-легло

Табла от шперплат

Почитателите на скандинавския декор и на минимализма ще харесат това предложение заради естествената му красота. Дори и да нямате основни работни умения, не се притеснявайте. Може да използвате предварително изрязан дървен материал по вашите размери. Необходимо е само да потърсите място, на което могат да ви изрежат парче с размер по поръчка.

табла-за-легло

Фалшива табла

Отнема по-малко от един час, за да се изрисува изкуствена табла точно като тази на стената тук. За да създадете чист правоъгълник, ще ви трябва залепваща занаятчийска лента, с която да определите очертанията. Останалото е въпрос на избор на цвят боя.

табла-за-легло

Крилата табла

Направете уикенда си ползотворен. За този дизайн на тапицерията са използвани 3,6 метра плат,  28 копчета, пяна за пълнеж и около 250 месингови гвоздея, за да се преобразуват  парчета шперплат в шик, крилата табла.

табла-за-лелго

Табла от макраме

Ако тази  великолепна текстилна табла  не ви вдъхновява да се захванете с макраме, едва ли ще има нещо друго, което да го направи. Макар тук ефектът от таблата да е предимно визуален, отколкото практичен, не може да се отрече, че изглежда като фокусна точка.

табла-за-легло

Табла с живи форми

Този проект вероятно е ней-лесният в списъка. Ще ви отнеме няколко часа да пресъздадете гледка към планина или хълм през прозореца върху таблата не посредством изрисуването й, а с имитиране на извивките на хребетите. Най-хубавото, освен получаването на забележителна табла за леглото е това, че изрязването в органичен дизайн, както е показано, е много по-лесно, отколкото да изрежете перфектно прави линии.

табла-за-легло

Табла от табло

Когато неутралните цветове не са по вкуса ви, може да внесете текстура и цвят в спалнята си чрез поставяне на табла от дъска, която има постоянен модел на шарката от малки дупки, използвана основно за игри или за показване на информация. Ако ще правите лесна фигура от боя върху нея, първо залепете бояджийска лента отгоре й, за да ви се получат добре линиите.  След това добавете няколко организатори за съхранение на вещи.

табла-за-легло

Ръчно изработена табла от книги

Едва ли е необходимо ръководство за таблата от книги, за която е използвана МДФ плоскост и множество стари книги. Освен, че ще предостави приятната и омайваща миризма на библиотека преди сън, тя ще покаже и предпочитанията към увлекателните четива.

табла-за-легло

Табла без шев

Дайте на старата си табла нова възможност за живот. За подновяването на тази дъска и снабдяването й с мека тапицерия е използван предимно такер.

табла-за-легло

Табла от дървена ограда

Създаването на рустик табла за легло може да се окаже по-лесно, отколкото сте предполагали. Разходете се из квартала или до близкия магазин, в който продават стоки за подобряване на дома, за да изберете материалите.

В зависимост от ширината на леглото и тази на летвите, определете колко на брой ще са ви нужни. Заковете двайсетина върху две напречни, като внимавате за подравняването на височината. Не забравяйте да боядисате или лакирате дървения материал преди да го инсталирате на стената, за да изглежда по-добре.

табла-за-легло

3D панели за стена под формата на модерна табла

Използвайки 3D стенни панели за боядисване може да си направите една интересна табла, която да се превърне във фокусната точка на стаята ви, особено, ако я боядисате в ярък цвят и оставите останалата част от интериора неутрален.

табла-за-легло

Бохемска табла за леглото

Плочките, които са останали от последния ремонт в банята, са вдъхновили собствениците на този дом да си изработят подобна табла в бохо стил. Ореховите петна  определено успяват да изведат естествената красота на шперплата.

табла-за-легло

Табла от преплетена дървесина

Подобна табла за легло от интересно преплетени парчета дървен материал може да си направи почти всеки. След като дървеният материал е изрязан на място в магазина, парчетата се подреждат като плетеница и се фиксират с лепило за дърво.

табла-за-легло

Саморъчно направена табла от възглавници

Меката табла за легло позволява отпускане на гърба и главата върху нея по време на четене или гледане на телевизия. За изработването на такава са необходими: две възглавници, медна тръба, кожа, чук, пирони, игла, конец и ножици.

табла-за-легло

Рустик табла

Тази табла във фермерски стил не е направена с умения на дърводелец.  Проектът изисква два инструмента за електричество: режещ трион и дрелка, а работата може да отнеме един цял ден.

табла-за-легло

Табла с преплетени елементи

Не изхвърляйте старите си вертикални щори, тъй като можете да ги използвате, за да направите подобна на тази тъкана табла.

табла-за-легло

Табла във фермерски стил

Може да си сковете такава табла за леглото си от няколко евтини борови дъски. Измерете си ширината на леглото, определете желаната височина и преценете броя на дъските, които ще ви бъдат необходими. Не забравяйте накрая да конструирате и рамка за повече стабилност и завършен външен вид.

 

 табла-за-легло

Мека табла на ромбоидни туфи 

За създаването на подобни табли за леглото ще ви трябват повече търпение и материали, но крайният резултат определено ще получи заслужено одобрение. В интернет ще намерите много клипове с ръководство за табла за легло направи си сам.

табла-за-легло

Табла с орнаменти от дъски

В магазините за модерни мебели подобни табли струват много скъпо, но ако имате основни дърводелски познания ще успеете да се сдобиете с такава за смешно по-малка сума.

табла-за-легло

Табла от завеса

Ако не сте се досетили за това до сега, спокойно може да използвате завесата си с функция на табла. Не пропускайте възможността и да превърнете любимия си стенен гоблен в работен декоративен аксесоар.

табла-за-легло

Табла от картон и плат

Тази елегантна табла за легло е изработена само от картон и плат, колкото и невероятно да изглежда това.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева