Градовете с университети предлагат уникални възможности за инвеститорите, които имат както предимства, така и недостатъци. Най-общо казано, предимствата на инвестиционните имоти в тях  включват голям пазар на потенциални наематели и доста стабилна наемна цена. Недостатъците, от друга страна, предполагат непрекъснат поток от наемателите и голямо износване на имота.

Трябва да се вземе в предвид, че именно в големите и красиви градове в България се намират повечето висши учебни заведения - има университети в София, университети в Пловдив, университети в Бургас, университети във Варна, университети в Свищов, университети в Благоевград и в други градове.

градове-с-имотна-инвестиция

Ето четири факта, които са "за" и "против"  купуването на собственост под наем в населените с младежи университетски градове, които ще ви помогнат да решите дали си заслужава да инвестирате в имот до университетите в България или в чужбина.

Причини ЗА купуване на недвижима собственост в близост до университетите:

Тъй като се счита, че университетските градове могат да бъдат чудесно място за закупуване на инвестиционни имоти, има много положителни мотиви, които могат да ви позволят да направите печалба, инвестирайки именно в тях. Ето четири основни позитива:

  • Местата сами се търсят - не е нужно да отделяте много време за маркетинг на района, тъй като квартирите в него сами се предлагат. Има много привлекателни удобства, които привличат хората в тях като например:
  • Култура и развлечения - в градовете с университетите има безкрайни дейности, театрални презентации, художествени изложби и музеи. Има футболни мачове, концерти и мероприятия, на които да се присъства.
  • градове-инвестиции-имоти

 

  • Обществен транспорт - другото предимство на  тези градове е, че те са удобни за пешеходство и предлагат прекрасен обществен транспорт. Има университетски совалки и обществени автобуси. Магазините и ресторантите често са на  разстояние, до което може да се стигне пеша.
  • Много места за хапване и пазаруване - университетските градове са известни с големия си брой ресторанти и магазини. Ресторантите са на пешеходно разстояние и предлагат различни видове храна за всеки вкус и възможности.
  • Огромен брой потенциални наематели - в тези градове има голяма част от населението, която се състои именно от наематели. Всеки семестър, новите студенти влизат в университета и трябва да намерят място, където да отседнат. Ако решите да инвестирате в имот за отдаване под наем, там може да ви се предостави голям избор от потенциални наематели.
  • Стабилност в отдаването под наем - търсенето на квартири под наем е високо в тези градове. Това търсене може да помогне да се запазят цените на наемите в района високи, дори когато други части на пазара на недвижими имоти не успяват. Освен това, жилищните сгради извън сградата на университета често се заплащат от родителите на студентите или дори от самото учебно заведение, така че може да сте в състояние да получите по-висока наемна цена за имота.

 градове-имоти-инвестиции

  • По-малко свободни места: Голямото търсене на квартири около университетите може да доведе до наличието на по-малко свободни  места. Винаги ще има следващ студент или служител в университета, който ще търси място, на което да отседне.

Причини ПРОТИВ купуване на недвижима собственост в близост до университетите:

След като установихте предимствата да инвестирате в близост до университет, трябва да обмислите и недостатъците. Има негативи за закупуване на инвестиционни имоти във всяка област и университетският град не е изключение. Изучаването на негативите може да ви помогне да решите дали те са сред нещата, с които можете да се справите или не са видовете неприятности, с които искате да се срещнете в инвестирането си в недвижими имоти.

    • Трудност да се намерят наематели "извън сезона" - тъй като по-малко студенти посещават университет през лятото, можете да разполагате със свободни места през летните месеци. Един от начините да планирате това е всички наематели да подпишат дванадесетмесечен договор за наем вместо месечен или поне такъв за 9 месеца. По този начин наемателят ще е задължен да ви плаща, независимо дали ще живее там през летните месеци или не.

 градове-имоти-инвестиции

    • Текучество -  въпреки, че има голям пазар на квартирите в студентските градове, този тип наематели често са краткосрочни. Те пребивават в града само, докато посещават училището или работят в университета, а след това се изнасят и се връщат по родните си места. Дори, ако един студент ще посещава университета в продължение на четири години, той често разделя  времето си между жилищните квартали и извън жилищния комплекс и обикновено променя квартирата си всяка година.
      Наемателите няма да подписват дългосрочни  договори за наем. Ще имате късмет, ако попаднете на студент, който да подпише едногодишен договор за наем, така че трябва да сте готови за голямо текучество на квартиранти.
    • Инвестицията не е пасивна - важно е да се разбере, че имотът, в който инвестирате в близост до университет, обикновено не е пасивна инвестиция. Това е особено вярно, ако се отдава под наем на студенти. Ще има високо текучество на наематели, потенциални повреди в обекта, оплаквания от шум и конфликти на съквартиранти, които биха могли да доведат до нарушаване на  договора за наем с един или повече наематели.

 градове-имоти-инвестиции

  • Евентуални щети - студентите могат да бъдат доста разрушителни, когато става въпрос за тяхното жизнено пространство. Прекаленият алкохол, незрялостта, липсата на родителски надзор и купоните, могат да допринесат за тази липса на загриженост към жилищното пространство, което обитават временно.
    Проблемът с имуществото е много често срещан и щетите могат да се окажат повече от сумата, която сте събрали като обезпечен депозит. Повредените подове, дупките в стените, счупените шкафове, врати и дори прозорци не са необичайни щети, когато стаите се наемат от студенти. Трябва да определите дали да бъдете инвеститор на недвижими имоти на такова място е подходящо за вас, преди да предприемете закупуването на лична собственост, която да отдавате под наем на студенти или преподаватели.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева