Изнасянето на маса на открито в двора, градината или на балкона през топлите месеци на годината е много популярно. Хората обичат да се хранят на чист въздух и под открито небе. Външните кухни и трапезарии с барбекю са сред най-предпочитаните места за хранене и това е напълно разбираемо заради всички тези причини, които ще откриете по-долу.

Независимо дали разполагате с външно пространство под формата на балкон в големия град или се ширите в просторна къща някъде в покрайнините, храненето на открито е един много очакван ритуал през лятото и топлите дни в останалите сезони на годината. Това е едно от обикновените удоволствия на живота, което може да се наблюдава дори в ресторантите и сладкарниците, които превръщат тротоарите в открити кафенета още с първия знак на настъпването на пролетта.

Превръщането на задния или вътрешния двор във външна трапезария като цяло включва много малко усилия. За това се изискват предимно логичен и здрав разум, както и добро планиране. Следвайте тези дизайнерски трикове съвети и идеи, за да подобрите преживяването около външната си трапезна маса  за вас и вашите гости.

трапезна маса за хранене на открито

Размерът на пространството е определящ за местоположението на масата

При наличие на ограничено външно пространство като балкон, например, местоположението на масата за хранене и евентуално скарата е почти решено. Наличието на по-широк двор, от друга страна означава по-голям избор. В този случай е препоръчително да се разгледат няколко важни точки, преди прибързано да се занесе гранитната маса под отдалечения дъб, например.

Когато кухнята все още продължава да се намира на закрито е препоръчително външната маса да се разположи недалеч от нея с цел улесняване на достъпа.

В една външна кухня масата не трябва да бъде поставена в непосредствена близост до барбекюто или скарата поради съображения за безопасност. 

Гостите и членовете на семейството, които ще се хранят там, трябва да имат възможността свободно да се придвижват между кухнята на открито, трапезарията и бюфета.

трапезна маса за хранене навън

Локация

На определянето на  подходящата площ за маса за хранене на открито трябва да се гледа като на възможност за проектиране на пространството около вашия начин на живот, а не обратното - като на конструиране на вашият начин на живот около пространството. Храненето на открито в компанията на забавни гости или на членовете на семейството е една от истинските радости на притежаването на дом и двор.

Има няколко неща за обмисляне, които са определящи за мястото, на което ще бъде поставена външната маса. Когато пространството е ограничено - предимно в градска среда - факторите, с които е необходимо да се съобразите, са следните:

  • Поставянето на масата в близост до кухнята на открито или до грила има смисъл, стига да не ви пречи пушекът от скарата или миризмата от готвещата се храна.
  • Ако кухнята е вътре на закрито е добра идея да сложите външната маса недалеч от нея, заради по-лесния достъп.
  • Ако ястията ще се подготвят за приготвяне някъде отвън, масата би било удобно да се намира в близост, но не и притисната към външната стена на кухнята. През лятото, външните стени могат да станат наистина горещи, особено когато слънцето ги напича директно и продължително.

трапезна маса за хранене навън

Поставянето не трябва да бъде последвано от обмисляне

Има още фактори, които ще повлияят на разположението на масичката и столовете ви за вътрешния двор. Помислете върху това: 

  • Един бар или бюфет са удобен начин да позволите на гостите да си сервират сами, а това се съчетава добре с неофициалната обстановка за хранене на открито и освобождава място на масата. Уверете се, че има достатъчно място за настаняване на гостите, както около масата, така и на бюфета или бара. Правилото гласи, че трябва да има разстояние от около 120 см между бюфета или бара и масата за хранене на открито.
  • Изберете място за сядане близо до вратата за лесен достъп и излизане. Помислете колко удобни ще бъдат бързите придвижвания до кухнята и банята при това положение.
  • Безспорно ще искате вашите гости да се забавляват, но ако някой от тях стане по-шумен, когато се отпусне, ще бъде ли достатъчно далеч масичката във вътрешния двор до детската стая? Ще бъде ли проблем шума, ако масата за хранене се намира до оградата, разделяща имота ви с този на вашите съседи? Създайте такова оформление, което ще направи всички доволни.

трапезна маса навън

Подреждане на масата

В зависимост от случая, можете да подредите външната си маса неформално или официално - така, както прецените. 

  • Покривките за външни маси могат да изглеждат достатъчно празнично, а също така да скрият несъвършенствата по повърхността. 
  • Външните кухненски съдове са по-екологично решение от хартиените чинии и могат да се използват в продължение на няколко години. Моделите и твърдите части обикновено са изработени от меламин - бяло кристално съединение, получено чрез нагряване на цианамид и използвано за направата на пластмаси.  
  • Пластмасовите прибори за хранене могат да бъдат измити и използвани отново, но също така можете да използвате обикновените неръждаеми или сребърни прибори, ако предпочитате. 
  • За откритото пространство използвайте чаши, направени за външна употреба. Счупеното стъкло от внезапно задухалия вятър може да съсипе настроението и да развали приятните ви мигове в съзерцаване на природата.

маса за хранене навън

Сянка

Можете да имате най-скъпата, великолепна маса за хранене на открито в цялата околия, но ако е разположена в средата на бетонен вътрешен двор  в условия на пълно слънчево греене, никой няма да иска да я използва. Осигурете непременно сянка за горещите дни под формата на външни чадъри, платно или беседка. 

Ако имате покрив над платформата или частта от вътрешния двор, на който е разположена трапезарията е под козирка, ще можете да хапвате там по всяко време на деня. В противен случай можете да засенчите масата за хранене с чадър или да използвате пергола с тента. Друга идея е да сядате там само да вечеряте, когато слънцето залезе, за да не се налага  да се притеснявате как да осигурите сянка.

трапезна маса за хранене

Маса с красив изглед 

Огледайте се какъв е пейзажът, който се вижда от двора, верандата или градината. Ако живеете на върха на хълм, светът отдолу ще изглежда ослепителен през нощта, докато го гледате от външната маса за хранене по време на вечеря.  Ако имате  прекрасна градина, басейн или отлично осветено водно съоръжение, поставете масата за хранене така, че да можете да се насладите на удобствата в собствения си пейзаж. А може би къщата ви има много прозорци и когато е леко осветена през нощта, изглежда красива, погледната от страната на задния двор. Помислете над това.

трапезна маса

Избор на подходящ комплект за трапезария

Ако разполагате с красива маса за хранене на открито със съответстващи към нея столове, всичко, което трябва да направите от тук нататък е да я поддържате и почиствате. Имате ли намерение да закупите мебели за открита трапезария в скоро време? Задайте си тези въпроси, преди да направите покупката: 

  • Каква форма маса предпочитате - овална, кръгла, правоъгълна или квадратна? Дали формата и размерът й се вписват в пространството, на което смятате да я поставите? Имайте в предвид, че мебелите, които са извънредно големи, могат да направят малкото пространство да се усеща като още по-малко. По същия начин, мебелите, които са твърде малки, могат да изглеждат като плаващи или изгубени в по-голямото открито пространство. 
  • Колко хора ще използват външната трапезария? Комплектът достатъчен ли е за настаняване на вашето семейство, на роднините, приятелите?
  • Комфортът също е фактор. Помислете ще бъдат ли столовете за хранене основното място за сядане във вашето външно пространство? Ако е така, може да искате да вземете столове  с възглавнички. Столовете могат да имат двойно предназначение - като седалки в близост до басейна или до огнището, например.
  • Стилът не трябва да се пренебрегва. Какъв стил е вашата къща или апартамент? Грузински, ретро, занаятчийски, винтидж, рустик или модерен? Погледнете вътрешното обзавеждане и след като изберете какво ви харесва от там го пренесете навън. Или изненадайте всички - включително и себе си, като изберете нещо непредсказуемо и напълно противоположно на това, което може да се види вътре, за да промените външния вид.

трапезна маса

Смесване и съчетаване на мебелите за трапезария

Няма никакво правило, което да изисква масата на двора да съответства на столовете към нея, както и всички столове да са еднакви. Някои биха намерили подобен вид за еклектичен, докато други, които са свикнали постепенно да увеличават броя на столовете край масата през годините това не би им направило особено впечатление или имат страст към винтидж мебелировките.

трапезна маса за хранене

Трапезария край басейна 

Ако плувният басейн в двора е добре поддържан и има достатъчно място около него, ефектът от храненето близо до  водата може да бъде успокояващ и елегантен. Водата има начини да въздейства по този начин, но преди хранене просто се уверете, че сте изключили робота за почистване и другите шумни функции, които могат да убият чара на повода. Добавянето на ефекти като променящи цвета си светлини и фонтан са малко екстри, които ще подобрят външното трапезно изживяване.

трапезна маса за хранене

Използване на вътрешна трапезна маса навън 

Ако мебелите в трапезарията ви не са прекалено тежки или скъпи, може да превърнете неформалната обстановка в по-специална, като ги изнесете на открито под някое голямо дърво. Поставете покривка, красиви прибори, ваза и окачете фенери на клоните.

трапезна маса навън

Обмисляне на размерите

Както беше споменато по-горе, нито по-големите, нито по-малките мебели са подходящи. Уверете се, че мебелите ви не са твърде големи за определеното за трапезария външно пространство. Големите, удобни и дълбоки седалки са популярни, но просто няма да бъдат подходящи, ако вашите гости нямат място да сядат и стават от столовете си или да се движат около масата. Измерете пространството преди да вземете мебелите.

трапезна маса

Създаване на атмосфера с добавяне на малки щрихи

Настроението, което се създава по време на открит обяд или вечеря в приятна компания, може да се превърне в преживяване, което да се помни с години. Помогнете за подготовката на сцената, която ще гарантира наслада от една приятна вечер на открито. Ето някои идеи, които да използвате:

  • Музикален фон – тихата и ненатрапчива инструментална музика винаги е хубава идея, особено ако включва нещо, което позволява на гостите да се отпуснат и да си говорят без да повишават тон.
  • Централна украса – нещо красиво и ниско, което да не пречи на гостите да се виждат един друг през него. Вземете нещо от градината: цветя, зеленина, купа плодове или зеленчуци, а може би дори букет от пресни билки.
  • Напитки – Мартини, вино, коктейли, бира, студен чай или каквото харесват вашите гости. 

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева