Някои ремонти продължават със седмици, а понякога дори и с месеци, като междувременно превръщат цялото жилище в едно неудобно за живеене, мръсно и разхвърляно място. Това означава безкрайни дни в обстановка на непознати майстори,  преминаващи през дома ви, спорадични звуци от шумни инструменти и много, много прах. Дори малките ремонтни проекти могат да нарушат ежедневието ви. Преди да започнете да ремоделирате, научете какво да очаквате в най-общ план вие и вашето семейство като неудобства по време на ремонтните дейности, които се осъществяват под покрива ви.

По-долу ще откриете девет от най-често срещаните проекти за ремоделиране, които е вероятно да предприемат собствениците на жилища - проекти, които изискват професионални изпълнители и за които е необходима поне една седмица за завършването им. Всеки от тях е оценен по  "скалата за смущения" от 1 до 10, като 1 е най-малко разрушителният за ежедневието ви ремонт, а 10 е най-много. Ако вашият проект достигне 10, помислете за настаняване в хотелска стая за цялата продължителност наремонтната дейност.

Ремонт на къща

Преобразуване на таванското помещение в спалня

Продължителност: между 8 и 10 седмици

Какво включва: Проект, който превръща безусловно таванско помещение в спалня, трябва да включва изходни прозорци и поне един гардероб. Най-вероятно ще се наложи удължаване на водопроводните инсталации, на въздуховодите за отопление и вентилация,  на електрическото окабеляване към тавана, а също и да се добавят изолация, гипсокартон и подови настилки.

Скала за смущение: 3

За щастие, по-голямата част от работата ще се осъществява на тавана и няма да включва основните жилищни помещения. Ще трябва да се примирите с присъствието на майстори, които ще се движат през къщата, за да стигнат до тавана, така че осигурете непотребни дрехи или стари килими, за да защитите с тях пода си от мръсните им обувки. Също така, прахът от инсталацията и завършването на гипсокартона вероятно ще се носи из дома ви, така че ще бъде добре да смените филтрите на климатика/пещта на всеки две до три седмици по време на проекта.

Ремонт на под

Реконструкция на подове от твърда дървесина

Продължителност: между 2 и 14 дни

Какво включва: шкуркане,  оцветяване и запечатване на дървените подове.

Скала за смущение: 9

Независимо дали ремонтирате един етаж или цяла къща, процесът включва много шум и прах. Трябва да преместите мебелите и да покриете плоските повърхности, за да ги предпазите от натрупването на вдигнатия от дървесината прах, а това ще наруши малко или много потока на семейния живот. Освен това няма да можете да ходите по пода поне два дни след нанасянето на последния слой покритие.

Обновяване на банята

Продължителност: между 2 и 3 седмици

Какво включва: Превръщането на остарялата ви баня в спа център включва актуализиране на водопроводните инсталации, монтаж на керамичните плочки около порцелановата вана, замяна на старата тоалетна с модерен модел с по-нисък дебит, монтаж на керамични подови плочки и тоалетна масичка със солиден плот.

Скала за смущение: между 7 и 10

Ако ремоделирате единствения си санитарен възел, очаквайте сериозно прекъсване на рутинната ви лична хигиена. Ще трябва да се миете на кухненската мивка и да инсталирате преносимо гърне в двора или да се сприятелите със съседа, когато ви се ползва вътрешна тоалетна. Ще имате по-малко неудобства, ако имате повече от една баня в къщата. Дори тогава ще трябва да понесете прекъсване на водата по време на актуализацията на ВиК инсталацията.

Ремонт на кухнята

Пълен ремонт на кухнята

Продължителност: между 8 и 12 седмици

Какво включва: Кухненските ремонти изискват предимно подмяна на шкафове, инсталиране на кухненски остров и плотове, замяна на уреди, добавяне на осветление и подмяна на подови настилки.

Скала за смущение: 8

Кухните са сърцето на дома, така че, когато те са обект на ремонти, ще излизате да ядете повече навън, ще миете чашите за кафе в мивката на банята и ще провеждате семейните срещи в хола, където по това време ще живеят микровълновата печка и хладилника. За да се облекчат смущенията, вашият изпълнител може лесно да създаде импровизирана мивка някъде на удобно място, като пусне няколко маркуча от съществуващите кухненски тръби през стената от кухнята в другата стая.

Обновяване на кухнята

Продължителност: между 1 и 2 седмици

Какво включва: Смяна на вратичките на шкафовете, добавяне на нови дръжки, актуализиране на ел уредите, мивката и кранчетата и инсталиране на нова подова настилка.

Скала за смущение: 5

Кухненските козметични ремонти са по-малко разрушителни само, защото свършват по-бързо от големите реконструкции. През тях основно се махат и заместват разни неща, така че ВиК и електричеството могат да останат включени и все още ще имате достъп до стария си хладилник, докато пристигне новият.

Ремонт на мазето

Преобразуване на мазето в жилищна площ

Продължителност: между 2 и 3 седмици

Какво включва: Завършване на долното ниво на къщата за създаване на пространство за игри и видео за децата.

Скала за смущение: 2

Превръщането на недовършеното пространство в допълнително жилищно място изисква всички завършености с ново допълнение - електрически, подови настилки, стенни повърхности и изолация. Но има и добра новина и тя се състои в това, че работата е ограничена до част от къщата, която рядко използвате. Майсторите могат да влизат и излизат през вратата на мазето, а шумът и прахът, идващи от долу, лесно могат да се ограничат. Най-големите смущения ще идват от периодичните електрически прекъсвания.

Подмяна на покрива

Продължителност: 1 седмица

Какво включва: Премахване и подмяна на покривните бариери за влага и керемидите.

Скала за смущение: 1

Подмяната на покрива е един от най-малко неудобните проекти за ремоделиране, които можете да направите. Ще трябва да се примирите с някои удари, да преместите колите си далеч от къщата и да държите кучетата и децата извън територията на двора по време на разрушаването. Майсторите на покриви ще покрият земята около сградата, за да оградят мястото, на което могат да паднат отломки. След като приключат с работата, ще трябва да преминат през двора ви с магнитна ролка, за да вдигнат падналите пирони или други метални частици.

Майстор

Подмяна на обшивките от винил

Продължителност: между 1 и 2 седмици

Какво включва: Премахване и замяна на старите винилови обшивки с нови.

Скала за смущение: 3

Ще трябва да изтърпите много блъскане около къщата си, когато се появят новите обшивки. Ако шумът ви притеснява, дръжте по-често слушалките на ушите си и слушайте нещо успокояващо. Въпреки, че майсторите ще покрият района около къщата, очаквайте някои отломки да бъдат изхвърлени на двора. Дръжте любопитните деца и домашните любимци вътре, докато се работи, за да избегнете  злополуки.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева