Мебели от масив или друг вид дърво могат да се почистват и полират с евтини средства, приготвени по домашни рецепти. Това е много удобно, когато искате да използвате препарат за полиране на мебели, с чиито натурални и безвредни съставки сте запознати, а не такъв, в състава на който се чудите какви химикали се крият.

Предимствата на домашно приготвените средства за почистване и полиране на дървени повърхности са не само в естествените и достъпни продукти, които могат да се намерят почти във всяка кухня. За разлика от готовите и пакетирани в лъскави опаковки готови препарати, тези са:

  • безопасни за околната среда - домашно приготвеният почистващ и полиращ лак за мебели не се съхранява в аерозолни кутии, които да разпръскват пропеланта и да се нуждаят от изхвърляне. За целта може да се смесят съставките в купа или да се излеят в бутилка с накрайник за пръскане;
  • евтини - всеки може да си направи препарат за почистване и полиране на мебели от масив, който ще накара масата и столовете да заблестят от чистота, като смеси две съставки, които струват по-малко от готовите препарати, продавани в търговската мрежа;
  • без химикали - тези рецепти използват натурални природни съставки, които всъщност са ядливи и които бихте използвали за овкусяване на салатата си;
  • без аромати, които дразнят алергиите - евтините аромати, използвани в търговския мебелен лак, могат да предизвикат алергии при много хора или дори на домашните любимци. Вместо на фалшиви парфюми, ще се насладите на чистия и цитрусов мирис на свеж лимон.

След като установихте предимствата на приготвения в домашни условия натурален продукт, който може да почисти и полира мебелите ви, без да предизвика каквито и да е негативни или нежелани реакции и последици от използването му, може да изберете между следните две рецепти:

Почистване на мебели

Рецепта за полиращ и почистващ продукт с лимонов сок и зехтин

Необходими съставки: зехтин и прясно изцеден лимонов сок

Начин на приготвяне: смесете 2 части зехтин с 1 част лимонов сок  в купа или в бутилка с пулверизатор. В зависимост от големината на повърхностите, които искате да почистите, може да смесите например 1/2 чаша зехтин с 1/4 чаша сок от лимон.

Използвайте чиста кърпа, за да втриете малко количество от сместа на някое скрито място, за да видите резултата. Ако всичко ви изглежда добре, продължете. Когато почистите и полирате всички повърхности, вземете нова суха кърпа и минете с нея отново навсякъде.

За всяко почистване приготвяйте нова, прясна доза от домашния препарат.

Рецепта за полиращ и почистващ продукт с лимонов сок и оцет

Необходими съставки: бял оцет и прясно изцеден лимонов сок

Начин на приготвяне: смесете равни количества от двете съставки в купа или в бутилка с пулверизатор.

С помощта на чиста и суха кърпа тествайте от продукта върху малка част от някоя мебел от масив. Ако всичко изглежда наред, избършете цялата повърхност, а след това минете всички повърхности отново с друга суха кърпа.

За всяко почистване приготвяйте нова, прясна доза от домашния препарат.

Почистване на мебели от масив

Съвети и предупреждения за използване на домашно приготвен почистващ и полиращ препарат за мебели от масив и дървен материал:

  • Евтиният зехтин ще ви свърши същата работа, както скъпия. Най-добре би било дори да използвате стар зехтин, ако имате останал такъв в дъното на шкафа. Макар да има малко по-различен мирис или вкус, който не бихте искали да добавите към храната си, той би бил подходящ за полиране на дървени мебели.
  • Разклатете бутилката или разбърквайте преди всяка употреба, за да рекомбинирате съставките. Точно като в дресинга за салата, зехтинът и лимоновият сок ще се разделят и тук.
  • Не използвайте повторно стари бутилки спрей, съдържащи преди това други химикали. Макар оцетът и лимоновия сок да са естествени хранителни продукти, те са киселини, които могат да се комбинират с остатъците от други продукти от дъното или стените на бутилката по неприятни начини. Едва ли ще искате да пръскате мебелите си с това, което се получи от непредвиденото им смесване.
  • Надпишете или сложете етикет на бутилката, в която си приготвяте разтвора за почистване и полиране на дърво. По този начин няма опасност някой случайно да реши да я използва с друго предназначение и да излее вътре нещо различно от онова, което очаквате.
  • Натуралните съставки, използвани в тези домашни рецепти, са безопасни за използване около деца и домашни любимци, но винаги е добре да съхранявате спрей бутилките и почистващите продукти на сигурно място далеч от малчуганите. Не ги насърчавайте да играят с някой почистващ продукт, независимо, че може да е безвреден за тях, тъй като следващият път могат да попаднат на някой отровен.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева