Хлебарките предизвикват ужас и погнуса с появата си във всеки дом. Един от най-разпространените начини за борба с хлебарки е призоваването на служба за борба с вредителите. Освен, че това е скъп подход на действие, който е препоръчителен да се направи в огромни пространства или цели постройки, химическите препарати против хлебарки не са напълно безвредни за хората или домашните любимци.

За да си спестите пари и да избегнете химикалите, може да използвате домашно приготвен продукт за унищожаване на хлебарки. Всичко, от което се нуждаете, за да направите убийствената за хлебарките смес са две съставки:  боракс и гранулирана или пудра захар.

Бораксът е естествен минерал, познат като натриев тетраборат. Той влиза в състава на много търговски продукти, почистващи препарати, козметика и дори някои марки паста за зъби. Продава се на потребителите като бял прах, който служи за домакински цели. И, ако до сега не сте имали възможността да го изпробвате, сега имате чудесната възможност да го използвате като оръжие в неравната си борба с хлебарките.

Как да се отървем от хлебарки

Как се приготвя домашната смес за прогонване на хлебарките?

Смесете по равни части от двете съставки в купа. Разбъркайте добре, а след това наръсете от сместа покрай ъглите на дъските на пода, в пукнатините, под шкафовете, под мивката и навсякъде, където сте виждали да пълзят хлебарки. След няколко дни повторете и продължете, докато е необходимо, докато и последната хлебарка не изчезне от дома ви.

Ако идеята да ръсите из дома си с получената смес по всички повърхности не ви допада, можете да сложите от нея в малки контейнери, който да поставите на стратегически места. По този начин няма опасност да влезете в контакт с домашно приготвения продукт против хлебарки или да оставяте видими следи от него.

Предимствата за използване на тази захарно-бораксова смес са няколко. Тя е евтина отрова за хлебарки, която има бързо действие, не изпуска дим или дразнещи дихателните пътища миризми, а също така е и природосъобразна. Освен това ще спести значителна сума от използването на услугите на фирма за борба с вредителите.

Защо тази смес отблъсква хлебарките?

Пълзящите гадини са привлечени от захарта в сместа и започват да я консумират, щом я приближат. След като я погълнат, обаче,  бораксът уврежда както храносмилателната им система, така и външния им скелет, което в крайна сметка не може да доведе до нищо друго, освен  до смъртта им.

Домашно приготвената смес работи много подобно на борната киселина, която се намира в състава на продуктите за борба с вредителите, но струва много по-малко.

Как да се отървем от хлебарките

Съвети как да се отървем от хлебарки

  • Може да смесите боракса с желе или сладък сироп и отново ще постигнете желания ефект. В този случай, разбира се, ще трябва да поставите отровната за хлебарките смес в контейнери.
  • Съхранявайте всички неизползвани количества в херметически затворен контейнер, за да поддържате сместа свежа. Не забравяйте да го маркирате така, че всички в домакинството ви да са на ясно какво има вътре и да няма опасност да го объркат с нещо друго.
  • Бораксът може да се открие на щандовете при продуктите за пране в някои магазини за хранителни стоки. Може да го намерите и в железарските магазини. Имайте в предвид, че той губи част от своята ефективност, когато се намокри, така че го заменете с нов, ако е необходимо.
  • В зависимост от размера на заразяването с хлебарки в дома ви може да отнеме до няколко седмици, преди да забележите значителен спад в популацията им. Бъдете търпеливи.
  • Мравките също ще успеете да прогоните със същата смес, така че я използвайте смело и срещу тези пълзящи натрапници в дома си.

Бъдете внимателни!

Трябва да държите тази смес далеч от деца, домашни любимци и места, на които приготвяте храни.

Избирайте зони за поставянето на примамки, в които семейството ви и домашните ви любимци няма да влязат в контакт с приготвения препарат за хлебарки.

Носете маска, когато прилагате сместа и избягвайте да я вдишвате.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева