Бълхи могат да атакуват домашния ви любимец, а чрез него и целия ви дом. Ако търсите натурален и евтин препарат против бълхи за котката или кучето си, но не ви допада идеята да използвате каишки или спрейове на химическа основа, може да се възползвате от тази опция.

Вкусът и миризмата на оцет отблъскват бълхите така, както и останалите вредители. Те ще направят всичко възможно, за да ги избегнат, а вие може да се възползвате от това. Използвайки тази информация може да си приготвите домашен препарат за бълхи на оцетна основа, с който да пръскате домашното си животно, за да облекчите сърбежите му.

За да си приготвите въпросният безвреден, но ефикасен препарат против бълхи за кучета, ще ви трябва бял оцет или ябълков оцет. И двата вида са подходящи за целта, макар че някои хора смятат, че кучетата им предпочитат аромата на оцет от ябълков сайдер. Имайте в предвид, обаче, че котките не биха стояли спокойно, ако се опитате да ги напръскате с оцетен спрей или да втриете от него в козината им.

Създаването на този продукт за борба с бълхите е толкова лесно, колкото е разреждането на оцета с вода. Някои препоръчват смесване на еднакви части оцет и вода, докато за други смесването на една част оцет с три части вода е по-подходяща опция. Опитайте с двете формули, за да прецените сами кое е най-доброто за вашето домашно животно. Вероятно по-добре би било да започнете с по-разредената смес (1: 3) и постепенно да изравните съотношението на съставките, след като животното свикне с миризмата. По-концентрираната формула на разтвор в съотношение едно към едно ще има по-голяма отблъскваща сила срещу всички бълхи в къщи.

натурален препарат против бълхи

Преди да използвате този или каквито и да е препарати против бълхи непременно първо огледайте обстойно четириногия си любимец за наличие на каквито и да е отворени рани или кожни раздразнения. Нанасянето на оцет или други репеленти върху кожни разкъсвания ще подразни животинчето, така че бъдете внимателни и избягвайте наличните рани, ако има такива. Избягвайте също така и зоната около очите, в никакъв случай не пръскайте към тях и бъдете внимателни, защото не бихте искали вашият домашен любимец да свързва новия репелент с някакъв дискомфорт, нали?

Може да нанесете оцетно-водния разтвор срещу бълхи вкъщи по два начина – като използвате кърпа, напоена в течността или като го налеете в бутилка с пулверизатор.

Практиката показва, че котките предпочитат метода на разтриване, особено ако преди това сте използвали бутилка спрей за целите на обучението и дисциплината им.

Ако ще използвате бутилка със спрей накрайник, вземете чиста, която преди това не е била използвана за други химикали. Оцетът е киселина и може да реагира с химическите следи, които остават по стените или дъното в използваната бутилка. Смесете оцета и водата в спрей-бутилка и нанесете сместа директно върху козината на вашия домашен любимец. Оставете разтвора да изсъхне и не го измивайте. След 20 минути срешете животното с гъст гребен, за да премахнете от козината му и последната бълха.

Препоръчително е да повторите процедурата в следващите два дни, за да се запази ефективността от нея. Можете също така да напръскате постелката, на която спи пухкавия ви приятел, килимите около нея и дори мебелите в близост с оцетния спрей.

Предимства от използването на оцет срещу бълхи:

  • Успокоява и лекува всички съществуващи ухапвания от бълхи;
  • Безопасен е за използване около домашни животни и деца;
  • Природосъобразен е;
  • Няма добавени аромати, освен специфичната му миризма, която отслабва;
  • Не съдържа химикали, които да дразнят кожата;
  • Евтин и достъпен продукт, с който всеки разполага в кухнята си;
  • Може да се използва и за други цели за почистване и дезинфекциране на дома.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева