Стаи в лилаво харесват хората, които обичат този цвят. Той съществува в разнообразие от тонове и нюанси. Богатият му наситен отенък го прави опияняващ и дава обяснение на факта защо именно той е бил избиран за царствен цвят в много култури, включително и в Япония, която е дом на най-продължителната непрекъсната монархия в историята на света.

Макар този цвят боя да не доближава розовото като "новия неутрален цвят" в модерния интериор дизайн,  някои бледи негови оттенъци предоставят силни доводи за себе си като алтернатива на обикновените бели или почти бели стени.

Лилава стая

Въпреки величественото си потекло и интригуващото си разграничение сред останалите багри, малцина биха решили да декорират изцяло лилави стаи в дома си. Вероятно именно в това се крие причината резултатите от пурпурните дизайн идеи  да могат да бъдат толкова удивителни. Погледнете само тези 10 лилави стаи, които ще ви вдъхновят да внесете кралско отношение в дома си.

Дизайн на спалня в лилаво

Спалня в лилаво

Детските розови стаи за момичета могат да намерят своя "пораснал" вариант в очарователните спални в лилаво. Използването на слоеве е техника, която бързо доби популярност сред интериорните дизайнери по целия свят. Тя позволява да се наблегне на една боя цветове, която да доминира в пространството или да го запълва изцяло.

Когато търсите цветове, с които да експериментирате по този начин, не пренебрегвайте кралското лилаво като подходяща за спалня боя. Разнообразието от красиви нюанси, които то предлага - от светло, въздушно до дълбоко и приглушено  - правят лесно създаването на слой върху слой цвят лилав.

Тази лилава спалня е пример за това как по един великолепен начин  от тавана по посока надолу към дъските на пода може да се заложи на пурпурното в целия му блясък. Дълбоко тъмните елементи в лампите, декоративните възглавници и тапицерията на пейката служат като начин да се внесе повече характер на по-светлия нюанс, който покрива стените и леглото. Резултатът е нереално шик, но същевременно ведър и обещаващ много вълшебни нощи.

Тапети в лилаво 

Лилави тапети

Тапетите предоставят красив начин да се внесе шарка и цвят във всяко пространство. Независимо дали в решените стаи в лилаво ще присъстват множество елементи в конкретния цвят или ще се заложи на огромен тапет, който да бъде централният елемент, важно е всичко да бъде избрано с вкус. Стаи в лилаво като тази, в която от тавана през стените и мебелите до килима на пода присъства пурпурният нюанс, могат да изглеждат завършени, ако не са претрупани.

 Лилава стая

Лилави щрихи в хола

Ето още един начин за създаване на наслоен вид на хол в лилаво без да се изпълва цялата стая в този определен цвят като се намерят определени места, които да го представляват. В тази стая има навсякъде малки плисъци в лилав цвят - като се започне от картината на стената и се стигне до меките мебели. Най-хубавото в използването на лилавото тук е комбинацията му с вълнестата текстура на дивана. Осезаемата му разлика с нюанса на страничния стол до него, както и разликата в нюансите на всеки отделен елемент в помещението им позволява да се свързват по цвят, като придават много различен вид на стаята.

Лилаво

Лилав под

Има много възможности да се направи една стая в лилаво без да се прекалява. Планирането на цветовата история в интериора често започва от долу нагоре. Когато подът ви е решено да бъде център на вниманието, смел цвят като лилавото е идеалният избор за привеждане на очите надолу до нивото на земята. Точно както при стените, цветът на пода действа като сцена, на която могат да играят всички останали цветове в стаята. Лилавото предлага някои големи предимства в тази област, защото  се съчетава  добре с другите. Тук топлите дървени тонове, заедно с черно, синьо и жълто, се съчетават на лилавото поле.

Лилаво в хола

Трапезария в лилаво

Този лилав диван е чудесно допълнение в неутрално декорираното пространство на трапезарията. Той пасва перфектно на светло сивото на стената и светлосиньото в кухненския остров, като внася топъл цветен щрих, който събужда пространството, изпълвайки го с личност и стил. Идеята е чудесна, за случаите, когато не сте сигурни дали искате да наситите цялата си трапезария или кухня в лилаво, но харесвате начина, по който то въздейства на сетивата ви. Изцяло лилавите трапезарии имат тенденцията да изглеждат по-претенциозно и формално, особено, ако са декорирани със златисти или черни аксесоари. Това важи и за всички стаи в лилаво.

 Лилава спалня

Горещо лилаво в спалнята

Модерните спални в лилаво залагат на акцент върху стените и докато черните  могат да направят ослепително изявление, има и други цветове, които имат способността да изглеждат много по-забавно и естетично. Светлите нюанси на перфектно лилаво като това, което се вижда в това пространство, са идеалният избор за спалните, защото са цветни и енергични, но топли. Комбинацията създава уют в помещението, а цветът на стената ще ви кара да се усмихвате всеки път, когато се събудите.

Лилав диван

Внасяне на лилаво в стаята

Трансформирането на стаи в лилаво може да стане постепенно и плавно. Ако имате мебели, които имат нужда от актуализация, може да се възползвате от възможността да вмъкнете новия цвят. Това класическо канапе, например,  започва съвсем нов живот, след като е преобразено в свеж и готин нюанс.

Лилаво

Комбинирането на различни нюанси лилаво в хола е страхотен начин да изразите себе си. Дайте свобода на въображението си и следвайте любимите си цветове.

Лилав интериорен дизайн

Лилаво на стълбището

Лилавото определено притежава интригуващо очарование, а когато става въпрос за стаи в лилаво, стълбището често е пренебрегвано като възможност за дизайн с него. Това би било грешка,  защото вижте колко много може да се забавлявате, когато го направите част от декора.

Този дом използва чудесно всеки сантиметър, който стълбището му може да предложи. Жизненият пурпурен тон на стените ни напомня колко великолепен фон за стенна галерия може да бъде, като същевременно допълва червеното и синьото на цветния килим.

Идеи за интериор дизайн на стаи в розово.

Автор: Габриела Тодорова