Идеи за стаи в розово започват от наличие на един акцентен розов елемент в неутралната цветова схема и завършват до цялостното преливане на цвета от стените до тавана към завесите и килима. Обгръщащото нежно чувство, което ви кара да се чувствате така, сякаш сте изцяло потопени в цвета може да бъде много приятно и отпускащо сетивата. Използвайки подходящия нюанс на розовото, който не е нито твърде горещ, нито твърде силен, ще успеете да поддържате пространството да изглежда изискано, а не като извадено от анимационно филмче.

Светът на цветовете в домашния декор прилича много на този в модата. Популярността на различните нюанси нараства и намалява, когато вкусовете се променят и тенденциите идват и си отиват. Най-често се случва така, че определеният за най горещ цвят в продължение на една година рядко е на върха  за дълго. В това, разбира се, няма нищо лошо, тъй като по този начин колелото се завърта  и  се гарантира, че всички няма да носим или да живеем с едни и същи нюанси за твърде дълго време. Всеки цвят, обаче, който е бил популярен за определен период от време, а не след дълго се завърне на челната си позиция преживява истински момент - или по-скоро ние преживяваме момента с него.

Идеи за розова стая

Вместо да се фокусираме върху краткотраен тренд, ние предпочитаме един нов подход към това, който включва как да гледаме цвета, как да мислим за него и как да го използваме в интериора на дома си. Именно това се случва  през последните няколко години с розовото. Както вероятно сте забелязали, то навсякъде в декора напоследък. Експертите се опитват да обяснят феномена, наречен "хилядагодишно розово".  Ефектът му е един и същ от гледна точка на декора. Розовото е тук и скоро никъде няма да ходи. Нека да хвърлим един нов поглед върху стария ни приятел - розовия цвят и да проследим какво е различното този път, какво е съвсем ново и какво ще изглежда страхотно в дома ни.

Снимката горе е  доказателство за новата позиция на розовото на върха на цветния куп. Колърблок-стаите, покрити  с розови нюанси, стават все по-често образец и дори когато розовият цвят не е централната атракция в тях, изглежда, че той все пак някак си успява да  открадне шоуто. Тази стая е декорирана според предишния подход за стая, която е покрита от горе до долу с мек и весел цвят. Обвързаност и финес са ключовите думи, когато става  въпрос за интериор дизайн на изцяло розови стаи.

Розов интериор на стая

Съвсем не розови стаи, в които розовото все пак се откроява

Далеч от жизнерадостните стаи в розово, едно определено мрачно пространство може да изглежда по-весело и младежко само с поставянето на един стол в розово в него. В стаи, решени изцяло в неутрални цветове, преливащи от светли до тъмни, розовият стол може да подейства като лъч светлина, като същевременно запази спокойното, дори медитативно усещане за  стаята като цяло. Макар, че вече не е запазена строго само за розовите детски стаи, този цвят остава най-добрата опция за подпомагане на помещението да не се вземе  толкова на сериозно.

Розово интериор

Новите цветови комбинации извън клишето за стаи в розово

Заедно с новото си чувство за отговорност, розовият цвят се озовава в редица нови и вълнуващи цветови комбинации. Дълбоките оранжеви нюанси и светлите розови рядко са първият избор за мебели и завеси сами по себе си поотделно, а още по-малко заедно в съчетание. И все пак в пространството от снимката горе те изглеждат като перфектната двойка.

Идеи за стая в розово

Много тонове

Новите нюанси на розовото се ориентират към модерния дизайн на жилищата. Тази нова култура се дефинира от по-бледото, по-мекото измерение на тона, което на свой ред се поддава на по-изискани визии. Тук на снимката горе нюансът е толкова блед, че едва ли може да се разпознае като розово, но осигурява такъв удивителен фон за тъмно синьото произведение на изкуството на стената, че комбинацията определя стаята.

Идеи за стая

Запълващи стаята цветове

Бледо розовото може да направи нещо повече, от това да създаде привлекателен елемент. То изглежда толкова очарователно, когато му е позволено да превземе цялата стая. В това уютно офис пространство е приложено перфектното използване на розовото като неутрален цвят на стената. Нюансът му се смесва перфектно с дълбокото кафяво на масата и пода,  както и със зеления цвят на растението в саксията, което показва гъвкавостта и стила на новия розов цвят в стаите.

Розов цвят в интериора

Топъл дъх на цвят в малки ъглови стаи в розово

Една от най-привлекателните причини да добавите розово в стаите винаги е била неговата способност да затопля пространството. Мекият тон на руж, подобен на този, който  е използван върху стените в този дом от снимката горе, създава очарователна обстановка, която лесно се вписва. Когато се сравни с прохладното зелено пространство в съседство със стаята, промяната в температурата е очевидна.

Розов стол

Вкус за класика

Съвременните стаи в розово съвсем не са пренаситени в този цвят. Розовото и синьото от друга страна са сред нещата, които никога не се променят. Те винаги са били класическа цветова комбинация  и нищо в настоящият ренесанс, на който розовото се радва, изглежда да е в състояние да промени това. Това пространство на снимката горе показва по един семпъл и занижен начин защо някои традиции никога не се забравят. Възпроизвеждането на цветовете между столовете и изкуството върху стените е фино, но красиво и абсолютно определя усещането от тази стая.

Розов интериор

Докато розовото продължава да се предпочита заради топлината му, по-горещият край на розовата скала продължава да има своето силно присъствие. В това пространство на снимката горе живите розови стени служат само за извличане на повече цвят в хола.

Розово в интериора

Кресла като нежни венчелистчета

Розовият  е един от най-красивите цветове в природата,  който украсява много от цветята, които най-много обичаме да внасяме в нашите пространства. Поради това, съчетаването на розово с естествени материали като дърво е безпроблемен начин да се комбинират усещането за природата с модерното пространство. Всичко, което е нужно в тази стая, е чифт странични столове с цвят на венчелистче около дървена масичка за кафе, за да се създаде същият ефект, предизвикващ усмивка, както когато розата цъфне.

Розови тапетиза стаята

Розов тапет

Когато става въпрос за стаи в розово, е винаги забавно да се запълни пространството с елементи, които са сред актуалните тенденции, но  е още по-забавно, когато могат да се съберат няколко тенденции заедно в едно. Идеите за тапетът тук е да бъде модерно изглеждащ,  но освен че върху себе си носи тенденциозното розово за момента, той е подкрепен от цифров печат и сменяема хартиена технология. Така че, ако планирате да използвате малко хартия в едно от любимите си места, защо не смесите този модерен дизайн с един от най-популярните цветове в света. Както показват хартиените розови стени в тази стая, най-голямото предимство за розовите тапети е способността да добавите шарки и дори текстура към вашия избор на цвят. Това ще донесе още един слой дизайнерски вкус към вашето пространство, за да допълни вашия избор на цвят.

Стая с розов диван

Лидерът на новите неутрални цветове

Най-забележителната особеност на  новата любовна афера с розовото е тази, че то изведнъж стана неутрал. Независимо дали се използва като цвят на стената, който да настрои тона или като успокояващ елемент в цветна или модерна атмосфера с изобилие от шаблони, днешното розово е израснало достатъчно и помага да се създадат моменти на спокойствие в забързаните пространства. Столът в това помещение е перфектният пример за използване на розовото като  неутрален цвят, за да не се усеща мястото прекалено френетично. С  така наситените с шарки стени и таван, столът изглежда като окото на бурята и центъра на вниманието.

Автор: Габриела Тодорова