Тази свежа кухня до скоро е изглеждала остаряла и нефункционална, но изтънчените нови нюанси и внесените на места шарки, в допълнение с щедро навлизащата естествената светлина, обновяват напълно стила й.

По време на популярното телевизионно предаване на HGTV "Търсене на дом по света" дизайнерката Кайтлин Мъри се заема с  обновяването на тази стара кухня, намираща се в бунгало от 40-те години, разположено в долината на Лос Анджелис.

Кухня цветове

След последния ремонт, направен през 80-те години, мрачната кухня е била решена в боядисани в жълто стени, под от имитиращ дърво ламинат и шкаф от дъб. Пространството е било отделено от намиращата се в съседство трапезария, което е затруднявало преминаването.

Кухня с черно бели плочки

Мъри решава, че стената,  разделяща трапезарията и кухнята, трябва да бъде съборена. Резултатът е едно отворено и лесно за преминаване открито пространство, в който полуостров от шкафчета действа като бариера между двете помещения.

За да добави повече функционалност към кухнята, дизайнерката премахва пералнята и сушилнята, които преди това са били поставени  в близост до задната врата.

Кухня със свежи цветове

Френската врата с големи стъкла позволява на голямо количество естествена светлина да навлиза в кухнята. Стената от кухненски шкафове в близост до нея също е била премахната, за да предостави място на един удобен кът за работа.

Собственикът на къщата е искал това подобрение на дома да включва светла и свежа кухня в приглушена цветова схема от зелено и синьо, в която също така да присъстват и приятни шарки. Споменал и за тапети, но Мъри ги сметнала за неподходяща идея за кухнята. Вместо да приложи шарки върху стените, тя завършила пода с графични черно-бели циментови плочки от Гранада като намек към оригиналната испанска архитектура на дома.

Кухня реновиране

Усъвършенстваните шкафове в стил "Шайкър" били пребоядисани в изискан нюанс "Gray Wisp", за да не се конкурират със смелите подови настилки. Сатененото покритие придава на цветните шкафове леко сияние.

Мъри определя уникалният им нюанс като "ненаситен светло ментов цвят". За дизайна на кухнята тя се е нуждаела от такава багра върху шкафовете, която да не е твърде смела, защото трябва да може да се съчетае добре с другите дизайнерски елементи, като подовата настилка под него.

Кухня

Кухненските плотовете са изработени от евтини композитни материали, създадени да изглеждат като луксозен мрамор от Карара. За да добави аксесоари за украса към шкафчетата и чекмеджетата, Мъри е сложила дръжки в цвят на шампанско и бронз, които също се свързват с бронзовите висящи лампи.

Кухня с нов дизайн

Дървените елементи, като плаващите полици и столовете, затоплят студеното бяло-зелено пространство. Отворените стелажи, използвани вместо шкафове, от друга страна имат способността да ободряват пространството.

Как можете да постигнете подобен свеж вид и у дома си?

  • Мислете извън рамките с цвета на боята. Едва доловимото завъртане към неутралните тонове може да окаже голяма разлика. В този проект на кухня, например,  шкафове са боядисани в светло зелено с нотки на сиво.

Не е необходимо да се прибягва към драматични решения за кухненските шкафове, тъй като, когато изберете по-фини нюанси, разликата ще бъде по-осезателна.

  • Обърнете внимание на дръжките. Подмяната на старите върху шкафовете и чекмеджетата е малка промяна, която също прави голяма разлика. Обърнете внимание на вече пробитите дупки, върху които да се монтират, за да не се налага да правите нови.
  • Добавете декоративни елементи. Начинът, по който украсявате вашата кухня, може да направи всичко да изглежда по-различно. Придържайте се към  комбинация от декоративни и функционални елементи на плотовете. Ако има в кухнята ви неща, които не използвате всеки ден или не искате да виждате постоянно, просто ги приберете някъде.

Ако търсите идеи за малка кухня - тук можете да намерите интересни предложения.

Автор: Габриела Тодорова