Кухненските плотове са неизменна част от една добре издържана съвременна кухня. Има различни видове материали от които могат да се направят кухненски плотове. Ние ще разгледаме какви са тези материали и какви са техните предимства и недостатъци за използване в кухнята.

Кухненски плотове от гранит

Кухненски плот от гранит

© homeluf.com

Гранитът е естествен, плътен, устойчив и твърд камък, който не поема вода. Това го прави идеален за направата на кухненски плот, неслучайно е толкова популярен именно за това. Той е устойчив на топлина, високо натоварване, трудно се износва и поддръжката му е лесна. Гранитът не е податлив на надраскване или нараняване. Цветовете му могат да варират в най-различни нюанси, както различни са и текстурите. Комбинира се лесно с дърво, метал, стълко, както и със съвременните модерни технологични материали

Кухненски плотове от мрамор

Плот от мрамор в кухнята

© homedecoration.com

Мраморът е не толкова плътен, колкото гранита, поема вода и задържа петна. Но това не е проблем при правилна обработка със запечатващ продукт. Този камък е предпочитан от сладкарите, твърди се, че хладната му повърхност благоприятства приготвянето на сладки изкушения. Ако обичате да творите сладки неща в кухнята, значи той е за вашият кухненски плот. Освен това външният вид на мрамора си остава клсически и изискан в дизайна.

Кухненски плотове от стеатит

Кухня плот стеатит

© lovehomedesigns.com

Стеатитът е отново добър избор за естествен материал на кухненски плот, благодарение на негавата устойчивост на бактерии, се използва често в лабораториите. Особено е подходящ за място на което се приготвя храна. Този естествен камък е мек и лесно се обработва, но за сметка на това лесно се драска и наранява. Най-големите местонаходища на стеатит са във Финландия. Интересн факт за този камък е, че се изработват специални кубчета от него за охлаждане на уиски, като не променят вкуса му и не го разводняват.

Кухненски плот от технически камък

Кухня

Техническият камък е изработен от над 90% естествен камък ( мрамор, кварц, гранит, др) и полиестерна смола. Изработва се по специална технология и има много предимства като: дълъг живот, антибактериален, устойчивост на петна, драскане и киселинност, водоустойчив. 

Кухненски плот от плочки 

Кухня с плочки

Кухненски плотове с плочки е нещо, което едва ли е очаквано да се види, но истината е, че идеите, които ще видите по-долу, лесно могат да се определят като невероятни.

Производителите на плочки принципно не предвиждат употребата им за кухненски плот, но това съвсем не означава, че не са подходящ материал като идеи за плот. Независимо дали ще бъдат гланцирани порцеланови плочки или пъстри мозаечни плочки, използването им върху плотове за кухня или бани може да изглежда неочаквано и оригинално. Недостатък при тях е, че не са много издържливи при удар.

Кухня с плот от плочки

15 сантиметрови сини плочки за френски вид

Разкошните лъскави сини квадратни плочки с дължина на страната от 15 см изглеждат чудесно върху този плитък  плот в кухнята.  Акцентният кант е това, което наистина отличава този плот от останалите.

Тези изящни плочки в "опушено синьо" са подходящи за всяка кухня, която иска да подражава на френския или италианския стил. Имайте в предвид, че гланцовите покрития лесно се надраскват, така че помислете дали не е по-добре да ги избягвате. Двойно гланцираните или гланцираните на огън, които са запалени при по-високи температури, като гланц върху стъкловидни и порцеланови тела, са компромисните опции.

Кухненски плот

Многоцветна мозайка за плота на голям кухненски остров

Този голям кухненски остров се използва както за готвене, така и за хранене. Докато някои плочки за кухненски плотове се опитват да бъдат сериозни и внушителни, тук се наблюдава точно обратното. Белите, розовите, телесните и бледо бежовите нюанси примамливо посрещат посетителите, които идват и сядат с чаша вино в ръка, докато готвачът приготвя фантастичното си творение за вечерта.

Кухня с плот от плочки

Големи бежови плочки върху кухненски остров

По-големите плочки предполагат наличие на по-малко фуги, което е бонус при почистването. Тези квадратни плочки от естествен камък предизвикват асоциации със Стария свят. Същите плочки покриват и периферните шкафове. Камъните и фугите трябва да бъдат запечатани, преди да могат да бъдат използвани за плотове.

Автори: Виктория Радева и Габриела Тодорова