Дните на кухнята, като често посещавано помещение в къщата, се завърнаха. Готвенето вече е на мода. А и нека си признаем, че ароматът на домашно приготвена храна внася много уют и топлина в дома. Обзавеждането на малката кухня може да ви се струва объркващо и трудно, но ние ще ви покажем няколко идеи за кухни, с които лесно да се справите с предстоящия ремонт. Долу можете да разгледате снимки на кухни и съвети за тяхното изпълнение.

Декорация в малката кухня.

Кухня-декорация

 

Забавните дървени дъски придават много настроение и чар в кухнята. Дори да не намерите такива по магазините, можете да си ги направите сами. Просто купете няколко различни вида чисти дървени дъски за рязане и създайте свой собствен надпис. Това със сигурност ще ви отличи от всяка друга кухня, никъде няма да има като вашата оригинална декорация.

Кухня и декорация

източник

Тази страхотна и креативна идея за кухня е вдъхновена от любителите на кафето. Можете да си направите много лесно нещо подобно, просто си купете чаши за кафе, обикновена метална, а може и дървена закачалка и вкарайте в действие въображението си.

Малката кухня с розов акцент

Забележете, че тук домакинската посуда играе ролята и на декорация в кухнята. По тази начин пестите пространство, в което иначе щеше да ви се наложи да съхранявате съдовете. Пестите и пари, като не ви се налага да инвестирате в нови кухненски съдове и отделно в декоративни елементи, получавате две в едно. Страхотен начин за оптимизация на бюджета. Добавените саксии с растения, билки и подправки придават свежест и завършеност на тази чудна малка кухня. Съчетайте цвета на саксиите с цвета на останалите акценти и ще получите невероятна хармония и баланс за окото.

Естествени материали в кухнята - дърво и камък.

Кухня с телевизор

 

 Дървен материал в кухнята.

Дървото винаги е било предпочитан материал за обзавеждане. Когато го съчетаете с белия цвят в интериора се получава невероятен завършек на кухнята, който придава изисканост и чистота. Добавянето на живи орхидеи е чудесна идея за допълване на декора. Забележете и ефекта, който се получава от лед осветлението поставено под рафта, той изпъква и акцентира без да е натрапчиво за окото. 

Кухня с дърво и камък

Кухня

 

Камък в интериора на кухнята.

Забележете на снимката горе колко добре е съчетано камъка на стената с обзавеждането на кухнята. Осветлението е точно над акцентната стена и така тя изпъква още повече. Не се притеснявайте от камъка в кухненския интериор, той със сигурност си е заслужил място в него. Несъмнено камъкът е най-използван не за декорация ами като основен материал за кухненски плот. Той е много по-стилен и издържлив в сравнение с обикновените плотове, но нека не забравяме че качеството си има и съответната цена. В друга статия ще разгледаме конкретно всички видове кухненски плотове, както техните предимства и недостатъци!

Кухня с камък и дървен материал

източник

Оптимизиране на пространството в малката кухня.

Малката кухня с интересен дизайн

 

Барплот в кухнята

Малкото пространство не винаги означава, че трябва да жертвате определено нещо в интериора си. Развихрете въображението си и излезе извън рамките. Малката кухня на снимката горе демонстрира изисканост и идейност. Когато разполагате с малко пространство трябва да заложите на креативността си. Вижте как всеки детайл пасва идеално на мястото си, осветлението е разположено спрямо тази част от кухнята, на която се очаква да изпъкне. Зелените растения поставени над нивото на погледа издължава тавана и малката кухня изглежда по-висока и просторна. Белият цвят оптично разширява и дава усещане за големина. Барплота също спомага и да спестим място от поставянето на маса за хранене. Той създава удобство в забързаното ежедневие.

Малка кухня с барплот

 

Кухненските шкафове - подредени

Функционални кухненски шкафове

 

Помислете добре как да оптимизирате пространството в малката кухня. С тези функционални кухненски шкафове можете да си спестите много място. Всичко ще бъде подредено и на мястото си, без много напрежение.

Малка кухня-органайзер

източник

Не забравяйте, че е необходимо да помислите и за оптимизиране на кухненските шкафове в малката кухня. Добрата подредба, която осигурява удобство и практичност в ежедневието е много важен елемент. Примера, който сме ви показали на снимката горе е взаимстван от функционалността в магазините, те използват максимално малко място, за да разположат максимално повече артикули. Така че, не се колебайте да последвате този пример и да въведете ред сред бурканчетата с джоджена, червения пипер и мащерката. Подобни въртящи се табли можете да намерите онлайн или да си направите сами.

Кухненски шкафове подредба

източник

Цветове и цветни палитри за кухнята

Цвят в малката кухня

 

Създайте си настроение като заложите на цветни плочки в кухнята. Учените не веднъж са изследвали влиянието на цветовете върху психиката на човека. Доказано е, че различните нюанси на цветовете могат да въздействат на определени хормони в нашето тяло.

Цветни плочки в кухнята

 

  • Жълтото е цвят на ума и вниманието, символизира интуицията. Този цвят е гъвкав и помага да се подобри концентрацията, както и лесното преодоляване на трудностите. Слънчевият цвят. 
  • Синьото е цвят, който се свързва с божественото. Този цвят балансира емоциите и подпомага нервната система.
  • Зеленото е цвят, който символизира новото начало, той носи енергия в себе си. Помага да се разсеят негативните емоции и влияе положително на концентрацията.
  • Розовият цвят е свързан с романтика, чувствителност, доброта и непреклонност. Той създава чувство на комфорт.

Съчетаване на цветовете за кухнята

Как да съчетаем цветовете.

С помощта на тези снимки, можете да разберете как да комбинирате тоновете и цветовете във вашата малка кухня. Доверете се на цветовите комбинациите в природата и няма да сбъркате.

Ярките цветове се комбинират с пастел и неутрални.

Обзавеждането и декорирането на кухнята може да бъде лесно и приятно. Определете какво точно искате и от какво имате нужда. Съставете си план в който да опишете как точно искате да протече изграждането на кухнята. След това просто следвайте и изпълнявайте стъпките една по една, ще си спестите много объркване и стрес.

Комбинация на цветове в кухнята

 

Комбинация на цветовете в кухнята

Автор: Виктория Радева