Калций и минерални отлагания се получават около местата, през които тече твърда вода, в която има високо съдържане освен на калций също така и на магнезий, вар, силициев диоксид и други минерали.

Изсъхването на твърдата вода, преминаваща през  главата на душ слушалката, води до образуването и натрупването на калциеви отлагания. Освен, че са непривлекателни и проблематични, те  могат да запушат водните пътища и да възпрепятстват изтичането на водата от душа.

Неприятните минерални отлагания могат да се премахнат по лесен и икономичен начин. Остатъците от твърда вода изглеждат твърди и упорити, но изчезват по-бързо, отколкото се образуват. Ето какво може да опитате още днес, ако имате подобен проблем в банята:

Вземете найлонов плик и го напълнете до половината с бял оцет. Вкарайте в плика главата на слушалката на душа. С помощта на гумен ластик прикрепете горната част на плика към душа и оставете дюзите да се киснат в течността за един-два часа. След това отстранете плика и изтъркайте размекнатите от оцетната киселина депозити на калций със стара четка за зъби или груб парцал. След като премахнете неприятните отлагания ще забележите, че душ-слушалката ви изглежда като нова.

Същият метод може да се използва за отстраняване на минерални отлагания от крановете в банята и в кухнята.

Причината, поради която оцетът е толкова ефикасен срещу отлаганията на  калций и други минерали, се крие в оцетната киселина, която  действа като разтворител. Това помага за разтваряне на пространството с натрупване на минерални отпадъци в проходите на душа. След като водата отново потече, всичко се измива, макар, че след време може да се образува отново.

Почистване на калции от банята

Ползи от използването на оцет за почистване:

Има много причини да използвате редовно оцет за почистването на дома си. На първо място, ако го направите част от вашата домакинска практика, няма да харчите за препарати, защото той е евтин продукт. Освен, че ще спестите малко пари, като не купувате ненужни специализирани почистващи средства, ще разполагате с продукт, който е естествен и няма опасни химикали или изпарения, които да предизвикат дразнене на дихателните пътища или алергии.

Предпазни мерки при използването на оцет за почистване:

Внимавайте и избягвайте контакт с очите, докато работите с оцет. Ако дори капка оцет попадне в очите ви, незабавно изплакнете обилно с вода, докато щипенето изчезне напълно.

Макар, че е безопасно да използвате оцет за почистване на местата, където децата играят или минават домашните ви любимци, препоръчително би било да го направите, когато те не присъстват. Децата не трябва да консумират оцет по никакъв начин.

Почистване на калции от банята

Изчистване на други минерални утайки в банята и кухнята:

Твърдата вода,  която запушва душа ви, може да остави бели или кафяви петна върху стъклените или керамичните повърхности, особено в баните и кухните. Мивките, ваните, стъклените стени и врати на душ кабините са все обичайни места за събиране на минерални утайки. Въпреки, че това не е толкова проблематично, колкото запушената душ слушалка, то все пак изглежда непривлекателно. Изплакването на местата с разтвор, който съдържа равни части  оцет и вода ще премахне такива петна. Разтворът може да се приготви в спрей бутилка и да се пръска директно върху засегнатата зона. Избършете след това с мека кърпа или гъба.

И все пак, има ли начин да се предотврати отлагането на калций и други минерали?

Да, може да предотврати неприятното натрупване, като поддържате душа и банята си сухи и чисти с помощта на гумена чистачка или суха кърпа за отстраняване на водата след къпане.

Поддържането на зоните без утайки от сапун (остатъците, останали след използването на някои видове сапун, комбинирани с твърди водни отлагания) ще позволят на минералите във водата да измият полепналите по повърхността отлагания.

Ако водата в дома ви е много твърда, което ще води до повтарящи се проблеми с натрупването на минерали, може да помислите за инсталирането на система за омекотяване на водата.

Автор: Габриела Тодорова