Водороден пероксид е другото име на кислородната вода. Това е химическо съединение от водород и вода, което е без цвят и мирис. Най-често използвана е в 3 % разтвор. Съществува и 6 % разтвор, който се използва в пастите за избелване на зъби. Другият е 30 % разтвор който се използва за обезцветяване на косата и се нарича перхидрол. Със сигурност сте чували за израза "перхидролена коса" - ето от къде идва. В случая ние използваме 3 % разтвор кислородна вода за дезинфекция и почистване в домакинството.

Защо да използваме кислородната вода в ежедневието?

Тя има много силни антибактериални свойства. Точно затова знаем, че майките и бабите ни промиваха раните в детството ни точно с кислородна вода. Тя окислява и унищожава всички бактерии, като предпазва от инфекции. Но никой не ни е казал, че също толкова ефективна може да е и в домакинството. Отлично средство е за дезинфекция.

Как трябва да се съхранява кислородната вода?

Съхранявайте в стъклена бутилка, плътно затворена, на тъмно място. При контакт с кислород, слънчева светлина или топлина съединението се разпада до вода. Най-добре да се използва до един месец след отваряне.

Какво да НЕ смесваме с кислородна вода?

Интересно ни е да смесваме различни съставки и да си правим домашни почистващи препарати. Но знайте, че НЕ ТРЯБВА да смесвате кислородна вода с оцет! Комбинирането им води до киселина, която може да раздразни сериозно очите, кожата и дори дихателната ви система!

Почиставне

Какво можем да почистим и дезинфекцираме с помощта на кислородната вода?

За лесна употреба можете да се снабдите с пулверизатор. Но когато го използвате слагайте толкова количество киислородна вода или разтвор колкото ще ви е нужно на момента.

Мястото, на което приготвяме храната си е много важно да е добре почистено и санитаризирано. Но препаратите които се предлагат в търговската мрежа не винаги имат безопасни съставки. Почистването на плота с кислородна вода и памучен парцал е лесно, ефективно и безопасно решение за цялото семейство.

  • Миялната машина

Почистете миялната машина като напръскате с кислородна вода, изчакайте малко и след това минете повърхностите с влажен парцал и вода. 

  • Кухненската гъба за почистване

Знаем, че гъбата за миене може да задържа в себе си много бактерии, препоръчително е на 4-5 дена да я подменяте с нова такава. Но ако имате нужда от допълнително дезинфекциране спокойно можете да я накиснете за няколко минути в разтвор от вода и водороден пероксид на равни части. Така ще сте сигурни, че няма опасност от бактерии по измитите ви съдове.

  • Дъската за рязане

Всички имаме дъска за рязане в кухнята. Понякога обаче по повърхността ѝ с времето се образуват цепнатини, в които може да се задържат бактерии. За да избегнете това напръскайте дъската с кислородна вода и сте готови.

  • Хладилника

След редовното почистване на хладилника от по-грубите замърсявания, които могат да се образуват, минете повърхността с кислородна вода. Изчакайте малко време да подейства и след това изплакнете с обикновена вода. 

  • Четките за зъби

Принадлежностите за дентална хигиена се дезинфекцират идеално с помощта на водородния пероксид. Просто ги сложете в разтвор за няколко минути и след това изплакнете добре с чиста вода. Ето вече имате супер чисти и дезинфекцирани четки за зъби.

  • Матрака

Почистването на матрака е тема, която вълнува много хора. Почистете го с кислородна вода като напръскате малко по повърхността му. Изчакайте да изсъхне добре преди да сложите спалното бельо. 

  • Срещу прахови акари

Можете да почистите и пода. Вземете обичайната стирка, с която почиствате но пръснете с кислородна вода и минете пода както обикновено. 

  • Жълти петна по дрехите

Водородният пероксид премахва и онези жълти петна от изпотяване. Смесете една част препарат за съдове и две части кислородна вода, нанесете върху петното и го оставете да подейства около час. След това изплакнете както обикновено.

  • Мухъл

Да и това е по силите на водородния пероксид. Напръскайте местата, които са засегнати и оставете да подейства известно време.

Кислородната вода идеално и безопасно почиства дрехите..

 

Кислородна вода

Кислородната вода за растенията и градината: Известно е, че поради допълнителната молекула кислород във водородния пероксид растенията напраскани с него започват много по-лесно да приемат хранителните вещества. Другото, което тя прави за тях е че може да ги предпази от нежелани вредители и зарази. Добавете една чаена лъжичка от пероксида към 400 мл. чиста вода, сложете в бутилка с пулверизатор и напръскайте растенията. 

 Интересен факт: Твърди се, че кислородна вода се произвежда и в човешкото тяло, от белите кръвни телца, които се грижат за здравата имунна система. Има проведени научни изследвания в тази насока и може да откриете заявления от типа на " Кислородната вода лекува акне"  " Кислородната вода има свойството да детоксикира тялото" " Кислородната вода засилва имунитета " и много други.

Съвет: Внимавайте при работата с кислородна вода, следвайте инструкциите за разреждане и предпазвайте очите си! Не поглъщайте!

Автор: Виктория Радева