Бутилката с водороден пероксид (H2O2), която държите в аптечката си за първа медицинска помощ може да ви бъде от полза и при изпирането на дрехите. Този продукт може да направи белите дрехи още по-искрящо бели, да подсили цветовете на цветното пране и да премахне петната и миризмите от замърсените тъкани. В допълнение към това, освен за прането, ще има и бонус за самата перална машина, тъй като тя ще бъде почистена и дезинфекцирана след употребата му.

Водородният пероксид е окислител, който може да се използва като перилен препарат. Разтворът от 3% (кислородна вода), който е продаван в аптеките като дезинфектант за първа помощ, е най-добрият избор както за охлузванията, така и за прането. Точно както другите белини, съдържащи кислород, водородният пероксид се разгражда безопасно във вода и кислород и е по-екологично безопасен избелващ продукт, отколкото хлорната белина (натриев хипохлорит). Той е безопасен за употреба върху всички перящи се и устойчиви на бои тъкани.

Водородният пероксид е изключително чувствителен към светлината, поради което се продава в тъмни шишенца. Тъй като ще загуби способността си за почистване, ако се съхранява в прозрачни контейнери, просто добавете дюза за пръскане към бутилката, за да можете лесно да я използвате като спрей за петна при нужда за почистване на място. Като повечето домакински продукти, той е най-ефективен веднага след отпечатване на фабрично затворената опаковка и може да се използва в продължение на около четири до шест седмици след това. След този период, макар все още да притежава почистващи и дезинфекционни качества, след шестия месец в крайна сметка молекулите на водорода и кислорода ще се върнат в състояние на чиста вода. Неотворената бутилка водороден пероксид има срок на годност поне една година. Купувайте само шишета с подходящия размер, който най-добре ще обслужва нуждите ви и тези на вашето пране.

Пране на дрехи с кислородна вода

Ако не сте сигурни, че ще постигнете най-добрите резултати според вашите усилия, първо проверете съдържанието на опаковката преди употреба. Просто изсипете малко от разтвора в стъклена чаша и ако течността започне да се пени, значи сте готови за действие. Ако не се чуе никакво съскане и няма пенене, купете нова бутилка.

Предпазни мерки за използване на водороден пероксид в прането

Никога не смесвайте водороден пероксид с домакински амоняк, хлорна белина или оцет в затворен контейнер, тъй като от смесите им могат да се образуват опасни газове.

Ако използвате едновременно водороден пероксид и хлорна белина в едно и също пране, просто пръскате парите си на вятъра. Противно на очакванията ви, комбинирането на двете съставки няма да удвои белотата на мръсното пране. Натриевият хипохлорит на хлорното избелващо средство е много по-силен окислител и веднага разгражда водородния пероксид до обикновена вода. Изберете единия или другия за всяко зареждане на пералната машина.

Избелване на дрехите с водороден пероксид

Белите дрехи потъмняват и пожълтяват с течение на времето поради излагането им в пряк контакт с телесните течности, прехвърлянето на багрила от другите тъкани, както и от остатъците от излишния перилен препарат и омекотител, които се улавят в тъканните влакна.

Повечето комерсиални избелващи продукти, създадени на базата на кислород, се състоят от съставки, които се разпадат на водороден пероксид заедно с някои изсветляващи добавки, така че вместо тях можете да използвате 3% водороден пероксид в пералната машина. Просто добавете една чаша кислородна вода към барабана на пералнята, преди да пуснете водата или да сложите замърсените бели дрехи в него. Водородният пероксид също може да бъде поставен в автоматичния дозатор за избелване на чекмеджето, където ще бъде разпръснат в цикъла на пране.  Той също така е доста ефективен при отстраняването на грозни жълти петна от бели дрехи, когато се комбинира със сода и вода.

Премахване на петна

Премахване на петна от дрехи с водороден пероксид

Водородният пероксид е много ефективно средство за отстраняване на петна. Не е ефективен при премахването на мазни петна, но работи добре при третиране на петна от плесени, кръв, овошни или горски плодове,  петна от зеленчуци, от растения и от багрила.

Въпреки меките си избелващи свойства е най-добре да се тества предварително върху малък участък от цветните дрехи на някое незабележимо място, като например подгъв или вътрешен шев, за да е сигурно, че цветовете няма да избледнеят. Просто потопете памучен тампон в малко количество водороден пероксид и го разтрийте внимателно върху плата. Ако цветът се прехвърли на тампона, не продължавайте да го използвайте върху тази дреха.

За да третирате петна, излейте или напръскайте с помощта на пулверизатор малко количество водороден пероксид върху петното и му позволете да се накисне в тъканта за около десет минути, преди да изперете дрехата както обикновено.

Почистване и дезинфекциране на пералнята с водороден пероксид

Високоефективните перални машини с предно натоварване са известни с развиването на неприятни миризми, особено в местата, където има висока влажност. Миризмата идва от растежа на мухъл и плесен върху остатъците от почистващи препарати и омекотители на тъкани, останали вътре в барабана и захванати за гумените уплътнения на вратата при предозиране. Хлорната белина е ефективен почистващ препарат за пералнята, но ако имате чувствителност към хлор или предпочитате да използвате по-екологично чисти продукти, вместо нея можете да използвате водороден пероксид.

Когато пералнята ви се нуждае от почистване, добавете две чаши водороден пероксид към празния барабан и след това изпълнете цикъл за пране с гореща вода. След това вашата перална машина ще замирише на свежо и чисто. Ежемесечното почистване обикновено предотвратява  повторното образуване на неприятна миризма.

Премахване на петна

Освежаване на цветните дрехи с водороден пероксид

Цветните дрехи също могат да станат по-тъмни и да загубят яркостта си от телесните течности и остатъците от препарати, уловени във влакната им. Има начин да ги освежите и тях с лекото избелващо действие на водородния пероксид. Не забравяйте, че никога не трябва да изсипвате  водороден пероксид директно върху цветните тъкани, освен ако първо не сте ги тествали за цветна устойчивост. Най-лесният начин да използвате продукта за  освежаване на цветните тъкани е като излеете една чаша от него в дозатора за избелване в пералнята. Течността ще бъде добавена по време на цикъла на пране, когато има много вода. Ако нямате дозатор, разредете една чаша от три процентов  разтвор (кислородна вода) с две чаши вода и добавете сместа към празния барабан, а след това го заредете в цветните си дрехи и изперете както обикновено.

Премахване на неприятни миризми от дрехи и хавлии с водороден пероксид

Лошо миришещите кърпи и миризливите обувки могат да се избавят от неприятния си аромат, като просто смесите 1/2 чаша водороден пероксид с достатъчно количество вода, за да потопите  предметите в разтвора и да им позволите да се накиснат за най-малко 15 минути, но 30 минути е по-добре. Изплакнете както обикновено.

За цяла пералня, заредена с неприятно миришещи хавлии и спортни дрехи, добавете 1 до 1 1/2 чаши водороден пероксид в машината. Дайте им време да се накисват (до един час), след което добавете перилен препарат и ги изперете с гореща вода.

Защо мокрите дрехи не трябва да се сушат на открито?

Автор: Габриела Тодорова