Недобре направените снимки са една от най-често срещаните причини за липсата на интерес към артикул, който е на пазара и се продава в интернет сайтовете. Независимо дали става въпрос за онлайн магазин или за сайт за отдаване и продажба на недвижими имоти, разликата между печелившите и добре разработени платформи и неуспешните често се крие именно в качеството на снимките, които са публикувани към обявите.

Съвременните технологии позволяват дистанционно да се разглеждат артикулите, към които купувачите проявяват интерес. Вече не е нужно физически да се влиза в магазина или в жилището, които искаме да разгледаме, тъй като можем да го направим, докато си седим на бюрото или си лежим на дивана, а устройството в ръцете ни има достъп до интернет. Само с няколко клика на мишката можем да видим неща, които се продават някъде в нашия град, в съседния, в този на другия край на страната или в друга държава и с натискането на няколко бутона от клавиатурата да направим поръчка, за да закупим онова, което ни е харесало онлайн. Ето защо всеки, който има нужда от помощ в продажбите трябва да се замисли дали вижда нещата през очите на купувача. Дали би си купил от стоките, които продава, ако някой друг ги предлага за продан по този начин?

обява-снимки-как да-направим

Визуалното възприемане заема първостепенно значение при вземането на решение, а веднага след него се нарежда и цената на продавания артикул. Това е статистически доказано, така че всеки добър търговец знае, че външният вид на стоката е от ключово значение. В интернет това се постига чрез добре направени качествени снимки с висока резолюция. За да се получи добре една снимка, тя трябва да отговаря на няколко условия.

Снимките, които се правят с цел да предложат за отдаване под наем на апартаментиили за продажба на имоти целят да представят жилищата по възможно най-добрия начин - така, че да изглеждат уютно, красиво и чисто. По този начин всеки, който ги види, много по-лесно би пожелал да обитава това място. Ето кои са основните детайли, на които трябва да бъде обърнато специално внимание, за да изглежда обстановката естетически и приветливо.

  • Чистота и подреденост.

Едва ли някой би си направил труда да отиде на оглед до място, което още от снимките изглежда неприветливо и разхвърляно. Ето защо е препоръчително непосредствено преди снимките всичко да бъде добре подредено и почистено от петна и отпадъци. Потенциалните купувачи или наематели може да имат различни предпочитания относно стила и дизайна на жилището, но определено биха били единодушни в желанието си то да бъде почистено. Често отделянето на десет минути за привеждане на мястото в най-добрия му вид преди фотосесията може да се окаже решаващо за бъдещите сделки.

 

  • Светлина.

Осветлението може да окаже ефект върху цялостното настроение, което носи снимката. Жълтеникавото, цветно осветление може да създаде неприятна атмосфера и да не изглежда добре като фон на направените снимки. Препоръчително е да се пусне възможно най-много естествена светлина в помещенията, преди да бъдат снимани, а ако това не е достатъчно - да се включи и изкуственото осветление от всички светещи лампи. Ако има слаби крушки, които излъчват приглушена, жълтеникава светлина, е добра идея да бъдат подменени преди снимките с такива, които светят с ярка, бяла светлина. По този начин истинският характер на обстановката и декора ще си проличат по възможно най-привлекателния начин.

  • Простор.

Хубавите снимки създават усещане за въздушност и пространство и често се заснемат с широкоъгълен обектив от ъглите на помещението. Това помага за заснемането на пълното пространство. Тук ключово е използването на правилното осветление, снимането от най-добрите ъгли и хубавото подреждане, за да може обстановката да изглежда възможно най-отворено и просторно.

Как да направим снимки за обява

  • Разделителна способност и съотношение на кадрите.

Наличието на хубави снимки, които обаче не са качени в правилното съотношение или им липсва достатъчно висока резолюция, е същото като разполагането с кофти снимки. Препоръчителната резолюция е минимум 1024 x 683px, като по възможност е най-добре да бъде по-голяма. Важно е също така да се запази аспектното съотношение на ширина към дължина  1.5, за да няма опасност снимката  да се изкриви, когато сайтът автоматично коригира размера й в завпеят да привлекат погледите на бъдещите наематели или купувачи на жилищата. Те оставят впечатлениисимост от това как и къде се показват снимките. Размазаните или направените с телефон кадри с ниско качество едва ли ще усето, че продавачите или наемодателите не са съвестни и добре подготвени за сделката, както и че отношението им към това не е много сериозно. Това респективно ги навежда на подозрението, че и подходът им към тях като клиенти също ще бъде такъв. Ето защо, подобни детайли е недопустимо да се оставят да провалят иначе качествените кадри, които биха довели до повече видими постове на обявата.

  • Наблягане на личния стил.

Най-добрите снимки подчертават ключовите елементи на имота. Ако в него се намира една уникална мебел или предоставя някои редки и привлекателни удобства, например, снимките трябва непременно да го показват, разбира се, с добър вкус. Задължително е да се направят няколко кадъра в близък план на това, върху което се акцентира, както и общ план, където да се добие представа за местоположението му в пространството.

как-д-направим-перфектни-снимки-за-обява

  • Използване на цветовете наоколо.

Когато се снима имущество за видими постове в интернет е добре да се използва не само интериора, а да се включат и екстериора, и дори квартала в общата картина. Препоръчително е да се създаде цялостно впечатление за това какво е усещането да се види гледката от балкона или към улицата, когато се влиза или излиза от входната врата, например. Ако осветлението по тъмно изглежда впечатляващо е добра идея да се направят няколко нощни кадъра. По този начин потенциалните купувачи или наематели биха си се представили по-лесно да живеят на това място, а правилно подбраните кадри да ги накарат да се почувстват добре от това.

  • Демонстриране на предимствата.

Ако в жилището има неща, с които конкуренцията не може да се похвали, те непременно трябва да бъдат показани. Високоскоростният интернет е нещо, което би впечатлило почти всеки, така че един скрийншот на тест за скоростта би бил чудесното допълнение към снимките на обекта. Наличието на модерна и скъпа кафе машина също трябва да се отбележи. Чудесната локация, която е в близост до множество обекти също заслужава да се спомене чрез добавяне на карта в комплекта с качени снимки. Снимките трябва да се използват така, че да подчертаят всички предимства на имота.

как да-направим-перфектни-снимки-обява

  • Добавяне на надписи.

Надписването на снимките е възможност, от която всеки продавач и хазяин е добре да се възползва. Бъдещите наематели или купувачи понякога трудно биха отгатнали точно какво виждат в сайта, в който са публикувани обявите, освен, ако снимките не са надписани. Но тъй като често се случва описанието на имота да не се прочита подробно и дословно, а да се преминава директно към снимковия материал в обявите, именно описанията тук ще помогнат за предоставяне на повече детайлна информация.

Автор: Габриела Тодорова