Старчески домове като вид инвестиционни имоти имат своите плюсове и минуси. Макар таргет групата на подобни инвестиции в недвижими имоти да е определена групова ниша от хора, повечето домове за възрастни хора са много по-често срещани в определени райони на страната. Такава инвестиция в недвижим имот на някое спокойно и живописно място си има както своите предимства, така и своите недостатъци.

На практика възрастни хора се пенсионират всеки ден. Когато нямат близки до тях, които да се грижат за нуждите им и да ги обслужват, те имат нужда от специализирана помощ. Най-добре биха се чувствали на място, на което са заобиколени от свои връстници, с които да споделят сходни хобита и начин на мислене. Безопасността за тях е от огромно значение, както и медицинските грижи. Именно поради тези причини постъпването в старчески дом е добра опция за много пенсионери.

възрастни хора в старчески дом

Разгледайте аргументите, които са "за" и "против" закупуването на инвестиционни имоти под формата на домове за стари хора и обмислете добре както предимствата, така и недостатъците на подобно решение:

Старчески домове като добра идея за инвестиционни имоти

  • Включена поддръжка

Когато купувате или отдавате под наем старчески домове, месечните такси често покриват поддръжката. Макар разходите за всеки обект да са индивидуални, таксите могат да обхващат всичко - от домакинството до екстериора на двора и градината. Наличието на открито външно пространство, на което могат да се възхищават без да се налага да поддържат, допада на възрастните хора.

  • Желани области

Направената в недвижим имот инвестиция трябва да има своята възвращаемост. Благоприятните метеорологични  условия на мястото, на което е построен един дом за възрастни хора, както и красивата природа наоколо, са предпоставка за успешна инвестиция.

Ако сградата се намира извън населено място, тя трябва да бъде в близост до голям град или обект с много възможности за дейности и занимания, както и с качествено здравеопазване.

  • Застаряващо население

Членовете на голямото поколение в пенсионна възраст търсят място, където да се чувстват като у дома си в особен период от живота си, в който са уязвими и имат нужда от изслушване, разбиране и помощ. Старческите домове са чудесно място, в което могат да се установят за години напред.

възрастни хора в старчески дом

  • Целеви пазар

Когато инвестирате в дом за възрастни, вие  имате много специфичен целеви пазар. Тъй като повечето хора след 60 годишна възраст са пенсионери,  когато търсите купувачи или наематели за инвестиционния си имот ще знаете към кого сте се насочили и ще можете да разработите маркетингов план, който ще се хареса на тази демографска група.

  • Удобства

Когато става въпрос за отдавана под наем собственост или за продажба на старчески домове, закупени с инвестиционна цел, към предимствата трябва да се допълни и факта, че в сградите се предоставят и много удобства.  От спортни занятия през образователни курсове, четене на литература и развлекателни дейности, тези места винаги предоставят възможност за занимания, а това ги прави привлекателни.

  • Тиха общност

Много домове за възрастни хора са затворени и не са достъпни за уличния трафик. В стаите принципно се настаняват по един или по двама души,  така че шума в общността е минимален.

  • Без повреди

Повредите на оборудването по тези места са минимални, тъй като са обитавани от зрели хора. В тях не влизат деца, които поради невнимание да причинят щети на имота. По този начин вида на имота ще се запази в добро състояние за продължително време.

възрастни хора в старчески дом

Старческите домове като недобра идея за инвестиционни имоти

Наред с положителните страни на инвестирането в този вид имоти, изброени по-горе има и негативи, които трябва да се имат предвид при закупуването на дом за възрастни хора като инвестиция. Ограничаването на достъпа на населението само за хора над 60 годишна възраст носи своите рискове. Ето три неща, с които трябва да сте наясно:

  • Ограничени инвестиционни имоти

Старчески домове не се намират във всеки квартал и има специфични места, на които предимно са локализирани. В допълнение, в рамките на действителната общност има само някои видове инвестиционни имоти, подходящи за целта. Това обикновено са еднофамилни къщи или жилищни кооперации.

  • Месечни такси 

Във всички домове се плащат месечни такси, които няма как да си позволят пенсионерите с минимални пенсии. Това, което покрива таксата варира между отделните вътрешни правила на домовете, но може да включва например комунални услуги, поддръжка на двора и домакинството. Ако не успеете да запълните всички свободни места в сградата си, разходите ви въпреки това ще вървят, макар приходите ви да не са максимални. Като собственик ще трябва да плащате такси, независимо дали сте в състояние да намерите и запълните капацитета наематели за вашия имот.

възрастни хора в старчески дом

  • Пазарна ниша

Купуването на инвестиционни имоти за старчески домове ограничава потенциалните ви купувачи или наематели. Човек обикновено трябва да  е навършил поне 55 години, за да живее в дома, така че този вид инвестиции незабавно съкращава голяма част от населението.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева