Продажби на апартаменти, закупени с инвестиционна цел, чрез използването на услугите на търговци на недвижими имоти, могат да се окажат много по-успешни. Продажбата на инвестиционен имот може да бъде стресиращо преживяване, особено за неопитните в бранша собственици.

Независимо дали става дума за препродаване на недвижим имот, който сте притежавали в продължение само на няколко месеца или за отдаване под наем на жилище, което притежавате от много години, целта ви винаги ще бъде да се осъществи желаната сделка по възможно най-гладкия и безпроблемен начин, а още по-добре и без усилия от ваша страна.

Използването на търговци за продажба на  имоти, закупени с инвестиционна цел може да има много предимства. Ето седем начина, по които тези лица могат да бъдат полезни  в продажбите на инвестиционни имоти:

Продажба на апартаменти

  • Продават на най-добрата цена

Търговецът по продажби на апартаменти, който наемете, трябва да има дълбоки познания за местния пазар. Тъй като се занимава с продажби на къщи всеки ден, той ще има най-добрата обща представа относно това за каква сума ще може да бъде продадена вашата собственост.

В опит да определи най-точната цена, той ще вземе за пример последните три-четири имота, продадени в района през последните шест месеца. След това ще използва тези сравнявания като барометър, за да определи продажната цена на вашия имот нагоре или надолу от исканата от вас сума.

Несъмнено ще искате да получите възможно най-високата цена за имота си, но също така знаете, че не е добре той да седи на пазара твърде дълго заради исканата твърде висока сума. За да се предпазите от това да определите и твърде ниска цена, най-разумно би било да използвате услугите на търговците.

Продажба на апартаменти

  • Използват маркетинг за продажби на имоти

Едно от основните предимства в използването на търговци за продажба на апартаменти е тази, че те представят маркетингова стратегия за излагането на вашия инвестиционен имот на пазара. Те имат достъп до маркетингови възможности, които вие няма да имате.

Наетият от вас търговец ще събере важната информация за вашия имот, включително квадратурата му, разположението на стаите, удобствата, които предлага и т.н. След това брокерът ще създаде обява, в която освен описание ще са включени наскоро направени снимки на интериора и екстериора на имота, който продавате. Допълнителните опити за маркетинг могат да включват обяви в специализирани уеб сайтове, както и в сайтове за търгове на недвижими имоти, ако проявявате интерес към това.

Работата му ще бъде да предостави възможно най-подробно и в най-добра светлина вашият продаван инвестиционен обект. Той има възможността да листне вашата продажба на имот в базата данни или частната мрежа, до която имат достъп само агентите на недвижими имоти. По този начин брокерите на недвижими имоти могат да добавят своите обяви към сайта и да разглеждат обяви от колегите си. Това предоставя уникална възможност на брокерите да си помагат взаимно и да направят поръчка, като намират купувачи за продажбите на другите.

Продажба на имоти

  • Провеждат огледи

Друга полза от използването на услугите на брокери за продажби на апартаменти е това, че те ще насрочват огледи, а също така  ще отделят време и усилия да си комуникират с потенциални купувачи, така че да не е необходимо вие да се ангажирате с това. Ако не живеете близо до вашия инвестиционен имот, това може да ви спести време и  постоянно шофиране до апартамента, за да се срещате лично с купувачите, особено ако те закъсняват или не се явяват на срещата в уговорения час.

  • Играят ролята на буфер между продавачите и купувачите

Брокерите действат като посредници между продавача и бъдещия купувач. Те ще комуникират и преговарят с купувача или агента на купувача относно огледа, цената, инспекциите или изискваните документи.

В ролята на трета страна избраният от вас търговец може да помогне за облекчаване на безпокойството, което получават много собственици, когато се занимават директно с купувачите. Брокерът не е  инвестирал в имота като собственика му, така че той може да има по- неутрална позиция по време на преговорите.

Продажба на апартаменти

  • Получават обратна връзка

Много потенциални купувачи не биха споделили с продавача негативите, които са забелязали по време на огледа, за да не го обидят. Брокерът, от друга страна, би могъл на научи истинските мотиви и притеснения на купувачите относно имота, тъй като те са по-склонни да му се доверят.

В последствие брокерът би съобразил споменатите неудобства и би направил някои корекции, ако сметне, че са основателни като например  да коригира цената или да посъветва собственика да направи козметични актуализации на имота, ако е необходимо и т.н.

Продажба на апартаменти

  • Имат експертни познания в определена област

Има някои брокери, които се специализират в продажбата на инвестиционни имоти. Например, един брокер недвижими имот може да има ниша за продажбата на търговски или жилищни недвижими имоти.

Търговец, който има експертни познания в областта на продажби на апартаменти с инвестиционни цели ще има по-добри познания как да продава имота ви, както и контакти на лица, които биха имали интерес към този конкретен тип собственост. Ако можете да намерите агент на недвижими имоти, който се специализира в продажбата на вашия тип инвестиционни имоти, струва си да разгледате неговите способности  по-внимателно, защото той може да бъде много подходящ за вас.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева