Великден е най-големият празник за християните и неговото празнуване продължава 3 дни. Чества се въскресението на божия син Исус Христос. По традиция се боядисват яйца и се месят козунаци. С настъпването на Великден се счита, че зимата си е отишла и пролетта настъпва, за да съживи земята. 

В тази статия ще разгледаме: 

Velikden

Кога се пада Великден 2020 

Великден 2020 година по православния календар се пада на 19 Април. Великден по католическия календар се пада на 12 Април. Датата на която се пада Великден е различна всяка година. Празникът се чества през първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие.   

Картички за Великден

Предлагаме ви красиви картички за Великден, които можете да изпратите на близки и приятели по случай празника.

Картички за Великден

Христос Воскресе! Бъдете Благословени!

Картичка за Великден

Христос Воскресе! Честит Великден! Пожелания за любов и благословени дни!

Картички за Великден

Христос Воскресе! С пожелания за здраве и благополучие!

 

Боядисване на яйца за Великден

  • Боядисване на яйца с Традиционни бои

Подготвяте си празни бурканчета и ги пълните на 2/3 с гореща вода. След това във всяко едно слагате различен цвят боя и разбърквате. След като яйцата са сварени и все още горещи взимате по едно яйце от тенджерата с помощта на лъжица и внимавате да не се опарите.

Слагате по едно яйце в бурканче и разбърквате внимателно с лъжица. Добре е да имате по една лъжица за всяко бурканче, за да не смесвате боите. Обикновено са нужни околко 5-7 минути на всяко яйце, за да се боядиса. Изваждате яйцата, поставяте ги на чиста кърпа (препоръчително да не е нова, тъй като ще се боядиса) и ги оставяте да изсъхнат.

След като изсъхнат взимате парцалче намазнено с олио и обтривате всяко яйце, ефекта е блестящо боядисани яйца.

  • Боядисване на яйца със седефени бои

Velikden 2020

 Това боядисване става много лесно и същевременно резултата е много задоволителен. Трябват ви чифт ръкавици и въображение. Принципът за боядисване със седефени бои е следният:

Взимате топлото сварено яйце и капвате капка от седефената боя ( тя обикновено се продава в тубички и е с гъста консистенция ) след това прехвърляте яйцето от едната в другата ръка и разтривате боята в яйцето.

Тук идеията е да се действа малко по-бързичо, тъй като седефената боя много лесно се сгъстява (при допира с топлото яйце тя се втечнява и по този начин боядисва черупката).

  • Боядисване на яйца с кристали

 Когато искате да направите яйцата "кристални" имайте предвид, че те ще са красиви, но няма да са борци. Тъй като киселината, която се изсипва по време на варенето на яйцата размеква черупката.

Начина на приготвяне е много лесен. Добавяте кристалите във водата докато се варят яйцата, след това ги боядисвате по традиционния начин, който сме описали горе. И получавате красиви "кристални" яйца.

Рецепта за Козунак 

 Рецепта за козунак

Начин на приготвяне:

  •  Смесвате маята с щипка сол, 3-4 супени лъжици брашно и половината от млякото. Маята трябва да се е отпуснала на стайна температура, а млякото да е топло. Оставяте 20 минути да втаса. Сместа трябва да се надигне.
  • През това време разбивате хубаво 6 яйца, останалата част от млякото и захарта. След това добавяте рома, щипка сол, ванилията, кората от половин лимон (настъргана) и отново разбивате добре. Добавяте половината от олиото или маслото и разбърквате.
  • В отделна купа пресявате два пъти брашното. След това слагате всичко в една купа и започвате да месите. Използвайте останалата част от мазнината да намазвате пръстите си, така ще месите по-лесно. 
  • Когато тестото придобие еластичен вид и лъскавина, значи е готово (имайте предвид, че се изисква продължително месене и здрави ръце).
  • Следва така нареченото "тупане" на тестото - 2-3 пъти.

Velikden

  • Оставяте да втаса за приблизително 2 часа, като сте покрили отгоре с кърпа. Задължително е в помещението да е много топло, за да може тестото хубаво да втаса ! 
  • Размесвате тестото и оформяте на "плитка", поставяте го в тавата с хартия за печене на дъното и го оставяте да втаса за още 1 час.
  • Когато е готово втасало, включете фурната на 200 градуса за 10 минути да загрее. През това време намажете отгоре козунака с 1 яйце, поръсете със захар и сложете бадемите. 
  • Когато минат 10 минути сложете козунака да се пече на 180 градуса. Щом почервенее леко, намалете на 150 градуса и покрийте козунака с хартия. Приблизителното време за печене е 50 минути.

Добър апетит!

Великденска украса 

 За повече настроение и празнично усещане ви съветваме да украсите дома си с Великденска украса. 

Velikdenska ukrasa

Великденски венец за вратата

Velikdenska ukrasa 2020

Красива Великденска украса за маса

Velikden 2020

Великденско дръвче

Velikden 2020

Украса за маса с цветя

Направи си сам Великденска украса!  

Идеи за свежа пролетна украса!

Как да празнуваме Великден 2020 по време на коронавирус?

На този светъл празник празнуваме заедно с нашите семейства и роднини! Подаряваме си козунаци, ходим на църква и се борим с яйца. Тази година, обаче ще ни се наложи да променим малко традицията. Както знаете, заради коронавирус пандемията е необходимо да се изолираме възможно най-много. 

Това не означава, че не можем пак да изкараме хубав празник. Просто трябва да променим малко нагласата си. Благодарение на технологиите, имаме възможност да говорим и да се виждаме с близките си колкото пожелаем.

Великден по време на коронавирус

Съветваме ви да: 

  • Украсите дома с Великденска украса
  • Боядисате яйца
  • Направите козунак
  • Облечете новите си дрехи 
  • Приготвите празнична софра

След това се обадете на близките си чрез някое от приложенията за видео раговор. Включете в конферентен разговор всичките си роднини, с които принципно се събирате на този ден. Така ще можете да пресъздате празника, ще обядвате заедно, ще си говорите, ще се смеете и ще се борите с яйца, макар и виртуално. Не изпадайте в мрачно настроение заради така стеклите се обстоятелства, винаги има начин да направите ситуацията от негативна в позитивна! 

Ние ви пожелаваме весел празник! Бъдете здрави! 

Автор: Виктория Радева