Макар трудно да се намерят стайни растения, които да могат да издържат изцяло в условия на тъмнина, подбраните тук видове не изискват обилна или силна слънчева светлина, за да виреят добре. На тях им е достатъчна такова количество дневна светлина, на която спокойно да може да се чете книга без да се включва осветлението от изкуствен източник. През по-късите и мрачни дни на есенно-зимния период на годината това са най-подходящите видове растения, с които да внесем зеленина в помещенията на дома си.

Те позволяват волността да бъдат поставени където и да е в стаята, тъй като за разлика от повечето стайни цветя, те не изискват да се намират в непосредствена близост до прозореца и виреят добре в закрити помещения. Тяхната издържливост и толерантност към липса на вода и много грижи ги прави предпочитани сред домакинствата, които водят натоварен и забързан начин на живот.

Ето девет вида стайни растения, които се различават по външен вид, но си приличат по своята непретенциозност.

 

Aspidistra elatior/Високо семейно щастие

Стайни растения които обичат сянка 

Със семпло изглеждащи, но елегантно издължени дълбоко зелени листа на фини ленти, това стайно растение е популярно още от викторианската епоха. Разнообразните  му типове притежават шарки като кремави ивици или петна, но те могат да се изгубят, ако цветето се държи в условия на слаба естествена светлина в продължение на твърде дълъг период от време. За да бъдат листата му лъскави е добре почвената смес в саксията да се поддържа леко влажна, макар този вид стайни растения да може да вирее при значително пренебрегване на необходимите му грижи.

 

Zamioculcas zamiifolia/Замиокулкас

Сенчести растения за дома 

Отделните стръкове на това стайно цвете на пръв поглед приличат повече на гърба на стегозавър, отколкото на реално растение. Жилавите твърди и зелени клонки го правят да изглежда като кръстоска между цикада и филодендрона.  Като едно от най-издържливите зелени стайни растения, то ще запази добрия си външен вид дори и ако не се полива в продължение на един месец и е поставено в условия на абсурдно ниско количество естествена светлина.

Размножава се чрез разделяне на кореновата топка или чрез засаждане на отчупени листчета.

 

Sansevieria trifasciata/Змийско растение

Змийско растение

Виреещите зелени стайни растения с малко светлина от този сорт може да се видят в разнообразен асортимент от листа, петна по тях и форми. S. cylindrica, например, има цилиндрични, зелени листа с цвят на градински чай, които са разположени плоско като перки на вентилатор.

Най-лошото нещо, което може да се случи на змийското растение, е да му се даде прекалено много вода, така че е добре да се полива едва когато пръстта му изсъхне.

 

Lady palm/Рапис

Растения за дома

Може да се каже, че това е най-луксозното в групата на стайните растения, със своето ветрило от дълбоко-зелени, лъскави листа на компактен куп и приличащи на бамбук стебла.

Тези красиви цветя често са скъпи и бавно израстват, но не са светлолюбиви растения и могат да издържат през целия си живот  на закрито с полагане на малко грижи и периодично пресаждане. За да се отгледа възможно най-здравото растение от този вид, почвената смес трябва да бъде поддържана влажна и ежегодно да се подхранва с палмова тор.

 

Peace lily/Спатифилум

Стайни растения за дома

Не е трудно да се отглежда това саксийно растение в сенчести условия при малко естествена светлина, но е трудно да цъфне. Макар нежните цветове на лилията да изглеждат много красиво, дори и без тях стайното растение изглежда добре, благодарение на фонтана от лъскави, синьо-зелени листа, който е повече от достатъчно атрактивен сам по себе си - особено ако листата се почистват често и периодично се подменя пръстта, за да се предотврати появата на кафяви листа.

 

Chamaedorea palm/Хамедорея елеганс

Стайно растение за вкъщи

Когато става въпрос за палми, това е едно от най-добрите стайни растения с голяма толерантност към сенчестите места. Chamaedorea elegans  е най-популярният от всички сортове заради бамбукообразните си листа върху тесните стебла, а Chamaedorea seifrizii е практически същата, само че по-голяма. Chamaedorea metallica има метални, синьо-зелени листа, които изглеждат така, като че ли се променят, когато се виждат от различни ъгли, които имат формата на опашка на русалка.

 

Pothos/Дяволски бръшлян

Стайно растение бръшлян

Благодарение на своята апатична природа и толерантност към почти всичко, това цвете се превърна в едно от най-разпространените стайни растения. За щастие, обаче, то изобилства от интересни сортове, като например резедаво-зелен "Неон" , златиста увивна лоза на петна и "Сребърен сатен" с кадифени зелени листа.

Дяволският бръшлян не е придирчив откъм условия за отглеждане, но ако започне да става с много дълги стебла е препоръчително да се окастри, а отрязаните стръкове да се посадят в нови саксии.

 

Mistletoe cactus

Кактус за дома

Имелът е може би най-последното нещо, за което бихме се сетили, когато чуем думата "кактус". Кактусът от имел (Rhipsalis) расте в сенчестата дъждовна гора, "кацнал" на клоните на дърветата, заедно с други епифити, като орхидеи и бромелии. Най-хубавото от всичко е, че повечето членове на рода му имат дълги, безлистни стъбла, които се спускат като мокри спагети.

Тяхната толерантност към сушата е единственото общо нещо между тях и кактусите. Най-добре се развиват върху почва, която не се оставя напълно изсъхнала за дълго време.

 

Philodendron/Филодендрон

Зелени растения в дома

Най-често срещаният филодендрон със сърцевидна форма на листата, който всички знаем и обичаме, е само върхът на айсберга при този вид растения за стая.

За да се притежават цветя с още по-екзотичен външен вид от този сорт може да се отглежда разновидност като "лунна светлина", с корона от лайм-зелени листа или с огромни и разделени като на филодендрона (P. selloum). Още по-добре е да се развъждат в една саксия.

За да се запази филодендронът здрав в домашни условия е важно почвата му да се поддържа влажна и да се отстраняват всички пожълтели листа. Препоръчително е да се поверява периодично между листата и стъблата за наличие на вредители.

Автор: Габриела Тодорова