Сушенето на дрехи отвън не винаги е толкова идеално, както във виденията за пролетен бриз, който подухва в снежно бялото пране и го кара да се вее. Вероятно картината с подобен сюжет на простор се асоциира с носталгия по детството, по мързеливите слънчеви дни и по милите спомени за баба. Оказва се, че простирането на дрехите на открито, не е само с цел да се спестят пари, да се защити земята и дори да се избелят максимално белите дрехи. Обърнете внимание на тези шест причини, защо да задържите мръсното си - което скоро ще бъде чисто - пране вътре.

Ядосани съседи

В много квартали и дори в някои градове и общини има правила и разпоредби относно простирането на дрехи на открито. За някои, просторите се считат за нещо непривлекателно за гледане, което понижава и излага на опасност ценностите на собствениците си. Докато някои зони позволяват наличие на домашни простори за мокри дрехи, ако са скрити от улицата, това съвсем не означава, че никой няма да се оплаче, ако  види как бельото ви се полюшва от вятъра.

Ако все още искате да разполагате с място за изсушаване на някои дрехи на слънце и чист въздух, помислете за вътрешна сгъваема стойка, която може лесно да се постави навън, но и да се прибере веднага след изсъхването на тъканите.

Как да сушим дрехите

Пространство

Въпреки, че има много различни дизайни на простори за дрехи, трябва да посочите и резервирате конкретно място в двора си, което не се намира под дърветата на сянка и получава много пряка слънчева светлина.

Трябва да има място около линиите, за да се движите свободно, докато окачате или събирате дрехите. След като разполагате с достатъчно пространство, помислете какъв тип поддържаща структура е най-подходяща за вас и как ще използвате двора си. Прибиращите се въжета за дрехи могат да бъдат решение, ако имате нужда от място за децата да играят или да се забавляват, когато дрехите не висят окачени там.

Птиците и пчелите

Няма да спестите енергия, ако трябва отново да изперете прането си след като е било посетено от птиците и пчелите навън. Изхвърлянията от птиците и петната от насекомите изискват повторно зареждане на пералнята. Някои от падналите птичи курешки са почти невъзможни за отстраняване, особено ако има плодови лозя, дървета с червени или лилави плодове или горски плодове наблизо.

Свежест на открито?

Не всеки има приятно-миришеща тучна поляна точно пред вратата си. Ако вашият простор се намира в по-малко желана област, дрехите ви могат да поемат миризмите на дизелово гориво, миризми от намиращите се в близост животни или такива, носещи се от химически и производствени предприятия. Изсушеното на открито облекло също ще донесе външен полен и плесенни спори, които се носят по въздуха отвън около дома ви. Тези алергени могат да бъдат много обезпокоителни за хората с астма и поленова чувствителност.

Прогноза за времето

Слънчевото, сухо време е идеално за сушене на дрехи, освен ако не е толкова сухо, че прахът да ги оцвети. Още по-лошо е да падне бърз дъжд, който може да свали листа от дърветата и отломки, които могат да оцветят дрехите и да изискват повторно изпиране.

Сушилня за дрехи

Какво е най-подходящо за изсушаване на дрехите?

Има едно хубаво нещо и то е, че просторът няма да свие дрехите така, както може да го направи прекомерно високата топлина от сушилнята. Ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина, насочени към въжето, също са чудесни за избелване на бялото спално бельо и белите дрехи, така че те да изглеждат възможно най-бели.

От друга страна,  слънчевата светлина е едно от най-лошите неща за цветните дрехи, което може да предизвика избледняване на цветовете. Тъмните ви джинси няма да са тъмни за дълго, ако са простряни на слънце. Трябва да внимавате и с еластичните дрехи. Тежестта на окачването може да направи плетената ви блуза по-дълга и по-дълга. Птиците дори  обичат да издърпват някои хлабави конци за гнездата си.

Има още една опасност от просторите на открито - не могат да бъдат защитени от крадци. Те могат да бъдат както четириноги, така и такива, които имат усет за маркови дрехи.  Разходите за комунални услуги, които ще се спестят чрез сушене на дрехите на открито, няма да могат да изплатят стойността на откраднатото облекло.

Вероятно най-хубаво е да имате избор и сами да прецените дали да сушите дрехите си в сушилнята или да ги простирате на въжето в двора.

Автор: Габриела Тодорова