С помощта на малко магия в дизайна на малката баня, в помещението може да се създаде усещане за повече простор. Макар наличието на баня с малки размери да е често срещано затруднение, което се наблюдава почти във всяка недвижима собственост, има много начини за създаване на илюзия за по-голямо пространство в нея. Това в никакъв случай не включва подобрение в дома като избиване на стени, което би било най-трудоемкото и почти никога възможно решение, а функционални и интериорни похвати, на които вътрешните дизайнери залагат от години.

Малката баня

Внасянето на колкото е възможно повече светлина в стаята ще създаде не само по-приятно усещане в банята. Правилото за наличие на ярка светлина и светли тонове е универсално за всички помещение, както и за малката баня. За целта има три възможни начина, с които с помощта на светлината тя визуално да изглежда по-голяма:

  • Прозорци - колкото по-големи са те, толкова повече дневна светлина ще пропускат да навлиза в банята с малки размери. Ако се налага прозорецът да бъде покрит с перде или щора, то трябва да бъдат в бяло. Ако има възможност да не обхващат изцяло повърхността на стъклото, а да бъдат използвани само в горната половина на прозореца, това би било добър компромис.
  • Лампи - когато няма възможност за прозорец в една малка баня е добре да се заложи на източниците на изкуствено осветление. Инсталирането на допълнителни осветителни тела за стена или на таванско осветление ще помогне за увеличаване на светлината в стаята.
  • Цвят на стените - за да се създаде чувство за баня с двойно по-големи размери е препоръчително да се боядисат стените и тавана в един и същи светъл цвят. Когато в едно помещение има зона, която е решена в друг цвят, тя разсича стаята в различни отделения, което като краен резултат я прави по-малка.

 Малката баня с по-голямо пространство

Добавяне на огледала.

Едно от най-често използваните решения за малката баня е да се поставят големи огледала, дори повече от едно при възможност. Отразената светлина ще отвори  пространството с малки размери,  създавайки илюзия за повече простор.

Рационализиране на местата за съхранение.

Всички места за съхранени на козметични принадлежности и хавлиени кърпи е добре да бъдат разположени възможно най-равномерно със стените, защото всичко, което излиза, ще разкъса пространството и ще го затвори. Инсталирането на вградени стелажи и малки шкафове също е добра идея.

Елиминиране на безпорядъка.

Нищо не "изяжда" пространството така, както бъркотията. Единствено необходимите неща имат място в малката баня. Всичко, което се намира в нея, но не се използва там, няма място вътре. Претрупаността със всевъзможни шарени шишенца и опаковки от продукти, които не са използвани с месеци, не само че не изглежда естетически добре, но и може да направи банята тясна и разхвърляна. Ето няколко идеи за съхранение в банята ТУК.

Завеса за малката баня

Повдигане на релсата за завесата.

Поставянето на релсата с окачената завеса за баня възможно най-близо да тавана привлича погледа нагоре и прави тавана да изглежда по-високо горе. По този начин оптически уголемява пространството. Същото правило се отнася и за прозорците. Повдигането на панелите с прозрачни пердета към тавана също създава илюзията за по-голям прозорец, което прави малката баня да изглежда по-голяма.

Скриване на килимчето за баня.

Наличието на килимче или постелка за баня може да я направи по-малка визуално. Често такова парче меко покритие се използва само с декоративна цел, без да се употребява с някаква конкретна цел, като например за подсушаване на мокрите крака. Когато няма практическа нужда от него, е по-добре да се махне, за да се изложи на показ подовата настилка и да се направи мястото да изглежда по-голямо.

малката баня с плъзгаща врата

Монтиране на плъзгаща се врата.

Вратите, които се отварят навътре могат да заемат почти половината от стаята, в зависимост от това колко малко е пространството.  Плъзгащата врата, от друга страна, която се премества с помощта на релси на ляво или на дясно в зависимост от стената, може да се окаже добър алтернативен начин, при който няма да се създава неудобство за влизане, ако вече има друг човек с помещението.

Избиране на мивка с конзола.

Конзолите също са решение за малките бани, когато няма достатъчно място за допълнителни аксесоари и шкаф под мивката. Има много модерни решения с монтирани върху стените панели или рафтове, върху които да се поставят козметичните и хигиенните принадлежности, които обичайно намират място в шкафа за баня.

Малка баня

Теракота в светъл цвят за пода.

Дори ако стените и таванът са светли и ярки, тъмният под ще отхвърли ефекта им и ще затвори пространството. Добре е да се поддържа светлината на пода, за да се създаде място с ярък и открит поток. Всяко затъмнено кътче в банята я прави малка. Това респективно означава и че таванът също трябва да е в бяло.

Прозрачност и без рамки в зоната около душа.

Вратите на душ кабините, които са от прозрачно чисто стъкло, правят стаята да изглежда по-голяма, докато матираното стъкло разгражда пространството и го прави по-малко, отколкото вече е. Същото важи и за рамката около стъклото, което е използвано за душ кабината. Рамката може да направи площта да изглежда разчупена, а не гладка и отворена.

При поставяне на душ кабина е препоръчително в нея да се използват едни и същи плочки както за стените, така и за пода. Уеднаквеният вид от горе на долу добавя сплотеност и откритост.

Само няколко промени в малката баня могат да доведат до драматични разлики в това колко отворена е тя, а съответно и във възприятието за размерите й. След като се опитат всички тези съвети и трикове в банята, те мога да бъдат приложени в целия дом. Всичко в тях е свързано със създаването на илюзията за повече пространство.

Още идеи за дизайн и обзавеждане на бани ТУК. 

Автор: Габриела Тодорова