Свети Влас е един от най-известните и луксозни морски курорти по българското Черноморие. Страхотното географско разположение на града допринася за невероятен климат, комбинацията от планина и море на едно място привличат много хора, желаещи да усетят чистият и лековит въздух на това място.

Свети Влас център

Брегът на Свети Влас се простира от нос Емона на запад до пясъчните дюни на световно известният курорт Слънчев бряг. Той е изцяло обърнат на юг към Несебър и Бургаския залив. Тук са отчетени максимален брой слънчеви дни от 240 до 260 годишно, това го класира преди редица реномирани курорти в Европа, където слънчевите дни са по-малко на брой.

Ето и актуалната прогназа за времето в Свети Влас за следващите 7 дни:

Времето в СВЕТИ ВЛАС vremeto v Sveti Vlas

Въздушните течения между морето и планината обуславят забележителен природен феномен и пречистват въздуха от всякакви прахови частици и замърсители. Тази природна даденост има мощно лечебно въздействие върху всякакъв вид бронхиални проблеми. Типично за цялото лято е слънчевото и топло време с освежаващ бриз, всичко което човек може да иска, когато отива на море.

История на Свети Влас

Свети Влас гледка

Историята на тези земи е изключително богата и датира още от времето на траките, като са открити многобройни паметници, битова керамика, тракийски надгробни могили. Името, дадено от древните траки е Лариса, което означава на гръцки "благоприятен, безгрижен". През IV-ти век, градчето приема името Свети Влас. В Православието, Свети Власий е светец и покровител на търговците, животновъдите и лечителите.

Свети Влас църква 

Изградената през 1864 година, църква "Свети Атанасий", която и днес се посещава от местните жители.

Свети Влас църква 'Свети Власий'

През 2010 година отваря врати новият православен храм "Св. Власий", построен от предприемачите Йордан и Динко Диневи.

 Свети Влас днес!

Свети Влас строителство

Развитието на курорта е светкавично бързо, първият хотел ”Лагуна” е построен през 1994 г. от братя Диневи. Хотелът е нещо невиждано за местните хора до тогава, той посреща много важни българи в това число и самият цар Симеон II. След 2000 година са построени множество красиви и луксозни комплекси на територията на Свети Влас, които тотално променят облика на градчето.

Яхтеното пристанище - Марина Диневи

Марина Диневи

През 2007 се открива яхтеното пристанище “Марина Диневи”, което се превръща в притегателен център за българския и чуждестранен елит, търсещ спокойствие, изисканост и забавления . Провеждат се редица културни, бизнес, светски и спортни събития. Едно от събитията е известното “Премиум рали София - Свети Влас” на което могат да се видят супер автомобили като “Porsche” “Ferrari” “Lamborghini” и други. Премиум ралито се организира ежегодно в средата на Юни месец и завършва на марината. Капацитетът на пристанището е 300 лодки и предлага всички услуги, необходими за яхтите. Място с невероятна атмосфера, допълнена с колоритни плажни заведения, луксозни ресторанти, казино и модни бутици. Алеята за разходка край яхтите и плажа е страхотна и любимо място за посетителите.

Старата част на града

Централен площад в Свети Влас 

В старата част на града можете да се разходите по главната алея, изпълнена с китни ресторантчета, магазини, кафенета и да стигнете до централния площад. Там се намира кметството на града, заедно с пощата и читалището, където често се организират представления и концерти за жителите и посетителите на Свети Влас. Улиците са чисти и подредени, заедно с модерно нощно осветление и красиви алеи.

Плаж Свети Влас

Плажът на Свети Влас 

Плажът на Влас е широк, покрит с фин, златист пясък. Ивицата е дълга 1,5 км и предоставя възможност за пълноценен отдих на брега на морето. Разположени са сламени чадъри и шезлонги, заедно със задължителната свободна зона. Във Влас не липсват плажните заведения - ресторанти и баровете, допринасящи за цялостно преживяване. Улиците водещи към плажа са красиво озеленени и поддържани, с много растителност и цъфтящи омайни цветя.

Със сигурност си заслужава да посетите това място и да се насладите на всичко, което има да предложи красивото и магично градче.

Свети Влас

Свети Влас архитектура

Свети Влас

Автор: Виктория Радева