Засаждането на декоративни дървета само по себе си не е труден или сложен процес, но най-важното при него не е толкова механичното издълбаване на дупката и избирането на мястото, подходящо заради изобилието от слънчеви лъчи или сянка, а определянето кога е най-доброто време за засаждане на дървета. Отговорът на този въпрос се определя в зависимост от климатичните условия на мястото, на което планирате да засадите младото декоративно дърво.

Този въпрос  по-специално засяга областите, в които зимата е много студена и сурова. В районите с умерен климат всяко време на годината, с изключение на лятото, е подходящо за засаждане на овощни и декоративни дървета. Трябва да се има в предвид, че летните горещини представляват твърде голяма заплаха за младите дървета.

засаждане на декоративни дървета

Определяне на подходящо време

Най-общо казано, най-доброто време за засаждане на дървета е късната зима или ранната пролет. Този период обикновено е последван от период на умерено време в Севера, по време на който новопосадените декоративни дървета ще имат време да се захванат в почвата. Ако нямате възможност да го направите по това време на годината, най-добре изчакайте есента. Лятото е лош избор, защото тогава времето е твърде горещо, а активно растящите млади растения са твърде податливи на щети от всякакъв тип. Времето също така ограничава вашите възможности през зимата, особено на север, защото студът често е причина за замръзването на земята. Ако предвидливо сте изкопали всичките дупки през есента още преди земята да замръзне, все пак на практика не е невъзможно да засадите дървета през зимата. Помислете дали ще имате възможността да ги поливате през този сезон, тъй като, ако не можете да ги напоявате достатъчно, от началото до към средата на зимата не е най-доброто време за засаждане.

засаждане на декоративни дървета

В кой период дръвчетата са най-податливи на промени

Засаждането на дървета, когато те са в латентно състояние или когато не се намират в максималния им темп на растеж се препоръчва, тъй като тогава обработването им е най-малко разрушително за тях. В северното полукълбо, например, те започват да навлизат във фаза на латентност в някакъв момент през есента и излизат от нея в някакъв момент през пролетта.

Най-доброто време за засаждане на широколистни видове дървета е по-очевидно. Окапването на листата им през есента сигнализира, че те навлизат в период на латентност. Отварянето на пъпките през пролетта сигнализира, че те напускат латентността си. Това е ясен отговор на въпроса кога да посадите новия си екземпляр в земята.

Правилното време за засаждане на вечнозелените дървета е по-трудно определимо, защото не изпращат толкова ясен сигнал. Докато те не растат толкова енергично през зимата, колкото през другите сезони, те не са и подложени на този вид латентност, която е характерна за широколистните растения. За щастие, обаче, евъргрийните са склонни да бъдат твърди и устойчиви, а тази твърдост ви дава по-голяма свобода с тях. Обикновено можете да предприемете операцията по засаждането на младите дървета по-рано през есента или по-късно през пролетта и все пак не ги засаждайте, когато времето и въздуха са прекалено горещи и / или прекалено сухи. Ако във вашия регион все още е горещо в края на септември, изчакайте със засаждането за по-късно през есента.

засаждане на декораивни дървета

Каква температура е препоръчителна

Интензивната топлина е основен враг на новозасадените фиданки, а липсата на вода за корените им е друга опасност за живота им. Макар, че може да не мислите за зимата като за сухо време помнете, че влагата от снега не може да стигне до корените, докато снегът не се стопи и земята се разтопи. По този начин дори в студен климат, зимата носи условия като в пустинята. Ето защо е важно да напоявате добре дърветата през есента, независимо от това дали сте избрали да ги засадите през есента, в края на зимата или през ранната пролет.

За да имате красива и добре поддържана градина е добре да сте запознати с основите на озеленяването. Трябва да сте на ясно къде да засадите и цъфтящите луковици в зависимост от това дали цветето предпочита по-слънчеви или по-сенчести условия. С течение на времето и опита ще надградите градинарските си основни умения и ще постигате все по-впечатляващи резултати. Разнообразието от дървета, храсти и цветя ще направи вашите дом и градина още по-красиво място за обитаване.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева