Цветята, които най-лесно се отглеждат от семена, могат да ви осигурят пъстра и красива гледка в градината. Купувайки повече цветни семена и по-малко растения, вие ще успеете да спестите средства, но без да правите компромис с любимите си градински цветя.

Ето от кои сортови семена цветя се отглеждат най-лесно:

  • Невен

 Невен цвете

Цветята със златисти или оранжеви цветове са чудесни за засаждане в контейнери или около ръбовете на цветните лехи. Може да засадите тези семена на градински цветя в избран от вас район в градината или да ги посадите в контейнери и да ги преместите на по-късен етап. Хубавото на невените е, че те ще се разпространят сами чрез семената си от сезон на сезон.

  • Синя метличина или синчец

Синчец цвете

Лесно ще намерите семена за цветя като тези. След като ги посадите в лехите си, те ще цъфтят от месец май до месец юли.  След това можете да съберете кафявите семенни шушулки, за да посеете отново от тях. Не е необходимо да  презасаждате едни и същи области, тъй като те сами ще се разпространят чрез семената си. Тези дребни сини цветя изглеждат като миниатюрни карамфили и изглеждат страхотно до някое жълто или оранжево градинско цвете като невена, например.

  • Мирабилис или Нощна Красавица 

Градинско цвете

За разлика от останалите цветя в градината, тези се отварят късно следобед или при мрачно време. Те цъфтят от средата на лятото до есента и имат прекрасен аромат. Може да засадите техни семена за градински цветя с различни цветове, както и да ги отглеждате от грудки. Те са многогодишни и само-разпространяващи се.

  • Латинка

Латинка цвете

Латинките са сред цветята, които са толерантни към пренебрегването им от страна на градинарите и могат да изтърпят липсата на внимание. За предпочитане е семената им да бъдат засадени на мястото, на което ще израснат, тъй като преместването им в последствие може да не им понесе добре. Интересното при тях е, че както цветовете, така и листата им, са ядливи.

  •  Аквилегия или Кандилки  

Аквилегия цвете

Засаждайки семена на цветя може да се радвате и на тези пролетни и ранно летни растения. Те съществуват в многообразие от цветове и предпочитат условия на частична сянка. Цветята се разпространяват сами от семената си и ще се връщат пролет след пролет като многогодишни градински насаждения.

  • Маргаритка

Маргаритка цвете

Това са трайни насаждения с дълъг период на цъфтеж. Подходящи са за засаждане в цветните граници.

  • Турти или Тагетес

Турти градинско цвете

Туртите също спадат към цветята, с които може да се сдобиете от семена. Те са  едногодишни растения, така че ще трябва всяка година да засаждате нови. Ще цъфтят през цялото лято, ако не поливате горната част на цветовете им, а само корените.

  • Грамофонче

Ипомея цвете

Това увивно растение често расте около перголите и беседките. То е едногодишно и пониква от семена, а за един сезон може да произведе много цъфтеж. Семената му остават в шушулки по самото му стъбло, но трябва да се внимава, когато се докосват, защото са отровни.

  • Слънчогледи

Слънчогледи

Те са едногодишни растения, които може да засаждате от ядливите и любими на всички слънчогледови семки. Запазете си от суровите им семена, за да можете и следващата година да си похапвате от тях, след като цветовете им увехнат и ги засадите.

  • Калдъръмче

Калдаръмче цвете

То е сред цветята, които са устойчиви на суша. Обича условията с пълно слънце. Калдъръмчето е едногодишно тревисто растение, което е чудесно за земно покритие с месестите си, полегнали стъбла, с червеникав цвят.

  • Ароматен /Сладък грах

Сладък грах цвете

Това е типично външно едногодишно увивно цвете, което е доста издръжливо на студ. Може да посадите семената му още през февруари и периодично да засявате още по няколко през две седмици, за да удължите периода му на цъфтеж. По този начин първата партида ще цъфне през месеците април и май, а следващите ще продължават до средата на месец юли.

  • Циния

Циния цвете

Това е едно от цветята, които могат да се видят най-често в градините през лятото.  Това бързорастящо растение се размножава както чрез семена, така и чрез разсад. Някой го наричат "лятно лале" или "оченце". Съществуват многобройни сортове циния с различна форма и оттенък на цветовете.

Няколко начина как да се сдобиете със семена за многогодишни цветя или едногодишни растения за градината си без да плащате за тях

Когато искате да имате една наистина приказна градина с разнообразие от цветове и аромати в нея, но нямате възможност да закупите всички онези растения, които харесвате, има начин да се сдобиете със семена безплатно. Удовлетворението да се сдобиете с градината на вашите мечти, като започнете от нулата, е несравнимо.

  • Събирайте семената от собствената си градина, за да можете да ги засадите през следващата година.
  • Отглеждайте растения от резници. Това е по-лесно, отколкото предполагате. Просто избирайте подходящите видове, които могат да се прихванат и отчупвайте на подходящото място.
  • Ако съседите ви имат цветя, които вие нямате, но искате да засадите, предложете им да им дадете семена или разсади от вашите, а те да ви дадат от техните.
  • Разделете съществуващите растения. Цветята като например божури, хоста и дневни лилии  растат до няколко пъти от първоначалния си размер, след като са прекарали няколко години в почвата на градината. Направете от едно растение две или дори три чрез простата магия на разделянето.
  • Търсете намаления или промоции, при които може да закупите две на цената на едно. На някой места дори предлагат безплатни мостри за новите си клиенти, така че дръжте очите си отворени.

Саксийни цветя, подходящи за спалнята

Снимки: Pinterest

Автор: Габриела Тодорова