Тест за алкалност и киселинност на почвата може да се направи и без използването на скъп уред за измерване на pH на почвата, предназначен именно за тази цел. Има един лесен начин, който ще ви даде незабавни резултати дали почвата ви е киселинна или алкална. Лесно е да се приложи и всеки може да го направи или използва по всяко време. Целият процес ще отнеме около 15 минути или дори по-малко, необходимите за него реактори се намират в почти всяка кухня.

Мярката за относителната алкалност или киселинност на почвата е нивото на pH. Стойността му оказва влияние върху доброто състояние на растенията, тъй като то отразява наличието на хранителни вещества в почвената смес. Реакцията на почвения разтвор се обуславя от концентрацията на водородните катиони (Н+) и хидроксилните аниони (ОН-).

За да направите домашен тест за алкалност и киселинност на почвата, ще ви трябват само няколко обикновени битови артикула. Създайте свой тестов комплект от следните компоненти:

  • малко количество проба от почвата
  • сода за хляб
  • бял оцет
  • вода
  • два празни контейнера за пробите

Тест на почвата

Извършване на теста за анализ на почва в няколко  стъпки:

  1. Загребете малко количество почва в контейнера за пробата. След това добавете половин чаша оцет. Ако започнат да се образуват мехури, значи в пробата има алкална почва. Химическата реакция, която се наблюдава, се получава, защото киселината - в случая оцета - влиза в контакт с нещо алкално - тоест почвата.
  2. Ако не възникне никаква реакция от този тест, изсипете нова проба от почвата във втория контейнер. Добавете половин чаша вода към нея и разбъркайте. След това излейте половин чаша сода за хляб. Ако се появят мехурчета или газ, почвата е силно кисела. Реакцията, която се вижда, е резултат от киселинната почва, която влиза в контакт с алкалната субстанция - в случая содата за хляб.
  3. Ако и от двата теста не се получи никаква реакция, това говори за неутрално pH на почвата. В този случай просто може да се продължи да се добавят органични материали като компост и плесен, за да се поддържа баланса.
  4. Подобрете почвата с дървесна пепел или вар, ако тестът покаже, че тя е кисела. Ако излезе алкална я коригирайте със  сяра или борови игли.

Не забравяйте, че правилното рН е само един от аспектите на добрата почва, която ще ражда здрави насаждения. За да подобрите състоянието на вашата в градината, добавете правилните  почвени изменения към нея.

Тест за почвата

Съвети при алкалност или киселинност на почвата 

  • Ако искате да направите точно измерване на нивата на рН на почвата, купете си готов тест комплект. Очаквайте резултатите от проверката да съдържат информация за минералните недостатъци, които има почвата, както и съответните препоръки как да направите някои важни подобрения.
  • Изменението на повечето почви отнема време, така че правете малки промени и изчакайте да се проявят, а постигнатите резултати да се задържат, преди да направите допълнителни изменения.
  • Имайте в предвид, че в различните части на двора и градината си може да имате зони с различна алкалност или киселинност на почвата. Именно по тази причина е препоръчително да тествате на повече места.
  • Не спирайте до тук с пробите на почвата. Периодично правете тестове, защото поддържането й в добро състояние е важно и изисква постоянни грижи.
  • Изберете такива растения, които ще процъфтяват в почвата на градината ви. Хортензиите и боровинките, например, обичат кисела почва. Понякога е по-лесно да се работи според вида на почвата, отколкото постоянно да се губят време и усилия в опити да се промени.

Тест на почвата

Безплатни начини за подобряване на състоянието на почвата

Не е нужно да харчите пари, за да подобрите състоянието на почвата си. Има безплатни материали, които можете да добавите към нея, за да подобрите pH нивата, степента на задържането на вода, структурата на почвата и съдържанието на хранителните вещества. Всъщност, можете да използвате утайката от кафето си, пепелта от изгорелите дърва и дори падналите листа в градината си за тази цел.

Много градинари са установили, че утайката от кафе е отлична добавка към почвата, която я обогатява и наторява, така че растенията да процъфтяват.  Тя съдържа много фосфор, калий, магнезий и мед, а освен това освобождава азот в почвата, когато се добави към нея.

Прибавянето на кафена утайка  може да увеличи минералното съдържание на почвата с повече от 30%. Често употребата й напълно премахва необходимостта от други торове или минерални добавки, тъй като променя почвата в продължение на много месеци.

Листата са прекалено ценни, за да се смитат и изхвърлят, така че започнете да използвате падналите от дърветата, за да подобрите състоянието на градината си. Един от най-лесните начини да го направите е като ги нарежете просто като минете няколко пъти с косачката за трева върху тях. След това може да ги използвате по няколко начина:

Тест на почвата

  •  За подобряване на състава на почвата - смесете листните парченца с пръстта в градината си, за да подобрите структурата на почвата и да насърчите земните червеи и полезните бактерии да се установят там.
  •  За мулчиране - покрийте градинските лехи със слой от смлените листа. Това ще ви помогне да задържате влагата, като по този начин няма да е нужно да поливате толкова често. Освен това те ще пазят плевелите да не поникват.
  •  За защита на растенията - ако имате посеви с деликатни трайни насаждения или кореноплодни зеленчуци, които трябва да бъдат защитени от студените температури, може да им направите топла изолация от дебел слой нарязани листа.
  •  За компост - листата са богати на въглерод. Добавете някои от смлените парченца във вашата компостна купчина, за да балансирате всички богати на азот зеленини, които сте сложили към подготвения куп.
  • Бъдете внимателни и избягвайте раздробяването на листа, които са влезли в контакт с химически третираната тревна площ, както и ореховите листа, които съдържат вещество, което е токсично за повечето растения.
  • Пепелта от изгорелите в камината или печката дървета е естествен агент за вар, което означава, че ще ви помогне да балансирате прекалено киселинната си почва. Просто добавете малко количество от нея в градинската почва и това ще ви помогне да контролирате  рН нивото й. И тъй като дървесната пепел съдържа калций и калий, тя същевременно ще подхранва вашите растения.
  • Бъдете внимателни и избягвайте да използвате дървесна пепел около азалиите, боровинките, хортензиите и други киселинолюбиви растения, които може да имате засадени в градината си. Също така избягвайте да я използвате около чувствителните към сол растения.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева