Къщи на колела и с малки размери принципно струват по-малко от обикновените традиционни къщи за продан, но все пак колко точно да очакваме да похарчим за една подвижна мъничка къща?

Цените на тази жилища на гуми варират в зависимост от конкретните им размери,  защото са толкова разнообразни, колкото и къщите с по-големи мащаби.  Строителните материали и необходимите уреди за оборудването на жилищната площ, както и  разходите за гориво и таксите за паркиране, са само някои от нещата, които допълват общата стойност на малката собственост. Прекалено големите разходи за всички тези подробности могат да объркат предварителните планове на мнозина и да ги оставят накрая с по-малко от очакваната сума в джоба.

Къща на колела

За да ви помогнем да планирате бюджета си и да получите реалистична представа какво да очаквате от сделката със закупуването на примамливо изглеждаща дървена къща, която можете да местите където пожелаете, ще ви предоставим възможността да добиете представа какво да очаквате. Ето кои са всички очаквани и неочаквани разходи, за които трябва да бъдете готови с такава инвестиция:

Къща на колела

Професионално построените къщи на средна цена

В САЩ, например, средната цена за малка къща на колела, оборудвана с основните удобства за пълноценен живот, включително 3/4 баня, работеща кухня и трапезария / всекидневна, възлиза средно на 59 884 долара. За разлика от традиционната къща, цената в този случай на включва и земята под къщата.

Тази оценка е направена на базата на сравнение на актуалните за миналата година цени в  25 малки компании за жилищно строителство, разположени в 13 различни държави. За цена около 60 000 долара може да се закупи жилище от 19 квадратни метра, оборудвано с кухня, а освен това снабдено с електроуреди и спалня с удобен матрак в пълен размер.

Къща на колела

Евтина малка къща

Необходими са много умения, пари и време, за да се изградят проекти на къщи на колела, които да са готови за обитаване непосредствено след закупуване. Това е основната причина да не могат да се намерят качествено направени от професионалисти миниатюрни постройки на колела за по-малко от 20 000 долара, които да предлагат всички необходими удобства в тях, нужни за един комфортен начин на живот през цялата година. Непретенциозните опции с душ и тоалетна могат да се закупят за около 25 000 долара.

Къща на колела

Луксозни малки домове

Ако си представяте мечтаните мобилни къщи с плотове от гранит в кухнята, с вана в банята и с уреди от висок клас, тогава бъдете готови да заплатите за този лукс 150 000 долара или повече, за да обитавате цели 37 квадрата пространство.

Къща на колела

Колко ще ни струва да си построим малка къщичка на колела?

Според отговорите на разпитани седем различни строители, които нямат опит в подобна дейност, разходите варират между 12 000 и 35 000 долара. Макар това да не е точно фиксирана сума, все пак позволява да се получи някаква обща представа за разходите.

Единият от интервюираните, които има магистърска степен по архитектура, трансформирал старото си превозно средство в мъничък дом от 18 квадратни метра за около 12 000 долара, като използвал предимно регенерирани материали. Нужни били около две години, за да се направи всичко пригодено за живеене.

 Къща на колела

Възможно ли е да се направят мобилни къщи за по-малко от 10 000 долара?

Не е невъзможно да се изгради мъничка къща на колела за невероятната сума от 10 000 долара, ако се работи предимно с безплатни материали, като например с рециклиран дървен материал.

Друг начин е да се разчита предимно на собствени умения, като липсата на познания може да се компенсира с обучение. По този начин разходите могат да намалеят значително. За да си направите сами подобни дървени къщи, обаче, трябва да вземете в предвид материалите и плановете за изграждането, както и голямото ремарке, върху което ще поставите конструкцията, средствата за закупуването на металният покрив, вратата и прозорците, външната облицовка, подовото покритие, боята, болтовете и пироните. Оборудването под формата на осветителни тела, кухненски шкафове и плот, основни електроуреди, нагревател за вода, пропан или електрически нагревател за отопление, както и обзавеждане също трябва да се сметнат. Възможно е и евентуално  да се направят душ и тоалетна с прилежащите към тях тръби и оборудване, които също струват пари.

Къща на колела

Малка празна къща 

Също както при всяко друго строителство на къща и в този случай може да се заложи на една конструкция със завършена фасада, но без нищо вътре. Цената е по-ниска и предоставя възможност на купувачите сами да изберат оборудването и обзавеждането си. В зависимост от големината, такива къщи могат да за закупят за сума, варираща от 10 000 до 35 000 долара. Моделите, в които има всички инсталации (вода, електричество и канализация) предварително инсталирани, са за предпочитане, тъй като ще улеснят значително обитателите си.

Къща на колела

Непредвидени разходи към малките подвижни къщи

Макар, че сумата, необходима за закупуването на къщите на колела съвсем не е точно определена, към нея ще трябва да се предвидят и някои допълнителни разходи.

Ако планирате да си я закупите, за да можете да пътувате и да отсядате в нея на различни места, ще се нуждаете от мощно и голямо превозно средство, което да може да тегли цялата тежест на пригоденото за обитаване ремарке. Също така ще ви трябват и стабилна рамка за самото ремарке под формата на къща, а също така и резервни гуми.

За да защитите инвестицията си, ще ви е нужна малка застраховка.

Местата за паркиране също често се заплащат. В този случай освен разходите за гориво ще трябва да предвидите и допълнителни за паркинга. На много платени паркинги се предоставят удобства като електричество, течаща вода, Wi-Fi и услуга за събиране на отпадъците.

Автор: Габриела Тодорова