Въпросът как да съобщим на децата, че се изнасяме е предизвикателство за много родители, които искат да съобщят новината за предстоящото преместване на семейството в ново жилище по възможно най-безболезнения начин. Само по себе си намирането на нов дом, последвалите опаковане и пренасяне на покъщнината на ново място, и организирането на целия процес изисква вземане на множество важни решения. Всеки родител трябва да е на ясно, че безопасното изнасяне на ценните семейни вещи е много по-маловажно от начина, по който наследниците му ще реагират на взетото от него категорично решение за смяната на познатата обстановка с чужда.

Децата в преместващите се семейства трудно биха възприели радостно новината, че от утре ще трябва да се разделят с приятелите си, да напуснат и никога повече да не се върнат в любимата си детска стая или да сменят училището си с ново, пълно с непознати учители и съученици. Ето защо е важно да се подходи към ситуацията така, че деликатно да се изкажат предимствата от местенето в друга недвижима собственост с увереност. Един нов дом би могъл да предложи възможности, които не са били опция до сега, а сбогуването с всичко познато не е задължително да бъде окончателно. И тъй като нещата лесно могат да се объркат, специалистите предлагат няколко съвета с правилните начини как и къде да протече разговорът с малчуганите, за да приемат промяната по безболезнен начин.

Как да се преместим с децата

  • Как да се съобщи новината за изнасянето?

Независимо от възрастта и темперамента на децата, подходът към съобщаването на подобна вест трябва да бъде деликатен. Подходящото за целта време и място не трябва да се подценяват. По-големите деца биха оценили получаването на информацията предварително във времето, за да могат да се настроят и да се включат в процеса на опаковане на вещите си. По-малките деца се нуждаят от по-малко време за адаптация към новата ситуация, обикновено месец-два са им достатъчни, за да се сбогуват с всичко онова, с което са свикнали да живеят около себе си.

  • Как да се представят нещата?

Също както един брокер на недвижима собственост продава имотите с обещанието, че това ще бъдат едни по-добри домове за купувачите, така и родителите трябва да подходят към съобщаването за решението си с ентусиазъм. Колкото по-детайлно се наблегне на наличието на обекти, които биха предизвикали интереса на децата - паркове, места за забавления, училища, местни спортни отбори, забележителности или площадки - толкова по-ентусиазирано те биха приели новата ситуация. Използването на брошури, карти или снимки би било от помощ в този случай.

  • Как да се обърне внимание на тревогите от раздялата с всичко познато?

За децата раздялата с нещо любимо и познато, като например дървото в задния двор, детската стая, приятелите или учителите, е емоционално трудна. Родителите трябва да се уверят, че малчуганите са успели да се сбогуват навреме с близките за тях неща, че са взели телефони и адреси за контакт с приятелите си, че са направени снимки за спомен на скъпи места и хора. Организирането на едно прощално парти със съседите също е вариант, който много семейства предпочитат. Подрастващите трябва да са на ясно, че макар и тъжно, сбогуването и преместването в нов дом са неща, които се случват често, както и че винаги, когато имат нужда да поплачат или да поговорят с някого, винаги могат да се обърнат към майка си или баща си в такъв момент.

Как да кажем на децата, че се местим?

  • Как да се включат децата в процеса на изнасяне от старото жилище?

Ако разполагат със снимка от новата стая на децата, родителите с лекота ще включат малчуганите в идеите за обзавеждането на най-любимото им помещение в дома. Насърчаването им да планират в какъв цвят предпочитат да бъдат стените, как да изглеждат килима и завесите е начин децата  да се почувстват по-големи и специални, защото им се оставя възможност и те самите да взимат решения. Също така с охота ще приберат и опаковат личните си вещи - от специалните за тях плюшени играчки до колекцията от компакт дискове. Позволяването да надпишат или изрисуват сами кашоните с ценните за тях неща, а защо не и да ги облепят с цветно тиксо, ще ги накара да се включат с удоволствие в преместването и да маркират своите принадлежности. Вещите, които са от съществено значение за тях, като любимите книги, iPod стерео уредбата, учебниците или играчките, също трябва да се намират сред отбелязаните по определен начин неща, които детето ще пренесе в новата си стая. Все пак, отварянето на 50 кашона в търсене на любимото одеяло, без което мъничето не може да заспи, може да се окаже доста изнервящо покрай целия безпорядък.

  • Как първата нощ в новото жилище да бъде специална?

Денят на преместването в нов дом е както вълнуващо, така и изтощително за децата. Има две неща, които родителите им могат да направят, за да ги накарат да се почувстват по добре и като у дома си в непознатото жилище. Първото от тях е да подготвят детската стая по начин, по който малчуганите да се чувстват уютно и комфортно в нея. Това не е трудно, когато знаят нуждите и предпочитанията им, а след това подредят вещите им вътре.

Второто важно нещо, което ще накара малчуганите да се адаптират по-лесно към новото място е като се организира една забавна първа семейна вечер. Времето, прекарано заедно в правенето на нещо приятно за всички, като например похапване на пица върху кашоните с покъщнината или гледане на любимо видео и танцуване под ритъма на приятна музика, съчетано с разопаковането, може да внесе приятни емоции в непознатата обстановка. Това е и най-подходящият момент да се благодари на децата за цялото им усърдие и помощ, както и да им се напомни, че съвсем скоро новото жилище ще се напълни и с нови семейни спомени.

Кои са най-често допусканите грешки при преместване? - Вижте тук! 

Автор : Габриела Тодорова