Жилищата с малки стаи са трудни за декориране, но с помощта на правилните съвети може да се направи така, че да се извлече максимума от всеки сантиметър в тях.

Следването на актуалните тенденции и липсата на дизайнерски умения може да направи всяка една стая с малки размери в задушваща и потискаща. За щастие има множество професионални препоръки, които използвайки светлината и цветовете, могат да внесат в стаята усещане за уют, простор и комфорт. Следвайте тези 5 популярни съвета за ремоделиране, които трябва да възприемете като категорични забрани, ако искате малките стаи в дома ви да не изглеждат още по-компактни:

"Не" на таванните осветителни тела

Причината за това се крие във факта, че осветлението над главите под формата на полилеи или вградено осветление, подчертава размерите на всички домашни пространства. Когато не искате да подчертаете размерите на своите малки стаи е по-добре да ги разчупите на отделни осветени области, които да привличат вниманието на различни места.

Подходящо осветление за малка стая

Тони Сабатино,  интериорен дизайнер от Лонг Айлънд, напомня да не забравяте за функционалността на осветителните тела при преобразуването на формата на помещението. Важно е да определите къде ще седнете да четете, от колко светлина ще имате нужда над масата в трапезарията и т.н. Помислете къде може да поставите лампи върху масата и пода.

"Не" на боядисването на стаите в различен цвят

В големите къщи с големи стаи всяко помещение може да представлява свой собствен цветен свят. Същата тактика, обаче, не е приложима за компактните малки стаи и ще направи вашия дом с ограничена площ да изглежда по-скоро налудничаво, отколкото жизнерадостно и пъстроцветно. Това съвсем не означава, че трябва да се придържате само към един неутрален цвят за цялото жилище. Помислете за подходяща цветна палитра с няколко цвята и се придържайте към нея като обзавеждате и боядисвате стаите.

Подходящи цветове за малка стая

Сабатино обяснява, че цветовете наистина трябва да се координират, тъй като обикновено може да се види повече от една стая в даден момент в по-малките къщи, където има преходни помещения.

"Не" на плъзгащите се стъклени врати на душ кабината

Вероятно си мислите, че стъклените врати около душа или ваната са по-добра идея от събиращата мухъл и неприятна миризма завеса за баня, както и че прозрачното стъкло ще направи стаята да се чувства по-голяма. Това не е точно така.

Докато традиционната стъклена врата на душ кабината може да изглежда като добра идея, тя действа по-скоро като поставена за постоянно стена. Тя разделя така или иначе малката баня на  две още по-малки пространства. Да не говорим за покритите с пръски от пяна места, където се припокриват вратите, които трудно се почистват.

Малка баня

Една добра опция е да се постави стъклен панел, който да минава на една трета до средата на душа или на ваната. Той не е толкова скъп, а инвестирането в него ще внесе  усещане за простор, което ще добави непосредствено поставянето му в банята, без всъщност да се налага да се събарят стените.

Почистването му също няма да е толкова трудно, тъй като  някои панели не са така стегнати и се люлеят малко, за да направят трудно достъпните места по-лесни за достигане и освен това в случая има по-малко за почистване.

"Не" на препълнените малки стаи

Когато гледате на пространството в стаята не като на квадратни метри площ, а като на кубични метри обемност, осъзнавате, че неща като крилати фотьойли, дивани, препълнени с възглавници, орнаментирани кушетки и декоративни неща, които практически не се използват, имат допълнителна насипна маса, която прави стаята да се чувства прекалено претрупана.

Минималистичните мебели, от друга страна, които максимизират с функцията си, ще накарат стаята да се усеща като просторна, а в същото време ще остане супер удобна, тъй като в нея ще има всичко необходимо, но без да се изпълва излишно пространството.

Малка стая

Сабатино предлага да се използват рационални секции и маси, които могат да имат допълнителни подвижни парчета, които да се местят и да се поставят наоколо. Това би  улеснило забавлението на по-големи групи хора и след това да се пренареди и прибере за по-интимна обстановка.

"Не" на скованата мрачна кухня

Възможно е да харесвате съвременните модерни тъмни кухни и особено техните шкафове в цвят на еспресо, които изглеждат толкова богато и изразително. Трябва да знаете, обаче, че има основателна причина интериорните дизайнери да използват именно светли кухненски шкафове в малките стаи и тя е следната: светлите цветове отразяват светлината, правейки стаята да изглежда по-голяма. Тъмните цветове, от друга страна,  правят точно обратното.

Malka staq

Това не означава непременно, че не можете да имате такива шкафове с цвят на еспресо в малката си кухня. Ако ги включите повече като акцент или фокусна точка, те биха могли  да свършат чудесна работа. Ако поставите тъмни шкафове на много бели стени, те наистина могат да изпъкнат. Но ако стените ви са изцяло покрити с кухненски шкафове открай докрай с почти никакво свободно пространство видима стена, има опасност стаята да заприлича на пещера, твърди Сюзан Фелбър, интериорен дизайнер от Далас.

Автор: Габриела Тодорова