Община Бургас изгражда ново модерно пристанище в квартал „Крайморие“. Проектът е кандидатствал за финансиране по Евро програмата за развитие на морското дело и рибарство. Максималният размер на допустимата финансова помощ е 800 000 лв.

 

Пристанище крайморие- ситуация

Пристанището се очаква да е с капацитет за 54 плавателни съда. Проектът предвижда място за обслужване на рибарските лодки,паркинг за автомобили, зона за съхранение на лодките на сухо, хелинг с ширина 38 метра за пускане и вадене на лодките , Г-образен кран за изваждане на улова, подход за мобилна цистерна за зареждане на лодките с гориво.

Заснехме с дрон новото пристанище в кв. Крайморие в началото на Август. Пристанището е почти готово и е нуждае само от довършителни работи, като поставяне на осветление и други .

Откриват новото пристанище в Крайморие Август- Септември

 

  пристанище-крайморие-строеж-бургас

 

Ще се изгуби ли плажът на Крайморие?

 

Кметът на Бургас, Димитър Николов се увери да информира притеснените жители, като изпрати на среща в квартала, главния архитект на общината Веселина Илиева и проектанта на съоражението инж. Красимир Маринов. Експертите отговориха на възникналите въпроси около изграждането на пристанището и неговото последващо влияние на плажната ивица. Те обясниха, точно обратното на слуховете, а именно че съоражението ще предизвика образуването на допълнителни пясъчни наноси, което ще увеличи плажът в Крайморие. 

 

Крайморие пристанище сателит

Към началото на месец април - 2019г. сателитната снимка направена с помоща на "Google Earth" показва че плажът пред пристанище Крайморие се е уголемил ц цели 18 метра. 

  пристанище-крайморие-строеж-бургас

Още добри новини за бургаския квартал Крайморие!

Архитект Илиева подчерта: Брегоукрепването започна от север на юг, като най-спешни са свлачищни райони в Морската градина и квартал „Сарафово“. Скоро ред идва и на квартал „Крайморие“. Народният представител Ивелина Василева потвърди, че през април тази година ВиК-Бургас ще внесе за одобрение и финансиране голям проект за обновление на подземната инфраструктура на много места в областта, част от който е реконструкция на старата и изграждането на нова канализация. Друг проект, който община Бургас пусна в развитие е бъдещата крайбрежна алея, която ще минава между кварталния плаж на Крайморие и частните терени близо до него. Предвижда се засилване интереса на бизнес инвеститори към бургаския квартал, имайки предвид общия устройствен план, който гарантира за големи площи с озеленяване, ниско застрояване на първа линия и отлична инфраструктура. Още може да се очаква покачване на търсенето на  имоти за продажба, квартити под наем и нощувки в Крайморие.

 

 

Пристанище Крайморие Бургас

Пристанище Крайморие към 4 Май

В началото на  месец Май заснехме как върви строежа на новото пристанище в Крайморие. Напредъка се вижда с просто око и силно се надяваме строежът да приключи до началото на летния сезон. Така гостите на Крайморие ще се насладят на новата придобивка. От снимките направени от нашия екип се забелязва, че плажната ивица се е уголемила значително особено пред ресторант Амая ( бившите "Кокошки" ) Ширината на новообразуваната ивица е повече от 15 метра. 

Пристанище Крайморие към 27 Юни

Пристанище крайморие- плаж Крайморие 27-6-2019

От снимката става ясно, за завършването на пристанището се бави, но за крайморци има добри новини. С него се работи усилено по крайбрежната алея, както и паркинга в началото на плажа! 

Kraimorie-pristanishte-7-11-2019

Пристанището на Крайморие почти готово в началото на Юли 

 

 източник:  Община Бургас